Eddard Stark

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eddard Stark

Sean Bean, seriálový predstaviteľ Eddarda Starka
Základné informácie
Hra o tróny
AutorGeorge R. R. Martin
HerecSean Bean
O postave
PrezývkaNed
Miesto narodeniaZimovres
Miesto úmrtiaKráľov prístav
Pohlaviemuž
Druh bytostiČlovek
PovolanieStrážca Severu
RodinaRickard Stark (otec)
Brandon Stark (brat)
Benjen Stark (brat)
Lyanna Starková (sestra)
Manžel(ka)Catelyn Tullyová
PotomkoviaRobb Stark (syn)
Jon Snow (syn)
Sansa Starková (dcéra)
Arya Starková (dcéra)
Bran Stark (syn)
Rickon Stark (syn)
NáboženstvoStarí bohovia
NárodnosťPrví ľudia
Erb rodu Starkov a ich motto „Zima prichádza“

Eddard „Ned“ Stark je fiktívna postava vo fantasy románe Hra o tróny od Georga R. R. Martina z roku 1996 a v rovnomennom seriáli HBO Hra o tróny, ktorý je adaptáciou Martinovej série noviel Pieseň ľadu a ohňa. Je jedným z najvyšších šľachticov – lordov – vo fiktívnej fantasy ríši Sedem kráľovstiev. Panuje prastarému sídlu Starkovcov, Zimovresu, a nesie titul strážcu Severu, najsevernejšej časti ríše. Niektoré kapitoly Hry o tróny sú vyrozprávané z jeho pohľadu.

Má manželku Catelyn a s ňou päť detí – od najstaršieho po najmladšie sú to Robb, Sansa, Arya, Bran a Rickon. S neznámou ženou má nemanželského syna Jona Snowa, ktorý je približne vo veku Robba (na začiatku knižnej série 14 rokov). Na začiatku knihy Hra o tróny sa napoly dobrovoľne stáva pobočníkom kráľa Roberta Baratheona, najvplyvnejším mužom krajiny hneď po kráľovi. V seriáli hral postavu Neda herec Sean Bean.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku príbehu je Eddard „Ned“ Stark je podľa knihy tridsaťpäťročný muž s hnedými, mierne šedivejúcimi vlasmi a podlhovastou tvárou. Z detí sa mu najviac podobajú Jon a Arya. Má rád chlad a ľudia, ktorí ho dobre nepoznajú, ho považujú za chladného aj povahovo. Ako všetci Starkovci vyznáva vieru v tzv. starých bohov a modlí sa k čarostromom. Ned je čestný, verný, zásadový muž, spravodlivý a prísny, ale milujúci svoju rodinu. Ak je nútený vybrať si medzi cťou a láskou, po ťažkom vnútornom boji si napokon zvolí lásku. Má meč menom Ľad. Zastáva názor, že kto vysloví rozsudok smrti nad niekým iným, musí byť schopný ho aj vlastnoručne popraviť, nemá ale z toho cítiť potešenie.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Eddard bol jedným z mladších synov svojho otca, Rickarda Starka. Jeho matka sa v knihách nespomína. Mal troch súrodencov, bratov Brandona a Benjena a krásnu sestru Lyannu. Vyrastal u Jona Arryna, ďalšieho významného lorda, ktorého mal rád a bral ho ako druhého otca. Spolu s ním bol na výchove u Jona Arryna Robert Baratheon. Hoci chlapci boli veľmi odlišní, stali sa dobrými priateľmi.

Nedov brat Brandon sa mal stať vládcom Zimovresu a vziať si za manželku Catelyn z rodu Tullyovcov. Benjen sa pridal k Nočnej hliadke. Šestnásťročná Lyanna sa mala vydať za Roberta Baratheona, ktorý bol do nej veľmi zamilovaný. Vinou vládnuceho rodu Targaryenovcov boli ale ich osudy iné. Šialený kráľ Aerys Tagraryen nechal zavraždiť Nedovho otca aj brata Brandona. Aerysov syn Rhaegar zase uniesol a znásilnil Lyannu. V dôsledku týchto strašných činov rody Starkovcov, Baratheonovcov a Arrynovcov vytiahli do vojny proti kráľovi. Z politických dôvodov sa Ned oženil s Catelyn Tullyovou namiesto Brandona. Pred svadbou sa nepoznali a neprechovávali k sebe náklonnosť. Ned pobudol s mladomanželkou len dva týždne, zanechal Catelyn tehotnú, a išiel bojovať. Bol pri smrteľnej posteli svojej sestry Lyanny a táto spomienka ho po celý zvyšok života mátala. Prelomil obliehanie hradu Búrlivý koniec, kde už takmer umieral hladom Robertov brat Stannis Baratheon a jeho posádka. Potom sa s predvojom Robertovej armády ponáhľal do hlavného mesta ríše, Kráľovoho prístavu. Mesto však už bolo dobyté Lannisterovcami. Stal sa prvým mužom, ktorý videl zavraždeného kráľa Aerysa, a pristihol jeho vraha, Jaimeho Lannistera, ako sedí na Železnom kráľovskom tróne. Prinútil ho z neho zísť. Bol to jeden z dôvodov, prečo už nikdy nedôveroval rodu Lannisterovcov.

Z vojny sa vrátil na Zimovres s nemanželským synom Jonom, ktorého vychovával spolu s vlastnými deťmi. Napriek Catelyninmu odporu k Jonovi sa s Catelyn začali mať úprimne radi a mali spolu troch synov a dve dcéry. Pokojné štrnásťročné obdobie od zvrhnutia Targaryenovcov prerušila len vzbura Balona Greyjoya, jedného zo šľachticov žijúceho na nehostinných Železných ostrovoch. Pri tejto vzbure dvaja Balonovi synovia padli a ten tretí, malý Theon, bol zverený Nedovi do opatery ako jeho rukojemník.

