Súboj kráľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súboj kráľov (angl. A Clash of Kings) je fantasy román z knižnej série Pieseň ľadu a ohňa od spisovateľa G. R. R. Martina. Predstavuje pokračovanie prvého dielu tejto knižnej série, Hra o tróny. Stal sa predlohou druhej série seriálu Game of Thrones. Dej románu rozpráva o občianskej vojne prebiehajúcej vo fiktívnej, stredovek pripomínajúcej ríši Sedem kráľovstiev a ďalšej hrozbe pre toto kráľovstvo formujúcej sa na ďalekom severe.

Po smrti kráľa Roberta Baratheona v prvom dieli série sa objavili až piati muži, ktorí si z rozličných dôvodov nárokujú vládu nad ríšou alebo aspoň nad jej časťou. Šiesta kandidátka, posledný známy príslušník bývalého prastarého rodu Targaryeonovcov, zase zbiera sily na dobytie Siedmich kráľovstiev na vedľajšom svetadieli za morom. Za severným koncom ríše, obrovským Múrom, sa však na vinou vojny čoraz slabšiu ríšu chystá neznáme zlo.

Na román nadväzuje tretí diel série, Búrka mečov.

Šesť súperiacich kráľov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Joffrey Baratheon: Ako údajný starší manželský syn Roberta Baratheona sa stal oficiálnym vládcom ríše. V skutočnosti však nie je synom kráľa. Jeho matka, Cersei, sa túto pravdu snaží zo všetkých síl utajiť, ale tento chýr sa napriek tomu šíri. Cersei je regentka ríše, lebo Joffrey má len trinásť rokov. Jeho vláda je problematická a krutá, Joffrey je nemilosrdný a sadistický panovník, po väčšinu času bez záujmu o kráľovské povinnosti. Je zasnúbený s dcérou muža, ktorého dal popraviť, Sansou Starkovou.
  • Stannis Baratheon: Starší z dvoch bratov zosnulého Roberta Baratheona, tridsaťštyriročný. Podľa dedičného práva, v prípade uznania Roberta Baratheona za kráľa, je právoplatným kráľom Siedmich kráľovstiev. Stannis je však veľmi neobľúbený, zatrpknutý, spravodlivý, no tvrdý, stavajúci povinnosť a česť nadovšetko. Nerozumie vášňam, urážkam ani humoru. Má príliš málo spojencov na to, aby si svoj nárok na trón vynútil silou. Prijme však vieru v boha R'hllora, ktorého kňažka Melisandra ho presviedča, že zvíťazí. Stannis má manželku Selysu a jediného potomka, znetvorenú dcéru Shireen.
  • Renly Baratheon: Oveľa mladší brat Roberta Baratheona než Stannis, dvadsaťjedenročný. Je to pekný, veselý muž milujúci pestré farby a parádu. Podporil ho silný rod Tyrellovcov, čo spečatilo manželstvo medzi ním a iba pätnásťročnou Margaery Tyrellovou. V seriálovej podobe bol Renly homosexuál a udržiaval pomer s veliteľom svojej kráľovskej gardy, Margaeryným bratom Lorasom. V knihe bol tento vzťah iba naznačený, ale nepotvrdený.
  • Robb Stark: Zvaný tiež Kráľ severu alebo Mladý vlk. Za kráľa ho vyhlásili jeho vazali potom, ako dal Joffrey Baratheon popraviť jeho otca. Je to najstarší manželský syn Eddarda Starka, na začiatku knihy len pätnásťročný chlapec. