Jon Snow

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jon Snow

Kit Harington, seriálový predstaviteľ Jona Snowa
Základné informácie
Pieseň ľadu a ohňa
AutorGeorge R. R. Martin
HerecKit Harington
O postave
PrezývkaBastard, lord Snow
Miesto narodenia?
Pohlaviemuž
Druh bytostiČlovek
PovolanieMajordóm
Veliteľ Nočnej hliadky
RodinaRickard Stark (starý otec)
Eddard Stark (otec)
Brandon Stark (strýko)
Benjen Stark (strýko)
Lyanna Starková (teta)
Robb Stark (nevlastný brat)
Sansa Starková (nevlastná sestra)
Arya Starková (nevlastná sestra)
Bran Stark (nevlastný brat)
Rickon Stark (nevlastný brat)
NáboženstvoStarí bohovia
NárodnosťPrví ľudia

Jon Snow alebo Jon Sneh je fiktívna postava, jedna z ústredných postáv vo fantasy románovej sérii Pieseň ľadu a ohňa od Georga R. R. Martina a v seriáli HBO Hra o tróny. Je známy ako nemanželský syn Eddarda Starka, jedného z najvyšších šľachticov, lordov, vo fiktívnej fantasy ríši Sedem kráľovstiev. Niektoré kapitoly kníh sú vyrozprávané z jeho pohľadu.

Vyrastal na hrade Zimovrese so svojím otcom a piatimi nevlastnými súrodencami: od najstaršieho po najmladšieho sú to Robb, Sansa, Arya, Bran a Rickon. Tak ako jeho nevlastní bratia aj sestry, aj on vychováva mláďa pravlka, ktorému dal meno Duch. Tak ako jeho strýko, aj Jon sa pridá k Nočnej hliadke – spoločenstvu mužov brániacemu severný okraj ríše. Tam sa stáva svedkom zla, ktoré sa formuje a silnie, aby s príchodom zimy Sedem kráľovstiev napadlo.

Vystupuje v knihách Hra o tróny, Súboj kráľov, Búrka mečov a Tanec s drakmi. V seriáli hral postavu Jona herec Kit Harington.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Výzor[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku knižnej série má Jon štrnásť rokov, podobne ako jeho nevlastný brat Robb. S Robbom sa na seba veľmi nepodobajú. Jon je viac podobný ich spoločnému otcovi, najviac zo všetkých Eddardových detí. Jon je štíhly, tmavšej pleti, má tmavé oči a žiadne fúzy. Nie je taký svalnatý ako Robb a jeho pohyby sú ladné. Po incidente s Inými má pravú ruku zjazvenú od popálenín. neskôr pribudnú aj jazvy na tvári.

Osobnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jon miluje a váži si otca, hoci voči nemu pociťuje hnev za to, že mu nikdy nepovedal nič o jeho matke. Má rád aj svojich nevlastných súrodencov, z nich najviac Aryu, ktorá je trochu outsiderom rovnako ako on. Nemá však rád chovanca Eddarda Starka, Theona Greyjoya. Ako ľavoboček musí Jon znášať veľké množstvo urážok a tiež citový chlad zo strany svojej macochy. Jon je nešťastný z toho, že je nemanželský, len občas na tom nájde nejaké výhody.

Otec je pre neho veľkým vzorom. Váži si česť, dodržiava sľuby a prísahy, podobne ako Eddard Stark. No podobne ako Eddard, aj Jon ich dokáže porušiť pre lásku. Podobne ako jeho brat Bran a sestra Arya je Jon tzv. menič – človek, ktorý sa vie prevteliť do zvieraťa, svojho pravlka. Jeho pravlk sa volá Duch a podobne ako Jon, aj on je iný ako jeho súrodenci – je albín a navyše nevydáva žiadne zvuky. Jon sa v priebehu Hry o tróny stane majiteľom jeden a pol ručného meča zvaného Dlhý pazúr.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pred knihami[upraviť | upraviť zdroj]

O Jonovej matke nie je známe nič. Eddard o nej nehovoril ani s najbližšou rodinou. Len svojmu priateľovi a kráľovi Robertovi Baratheonovi raz povedal, že sa volala Wylla. Neskôr sa čitateľ dozvedá, že Wylla bolo meno Jonovej dojky.