Eddard vstupuje do príbehu, keď popraví zbeha z Nočnej hliadky a potom svojmu synovi Branovi, ktorý sa poprave po prvý raz vo svojom živote prizerá, vysvetľuje, prečo to musel urobiť. Neskôr, už doma na Zimovrese, za Nedom príde jeho žena Catelyn so správou o smrti jeho milovaného priateľa Jona Arryna. Vzápätí Catelyn dostane správu o tom, že Arryn bol zavraždený Lannistermi.

Robert Baratheon, ktorý má za manželku Cersei z rodu Lannisterov, so svojím sprievodom navštívi Zimovres a požiada Neda, aby zaujal Jonovo miesto pobočníka kráľa. Ned z tejto požiadavky nie je nadšený, ani z požiadavky, aby sa jeho dcéra Sansa a Robertov syn Joffrey zasnúbili. S oboma návrhmi ale napokon súhlasí. Rozhodne však, že s Robertom odíde len on, obe jeho dcéry a syn Bran, kým jeho manželka, najstarší syn a najmladší syn musia ostať na Zimovrese. Bran však spadne z hradného múru a zostáva v bezvedomí. Po márnom čakaní, či sa preberie, napokon Ned s ťažkým srdcom a oboma dcérami odchádza so svojím sprievodom do Kráľovského prístaviska bez neho. Keď počas cesty kráľovná nespravodlivo rozhodne, že Sansin vlk Lady musí byť popravený, Ned ho, aj keď nerád, sám zotne svojím mečom.

Ihneď po príchode do Kráľovho prístaviska je Ned povolaný na zasadnutie kráľovskej rady a potom ho jeden z jeho členov, Petyr „Malíček“ Baelish, zavedie k jeho žene Catelyn. Tá na neho čaká ukrytá v nevestinci, aby mu povedala o pokuse zavraždiť ich syna Brana. Malíček si tým získa Nedovu dôveru, hoci ho ako svojho ľúbostného soka nemá rád. Ned je zhrozený tým, ako je ríša zadlžená kráľovým hýrením a nešťastný z toho, že k tomu všetkému kráľ na jeho počesť usporiadal rytiersky turnaj. Popri snahe čo najlepšie spravovať kráľovstvo, vyhovoriť Robertovi, aby nechal vyvraždiť posledných Targaryenovcov, a zmieriť svoje dve rozhnevané dcéry, Ned pátra po tom, čo a prečo sa stalo Johnovi Arrynovi. Eunuch Varys, ďalší z členov kráľovskej rady, ktorému neveľmi dôveruje, mu potvrdí, že Arryn bol otrávený.

Arya tajne vypočuje časť rozhovoru, podľa ktorého ktosi plánuje Nedovu vraždu. Povie to otcovi, no ten ju nepočúva. Začne sa však obávať o kráľa a rastie jeho nedôvera voči Lannisterom. Keď Catelyn unesie Tyriona Lannistera, jeho brat Jaime napadne Neda, zabije veliteľa jeho stráže, Joryho, a jeho samotného zraní. Ned pošle svojich najlepších mužov do riečnych krajín, aby popravili Lannisterského služobníka Gregora „Horu“ Clegana za to, že plienil ríšu, z ktorej Nedova manželka pochádza. Tým však ostane zraniteľnejší.

Kvôli týmto postupujúcim intrigám sa Ned rozhodne, že svoje dcéry radšej pošle loďou domov na Zimovres. Arya je nadšená, ale Sansa nesúhlasí a jeho plán vyzradí kráľovnej Cersei. Medzitým návštevami Robertových nemanželských detí a štúdiou knihy rodokmeňov šľachtických rodín zisťuje, že všetci potomkovia Baratheonov mali čierne vlasy bez ohľadu na farbu vlasov ich matiek. Robertove údajné deti, Joffrey, Mircella a Tommen, sú však všetky zlatovlasé. Pochopí, že všetky deti kráľovnej sú nemanželské, splodené s jej vlastným zlatovlasým bratom Jaimem. Pri súkromnom rozhovore prezradí kráľovnej Cersei, že o tom vie a povie to jej manželovi. Navrhne jej, aby ušla. Cersei však namiesto toho nechá kráľa zavraždiť a Neda predvolať. Dá mu možnosť, že bude môcť odísť v bezpečí domov na sever, ak uzná Joffreyho za kráľa. Ned však považuje za vec cti, aby to nespravil, a za nového kráľa uzná Robertovho brata Stannisa, ktorému náleží dedičné právo trónu, pretože Robert umrel bez manželských, legitívnych potomkov. Nato dá Cersei všetkých Nedových služobníkov pobiť a jeho zajať. Ned počítal s tým, že Malíček podplatil mestskú hliadku, aby ho podporila, Malíček ho však zradil a mestská hliadka bojuje na strane kráľovnej.

Neda uvrhnú do tmavej temnice bez svetla a bez jedla, kde ho držia len na vode. Tam ho navštívi Varys a povie mu, že ak sa neprizná k zrade Joffreyho, kráľovná nechá popraviť Sansu. Aby zachránil život svojej dcéry, urobí to. Krutý Joffrey však napriek sľubu Sanse, že udelí jej otcovi milosť, nechá Neda popraviť. Kráľovský kat mu zotne hlavu jeho vlastným mečom. Následok jeho popravy je pokračovanie vojny medzi Starkovcami a Lannisterovcami a pokus odtrhnúť Sever, kde vládli Starkovci, od Siedmich kráľovstiev.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]