Catelyn Starková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Catelyn Starková

Michelle Fairleyová, seriálová predstaviteľka Catelyn Starkovej
Základné informácie
Pieseň ľadu a ohňa
AutorGeorge R. R. Martin
HerecMichelle Fairleyová
O postave
PrezývkaCat
Miesto narodeniahrad Riavokrut
Miesto úmrtiahrad Blíženci
Pohlaviežena
Druh bytostiČlovek
RodinaHoster Tully (otec)
Lysa Arrynová (sestra)
Edmure Tully (brat)
Manžel(ka)Eddard Stark
PotomkoviaRobb Stark (syn)
Sansa Starková (dcéra)
Arya Starková (dcéra)
Bran Stark (syn)
Rickon Stark (syn)
NáboženstvoSedem bohov

Catelyn „Cat“ Starková, rodená Tullyová, je jedna z ústredných postáv fantasy románovej série Pieseň ľadu a ohňa od amerického autora G. R. R. Martina. Vystupuje aj v seriáli Game of Thrones natočenom na motívy tejto série. Je to manželka Eddarda Starka a matka piatich detí.

Pochádza z veľkého šľachtického rodu Tullyovcov. Z politických dôvodov sa musela vydať za Eddarda „Neda“, Starka, ich manželstvo je ale šťastné. Majú spolu päť detí, od najstaršieho po najmladšie sú to syn Robb, dcéra Sansa, dcéra Arya, syn Bran a syn Rickon. Vyskytuje sa v knihách Hra o tróny, Súboj kráľov, Búrka mečov a okrajovo aj Hostina pre vrany. Niektoré kapitoly prvých troch kníh sú písané z jej uhla pohľadu.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Catelyn má dlhé hnedozlaté vlasy a prinajmenšom v mladosti bola krásna. Je milujúcou manželkou a matkou, nemá však rada nemanželského Nedovho syna Jona, ktorý vyrastá spolu s jej deťmi. Nemá rada a nedôveruje ani chovancovi svojho manžela, Theonovi Greyjoyovi. Je cnostná, svedomitá, mierumilovná, rozhodná, kvôli deťom odvážna a snaží sa byť silná. Niekedy však koná unáhlene s veľkými negatívnymi dôsledkami. Nie je pomstychtivá, pretože vie, že pomsta jej nevráti blízkych. Vyznáva vieru v Sedem (odlišnú ako jej manžel).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pred knihami[upraviť | upraviť zdroj]

Catelyn sa narodila v Riavokrute, sídle Tullyovovcov, ako dieťa Hostera a Minisy Tullyových. Mala dvoch starších bratov, tí však umreli ako deti a Catelyn zostala najstarším žijúcim potomkom. Neskôr sa narodili jej sestra Lysa a brat Edmure. Ich matka umrela pri pôrode ďalšieho syna spolu s dieťaťom a Catelyn si na ňu pamätá len málo.

Na hrade spolu s nimi vyrastal Petyr Baelish, syn nízkopostaveného lorda s malými pozemkami. Catelyn brala Petyra ako brata, on sa však do nej zamiloval. Catelyn však už bola od dvanástich rokov snúbenicou Brandona Starka, dediča Zimovresu. Petyr s ním ako pätnásťročný bojoval o jej ruku. Catelyn prosila Brandona, aby ho nezabíjal. Brandon teda mladšieho a slabšieho Petyra iba zranil a Catelyn ho odvtedy dlhé roky nevidela.

Brandon musel odcestovať do hlavného mesta ríše, Kráľovho prístavu, a sľúbil Catelyn, že sa vezmú po jeho návrate. V Kráľovom prístave ho však vtedajší kráľa Aerys Targaryen nechal brutálne popraviť. Bol to jeden z dôvodov, prečo sa Starkovci vzbúrili proti kráľovi. Catelyn sa musela z politických dôvodov vydať za Brandonovho mladšieho brata Eddarda (Neda). Otehotnela s ním a potom sa vybral bojovať. Catelyn zatiaľ zostala so svojou tiež čerstvo vydatou sestrou v starostlivosti svojho otca. Tam, v Riavokrute, sa narodilo jej prvé dieťa, Robb. Po zvrhnutí starého kráľa a Nedovom úspešnom návrate sa presťahovali na Zimovres, sídlo Starkov. Tam už býval Jon Sneh a jeho dojka. Ranilo ju to. Inak ale s Nedom pokojne žili a narodili sa im ďalšie deti.