Eddard doniesol maličkého nevlastného syna na svoj hrad Zimovres po skončení vojny, ktorú viedol spolu s Robert Baratheonom proti Targaryenovcom. Pre Eddarda bol rovnocenný s manželskými deťmi, vyrastal s nimi, dostával prvotriednu výchovu, vzdelanie a šermiarsky výcvik.

Hra o tróny[upraviť | upraviť zdroj]

Do deja vstupuje Jon hneď v prvej kapitole, keď sa spoločne s bratmi Robbom a Branom zúčastní popravy zbeha Nočnej hliadky. Počas návratu domov nájdu mŕtvu samicu pravlka a jej päť novorodených mláďat. Aby im zachránil život, Jon prehovorí otca, že tie šteňatá im zoslali bohovia, pretože ich počet a pohlavie je rovnaké ako u jeho detí. Až neskôr si všimne šieste mláďa bokom od ostatných, ktoré je albín. To si ponechá on sám a nazve ho Duch.

Keď na Zimovres zavíta návšteva kráľa Roberta s celým jeho sprievodom, Jonova nevlastná matka Catelyn trvá na tom, že nemanželský syn nesmie sedieť spolu s ostatnými. Počas nasledujúcej hostiny sa rozpráva so svojím strýkom Benjenom, ktorý je už dávno členom Nočnej hliadky a vyjadrí túžbu pridať sa k Nočnej hliadke. Otec mu to dovolí, pretože sám musí odísť s kráľom do hlavného mesta ríše ako jeho nový pobočník a Catelyn Jona na Zimovrese nechce. Pred odchodom sa však stane nešťastie – Bran spadne z hradnej veže a zostane v bezvedomí. Jon sa s ním príde rozlúčiť. Catelyn Jona raní tým, že mu povie, že sa to malo stať jemu. Pred rozlúčkou s Aryou dá svojej sestre malý meč, ktorý pre ňu nechal vykovať u hradného kováča.

Spolu s Jonom, jeho pravlkom, Benjenom a ďalším členom Nočnej hliadky, Yorenom, odchádza na mrazivý sever aj kráľovnin brat Tyrion Lannister. S ním sa Jon zoznámil na Zimovrese. Aj Tyrion je otusiderom, lebo hoci má urodzený pôvod, je trpaslík, a ako povedal, všetci trpaslíci sú v očiach svojich otcov bastardi. Počas cesty Jon postupne začne prichádzať o svoje ilúzie o Nočnej hliadke ako o spolku silných, vznešených mužov. Zisťuje, že väčšina jej členov sú omilostnení zločinci. V sídle Nočnej hliadky, v Čiernom hrade, je to ešte horšie. Jon si spočiatku neobľúbi nikoho, aj Benjen je k nemu chladný, a hrad je chátrajúcou ruinou. Chýba mu rodina a najviac Arya. Benjen po čase odíde s veľkou výpravou za Múr a hoci Jon prosí, aby ho zobrali so sebou, nevyhovejú mu. Ostatní chlapci vo výcviku nemajú Jona radi. Žiarlia na neho, pretože bojuje najlepšie zo všetkých.

Jon sa napokon spriatelí s Tyrionom. A keď na Čierny hrad dorazí správa, že Bran sa prebral z bezvedomia, pod vplyvom radostnej nálady začne byť Jon vľúdny k ostatným chlapcom vo výcviku. Učí ich bojovú taktiku a spriatelí sa s nimi. Keď Tyrion odchádza, aby sa cez Zimovres vrátil domov, Jon ho poprosí, aby pre jeho ochrnutého brata Brana niečo urobil.

Neskôr na Čierny hrad príde tučný šľachtický chlapec Samwell Tarly. Nevie vôbec bojovať a krutý rytier Alliser Thorne mu za to ubližuje. Jon sa postaví na jeho ochranu a presvedčí ostatných chlapcov, aby boli k nemu v bojoch veľmi šetrní. Thorne preto zúri. Jon sa neskôr dozvie Samov príbeh a dôvod, prečo je tu, keď neznáša boj – jeho vlastný otec sa mu vyhrážal smrťou, ak sa k Čiernej hliadke nepridá. Jonovi napadne, že by sa Sam mohol stať majordómom prastarého majstra Aemona, na čo by nepotreboval vedieť bojovať. Skutočne sa mu podarí zariadiť, že po skončení výcviku Sama zaradia medzi majordómov. Na Jonovo veľké zdesenie však medzi majordómov zaradia aj jeho. Išlo o pomstu nenávideného učiteľa Allisea Thorna. Jon však chcel byť výskumníkom, jazdiť za Múra bojovať s divochmi, ktorí tam žijú. Neskôr sa so svojou úlohou zmieri, pretože to, že bude majordómom samotného veliteľa môže znamenať, že veliteľ počíta s Jonom ako s budúcim veliteľom Nočnej hliadky.

Po skončení výcviku musia chlapci zložiť prísahu členom Nočnej hliadky. Jon a Sam chcú svoje prísahy odriekať pred čarostromami, ich háj však rastie až za Múrom. V sprievode muža Nočnej hliadky tam teda prejdú. Keď zložia prísahu, Jonov pravlk Duch pribehne so sčernenou rukou mŕtvoly v papuli. Následne vyslaná skupina za Múr zistí, že patrila jednej z dvoch mŕtvol mužov, ktorých Benjen Stark vzal so sebou. Telá ale nepodliehajú rozkladu, preto ich prevezú do Čierneho hradu na bližšie preskúmanie. Jon slúži ako majordómus veliteľa nočnej hliadky, Jeora Mormonta prezývaného Starý medveď. V noci tieto mŕtvoly ožijú a ohrozujú mužov. Jon zachráni život svojmu veliteľovi tým, že zabije nemŕtveho (Iného) tak, že na neho hodí horiaci záves. Za to mu Mormont venuje rodinný meč Dlhý pazúr. Jonova ruka zostane zjazvená od popálenín, ale po zahojení ju môže používať bez následkov.

Mormont sa čiastočne odvďačí Jonovi aj tým, že pošle nenávideného Thorna s rukou nemŕtveho do hlavného mesta ríše, aby ju tam ukázal a dokázal, že Nočná hliadka skutočne potrebuje viac mužov. Jon je medzičasom veľmi zasiahnutý správou, že jeho otca zatkli ako zradcu. Ešte viac ho rozruší, keď jeho otca nespravodlivo popravia. Vtedy sa Jon rozhodne ujsť a pridať sa k svojmu bratovi Robbovi vo vojne, aby pomstil otcovu smrť. Sam však o jeho úteku vie a povie o tom ostatným priateľom. Tí ho prenasledujú a chytia. O úteku sa dozvie aj starý Mormont. Namiesto toho, aby ho potrestal smrťou, mu však dohovára a presvedčí ho, že hrozivé veci, čo sa dejú za Múrom, si Jona vyžadujú viac než vojna na juhu. Mormont zorganizuje obrovskú výpravu, aby našla Benjena Starka a Jon a Sam sa jej majú zúčastniť tiež.

Súboj kráľov[upraviť | upraviť zdroj]

Výprava za Múr spočiatku nachádza samé opustené dediny. Potom dôjde do pevnosti Krastera, jediného divocha, ktorý je priateľom Nočnej hliadky. Kraster má veľa manželiek, pričom si za manželky berie aj svoje dcéry. Jedna takáto mladá tehotná dcéra-manželka poprosí Jona o pomoc, aby ju z Krasterovej pevnosti odviedol. Jon to odmieta, Nočná hliadka neprijíma ženy a všetci muži dostali zákaz všímať si Krasterove manželky, aby si Krastera, ktorý neraz zachránil mužom hliadky život, neznepriatelili. Sam však Fialke prisľúbi, že ju odvedú na spiatočnej ceste.

Potom výprava zamieri na Päsť prvých ľudí, vyvýšeninu, na ktorej sa obrní, aby sa bránila pri prípadnom strete s divochmi. Tam čakajú na divochov a na Benjena Starka. Tu sa k výprave pridá ďalšia skupina Nočnej hliadky, vedená Qhorinom Polrukým. Qhorin, obávaný nepriateľ divochov, chce nájsť divochov prostredníctvom malej skupinky vyslanej do pohoria Mrazokly. Vypýta si so sebou aj Jona a Mormont mu to po krátkom váhaní povolí. Jon a Duch teda odchádzajú s Qhorinom. Jonovi sa snívajú sny, v ktorých vidí svet očami Ducha. Qhorinovi muži prídu na to, že je meničom.