Hra o tróny[upraviť | upraviť zdroj]

Idylický život ukončila správa o smrti Jona Arryna, Nedovho dobrého priateľa. Catelyn onedlho nato dostala od svojej sestry Lysy správu, že Jona Arryna, jej manželia, zavraždili Lannisterovci. Z tohto rodu pochádza aj kráľovná Cersei. Do Zimovresu zavítal kráľovský sprievod, pričom kráľ, ďalší priateľ Catelyninho manžela, ponúkol Nedovi, aby prijal miesto pobočníka kráľa po zosnulom Arrynovi. Catelyn radí Nedovi, aby to miesto prijal, čo napokon urobí. Rozhodne však, že Catelyn musí zostať v Zimovrese s jeho najstarším a najmladším synom, kým on s jej dcérami a prostredným synom Branom odíde s kráľom. Catelyn sa to nepáči. Situácia sa však zmení po tom, ako Bran padne z hradieb a zostane dolámaný v bezvedomí. Catelyn, pre ktorú bol Bran jej najobľúbenejším dieťaťom, neustále bdie pri jeho lôžku. Zármutkom aj únavou sa stáva pološialenou. Ned s jej dcérami napokon odídu s kráľom, ale zúfalá Catelyn nie je schopná viesť domácnosť.

Raz však do Branovej izby príde neznámy muž, ktorý sa Brana pokúsi zabiť. Nepočíta však s tým, že tam bude aj Catelyn. Tá zachráni syna tak, že vlastnými prstami zastaví dýku, hoci jej ich vrah doreže na kosť a zostanú jej už do smrti zjazvené. Neznámeho vraha potom zabije Branov skrotený pravlk. Keď Catelyn vidí, že pravlk zostal strážiť Brana, konečne sa poriadne vyspí. Po dlhom čase sa zobudí a uvažuje jasnejšie. Rozhodne sa cestovať loďou do kráľovského mesta, Kráľovho prístavu, aby povedala svojmu manželovi o pokuse zabiť ich syna. Cestuje s ňou len jediný rytier, ser Rodrick. O hrad sa zostane starať jej najstarší syn Robb.

Keď Catelyn dorazí do Kráľovho prístavu, predvolá si ju jej dávny nápadník Petyr. Umožní jej stretnúť sa s manželom a povie jej, že dýka, ktorou sa najatý vrah pokúsil zabiť Brana, patrí kráľovninmu bratovi Tyrionovi Lannisterovi. Catelyn sa potom vracia späť na Zimovres po súši. V jednom hostinci náhodne narazí na Tyriona. Požiada osadenstvo hostinca o pomoc a Tyriona zatkne. Verejne vyhlasuje, že ho odvedie na Zimovres, je to však lesť, aby ich mocný Tyrionov otec neprenasledoval. V skutočnosti zamieri na hrad svojej sestry Lysy. Cesta je veľmi nebezpečná, Catelyn postupne prichádza o svojich mužov a jeden žoldier sa pridáva na Tyrionovu stranu. Catelyn začne pochybovať, či bol Tyrionov únos dobrý nápad a neskôr ho oľutuje, pretože tento čin veľmi zhoršil vzťahy medzi Starkovcami a Lannisterovcami.

Lysa prijme sestru veľmi chladne. Catelyn je zhrozená nad jej jediným dieťaťom, slabým a rozmaznaným malým chlapcom, dedičom hradu, na ktorom Lysa neprirodzene lipne. Tyriona napokon prepustia ako nevinného a odchádza sám so žoldierom Bronnom. Catelyn dá jej sestra sprievod, aby bezpečne prešla naspäť horami, kde na pocestných útočia klany. Catelyn ale nepokračuje v ceste domov na Zimovres; rozhodne sa navštíviť svojho umierajúceho otca. Stretne sa so svojím synom Robbom na čele armády tiahnúcej na juh, aby vyslobodila z väzenia Neda. Keď armáda potrebuje prejsť cez most strážený rodom Freyov, Catelyn sa vyberie rokovať s ich lordom, starým a nevrlým Walderom. Walder Frey pristúpi na spojenectvo iba za veľkú daň, ktorou je okrem iného svadba Robba Starka s niektorou z jeho dcér.

Catelyninho manžela Eddarda dá nový kráľ Joffrey popraviť. Po Nedovej poprave Catelyn veľmi trúchli, je však proti tomu, aby vojna proti Lannisterovcom pokračovala. Má strach o svoje deti, z ktorých dve sú podľa správ rukojemníkmi Lannisterovcov, ako aj o svojho vtedy iba pätnásťročného bojujúceho syna Robba. Robbovi vazali sú však proti uzavretiu mieru s Lannisterovcami a vyhlásia Robba za Kráľa Severu.

Súboj kráľov[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej knihe Catelyn prehovára Robba, aby nevyslal Theona Greyjoya požiadať o spojenectvo Theonovho otca Balona. Robb ju však nepočúvne. Neskôr vyšle svoju matku, aby vyjednala prípadné spojenectvo s Renlym Baratheonom. Renly prijme Catelyn priateľsky, no keďže sa sám vyhlásil za kráľa, trvá na tom, že Robb sa mu musí podriadiť. Catelyn sa pokúša zmieriť Renlyho a jeho brata Stannisa, ktorý si tiež nárokuje na kráľovský trón, aby uzavreli spojenectvo proti Lannisterovcom. To sa jej však nepodarí. Zároveň sa od Stannisa dozvie, že Cersei Lannisterová splodila svoje tri deti so svojím bratom Jaimem a nie s manželom. Catelyn si domyslí, že Bran sa toto tajomstvo dozvedel a preto sa ho Lannisterovci pokúšali zabiť.

Stannis prostredníctvom čiernej mágie svojho brata zabije. Catelyn je svedkom Renlyho vraždy. Bezprostredne po nej utečie so svojím sprievodom a Renlyho vernou služobníčkou Brienne, ktorú z Renlyho vraždy krivo obviňujú. Vráti sa do Riavokrutu a Brienne vstúpi do jej služieb.

Tu ju zastihne správa, že Theon Greyjoy sa zmocnil Zimovresu a dal zabiť jej dvoch malých synov. Catelyn spolu s Brienne idú vypočuť Jaimeho, ktorý je väzňom na hrade. Jaime potvrdí, že je otcom kráľovníných detí, že zhodil Brana z veže, ale poprie, že by na Brana poslal vraha s dýkou.

Búrka mečov[upraviť | upraviť zdroj]

Zdrvená Catelyn nechce prísť aj o svoje dcéry. Preto prepustí Jaimeho a Brienne poverí, aby v Kráľovom prístave zabezpečila výmenu tohto rukojemníka za Sansu a Aryu. Za tento čin je označená za zradkyňu a nesmie sa voľne pohybovať po hrade. Catelyn žiada, aby bola zamknutá v komnatách svojho umierajúceho otca. Ten blúzni a hovorí veci, ktorým Catelyn nerozumie.

Po čase sa vráti Robb, ktorý dobyl hrad Skalisko patriaci Westerlingom, vazalom Lannisterovcov. Robb matke odpustil, postavil ju však pred vlastnú šokujúcu novinku – oženil sa s mladou Jeyne Westerlingovou. Catelyn je zhrozená, pretože tým porušil sľub daný Freyovcov a Freyovci ho za to opustili. K mladej neveste svojho syna sa však snaží správať milo. Je však znepokojená z toho, že Robbovmu pravlkovi sa niektorí Westerlingovci nepáčia a z tohto dôvodu si ho Robb nedrží pri sebe.

Robb, vinou svojej matky, prišiel aj o ďalších spojencov, Karstarkov. Rickard Karstark sa nevedel zmieriť s tým, že Catelyn prepustila Jaimeho, pretože ten v boji zabil dvoch jeho synov. Za to dal vyvraždiť ďalších väzňov rodu Lannisterovocv, Jaimeho mladých bratrancov. Catelyn má preto výčitky svedomia. Robb Karstarka za zradu popravil. Hoster Tully podľahne chorobe, kvôli čomu sú Catelyn, Edmure a Robb v pochmúrnej nálade. V deň pohrebu Catelyninho otca prídu do Riavokrutu dvaja synovia Waldera Freya a ponúknu podmienky na uzmierenie Starkovcov a Freyovcov. Ako náhradu za to, že sa Robb neoženil s jednou z dcér lorda Freya, sa s jednou z jeho dcér ožení Catelynin brat Edmure. Ten napriek počiatočnému odporu napokon súhlasí a Robb s Catelyn idú na svadbu. Edmure sa ožení, svadba sa ale zvrhne. Freyovci začnú vraždiť Robbových verných a zrania samotného Robba. Svadba bola len návnadou na to, aby sa za urážku Freyovci pomstili vyzabíjaním Starkovcov. Vtedy zúfalá Catelyn vezme ako rukojemníka slabomyseľného syna Waldera Freya a chce vymeniť jeho život za Robbov. Walder Frey ale povie, že to za to nestojí, a dá Robba doraziť. Catelyn preto jeho syna zabije a vzápätí jej samotnej podrežú hrdlo. Stane sa to v poslednej kapitole písanej z jej pohľadu.

Catelynino telo hodia do rieky, z ktorej ju na breh vytiahne Aryin bývalý pravlk. Kňaz boha R'hllora Catelyn oživí. Tá sa stane pomstychtivou. Spoločne so skupinkou verných nechá zabiť dvoch Freyov.

Hostina pre vrany[upraviť | upraviť zdroj]

Neskôr chytia aj Brienne a Catelyn sa dožaduje splnenia sľubu, ktorý jej dala. Keďže Brienne nevie priviesť jej dcéry (obe sú nezvestné), žiada Jaimeho hlavu. Brienne sa však počas putovania s Jaimem spriatelila a odmietne to. Catelyn ju preto pravdepodobne nechá obesiť.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 476 s. ISBN 978-80-7197-491-8.
  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 378 s. ISBN 978-80-7197-492-5.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 459 s. ISBN 978-80-7197-493-2.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 491 s. ISBN 978-80-7197-494-9.
  • MARTIN, George R. R.. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2003. 590 s. ISBN 9788071974956.