Výprava nájde a prepadne malú trojčlennú skupinku divochov. Dvoch z nich na stráži ihneď zabijú a je na Jonovi, aby zabil tretieho, ktorý spí. Jon však zistí, že je to dievča a preto ju nezabije, iba zajme. Ryšavá dievčina sa volá Ygritte. Qhorin Jonovi povie, že nemajú dosť zásob ani stráží pre zajatcov, a nariadi mu zabiť ju. Jon sa ocitne s Ygritte sám, ale nedokáže ju popraviť. Namiesto toho jej nariadi, aby ušla.

Qhorinovu skupinu začnú prenasledovať divosi a postupne jeden po druhom zabíjajú jej členov. Napokon ostane už len Qhorin a Jon. Qhorin chce zabrániť tomu, aby zomreli obaja, a preto nariadi Jonovi, aby sa naoko pridal k divochom, no zostal špiónom Nočnej hliadky. Má vraj urobiť všetko, čo mu divosi prikážu. Keď sa ocitnú zoči-voči divochom a Jon vyhlási, že sa im vzdáva, nariadia mu zabiť Qhorina. S ťažkým srdcom a s Duchovou pomocou to spraví.

Búrka mečov[upraviť | upraviť zdroj]

Jona skupinka divochov, medzi ktorými je aj Ygritte, zavedie k formujúcej sa armáde z divochov a ich vodcovi, Mancemu Nájazdníkovi. Mance uverí, že Jon skutočne dezertoval z Nočnej hliadky a rovnako aj Ygritte. Niektorí divosi sú však voči Jonovi stále podozrievaví. Ygritte Jona zvádza, on však zložil prísahu, že bude žiť v celibáte, a tak sa jej vyhýba. Dievča sa mu však začína páčiť. Obľúbi sa aj divocha menom Tormund Obrozhuba. Jon sa postupne oboznámuje so zvykmi divochov a ťažko sa zmieruje s rozdielmi v ich kultúre a morálke. Uvidí aj mamuty a obrov, bytosti považované za vyhynuté.

Seriálové kostýmy Jona (v strede), Ygritte (vľavo) a Tormunda Obrozhuby (vpravo)

Výprava divochov s Jonom príde na Päsť prvých ľudí a nájde stopy po boji Nočnej liadky s Inými. Veľa mužov Nočnej hliadky padlo a zvyšok zmizol. Mance zistí, že mu Jon klamal o tom, koľkí muži boli na výprave za Múrom a vyhráža sa mu, aby mu odteraz hovoril len pravdu. Jona sa však zastáva Ygritte, ktorá vyhlási, že sú milenci. Mance im uverí a nasledujúcej noci Ygritte z Jona svojho milenca skutočne spraví. Jon sa do Ygritte zamiluje, no má výčitky svedomia a chápe, že ich vzťah nemá budúcnosť.

Mance vyšle malú skupinku svojich ľudí, medzi nimi aj Jona a Ygritte, aby preliezli cez Múr. Urobia tak a potom postupujú ďalej na juh. Tam, v opustenej dedine, narazia na osamelého starca. Divosi ho chcú zabiť, aby správa o ich prítomnosti za Múrom nedorazila k Nočnej hliadke. Ich vodca nariadi, aby ho zabil Jon a tak dokázal vernosť Divochom. Jon sa ale zdráha. Napokon ho namiesto neho zabije Ygritte. Vtom do skupiny vtrhne pravlk Jonovho brata Brana, ktorý je v tej chvíli nablízku, čo Jon nevie. Jon sa chopí tejto príležitosti na útek. Pri úteku na koni ho niekto, možno Ygritte, strelí do nohy.

Jon sa vráti na Čierny hrad, kde zistí, že veliteľ Mormont bol zabitý pri vzbure a naspäť z výpravy sa vrátilo iba zopár mužov, medzi ktorými Sam nie je. Dozvie sa aj o zrade Theona Greyjoya a údajnej smrti svojich dvoch najmladších bratov. Na čierny hrad neskôr zaútočia divosi. Jon, vďaka tomu, že poznal ich plány, stihol hrad na útok pripraviť a Nočná hliadka zvíťazila. Zranená Ygritte pri tomto útoku umrie Jonovi v náručí, na Jonovu veľkú ľútosť. Niektorí muži Nočnej hliadky Jona podozrievajú, že bol skutočným zbehom z Nočnej hliadky a poukazujú jeho porušenie prísahy s Ygritte, čím sa Jon netají. Iní muži mu však preukazujú lojalitu a vážia si ho. Keď na Čierny hrad znova zaútočia divosi a hrad už nemá takmer nijakých schopných mužov – obrancov, kováč Noyle zverí velenie nad Múrom Jonovi. Noyle pri útoku umrie, takže Jon ostáva dočasným veliteľom a odráža ďalšie útoky divochov.

Na Čierny hrad dorazí Jonov dávny nepriateľ Alliser Thorne spolu s Janosom Slyntom, ktorý zradil Jonovho otca. Obaja ho obvinia zo zrady. Posledná možnosť, ako sa Jon môže zachrániť pred popravou, je ísť ako vyslanec za Mancem Nájazdníkom, ale namiesto vyjednávania ho zabiť. Jon teda ide a s ťažkým srdcom sa pripravuje na splnenie svojej úlohy. Vtedy však divochov napadne iná armáda. Ukáže sa, že na jej čele stojí Stannis Baratheon, jeden zo súperiacich kráľov Siedmich kráľovstiev. Porazí divochov a zajme Manceho.

Jon cvičí v boji nováčikov v Nočnej hliadke. Vráti sa aj Sam so svojou divošskou priateľkou Fialkou. Stannis ponúka Jonovi, že ho zlegitimizuje, bude môcť nosiť meno Stark a vládnuť Zimovresu. Medzičasom boli totiž všetci mužskí potomkovia Starkovcov vyzabíjaní, alebo sa to o nich aspoň predpokladá, a Jonove sestry sú nezvestné. Hoci Jon potajme sníval o vláde nad Zimovresom, odmietne to, lebo prisahal, že zostane mužom Nočnej hliadky až do smrti.

Zvyšní muži Nočnej hliadky sa nevedia dohodnúť, kto bude po Mormontovej smrti veliteľom. Sam zariadi, že veliteľom sa stane Jon. Jon potom pošle Sama do Starého mesta na juhu ríše, aby sa stal majstrom. Spolu s ním posiela aj Fialku, ktorú Sam naozaj zachránil, a dieťa, ktoré ostatní považujú za jej, v skutočnosti je to však novorodené dieťa Manceho.

Tanec s drakmi[upraviť | upraviť zdroj]

Divosi a Nočná hliadka napokon uzavrú spojenectvo, aby čelili predpokladanému útoku Iných, ktorí prídu so začiatkom zimy. Jon sa snaží evakuovať spoza Múra zvyšných divochov, pretože ak by ich nechali umrieť, zmenili by sa na Iných. Zároveň sa snaží obnoviť posádky na chátrajúcich hradoch pozdĺž Múru, aby čelili nevídanému útoku zo severu. Zistí, že Nočná hliadka má primálo potravín na nadchádzajúcu zimu a boj, obmedzí teda potravinové prídely.

Stannis odchádza na juh dobyť Zimovres, ktorý je momentálne v rukách brutálnych Boltonovcov. S Jonom zostane čarodejnica Melisandra. Má víziu mladej dievčiny utekajúcej pred svadbou. Jon sa domnieva, že je to jeho obľúbená sestra Arya, ale keď dievča dorazí do Čierneho hradu, je to Alys Karstarková. Jon sa dopočuje, že jeho sestra Arya bola vydaná za sadistického Ramsaya Boltona. Ako protislužbu za to, že zachránil život Manceho syna pred upálením, prosí Mancea, aby zachránil Aryu. Mance so šiestimi ženami sa teda v prestrojení vydáva do Zimovresu.

Odtiaľ po čase príde list od Ramsaya Boltona. Tvrdí, že zabil Mancea a porazil Stannisa, no jeho nevesta utiekla. Je ale dosť možné, že klame. Jon chce vyraziť sám na juh. Jeho vlastní muži ho však dobodajú a Jon stráca vedomie.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 476 s. ISBN 978-80-7197-491-8.
  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 378 s. ISBN 978-80-7197-492-5.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 459 s. ISBN 978-80-7197-493-2.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 491 s. ISBN 978-80-7197-494-9.
  • MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 590 s. ISBN 9788071974956.
  • MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 622 s. ISBN 9788071974963.
  • MARTIN, George R. R.. Tanec s draky. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2012. 672 s. ISBN 978-80-7197-445-1.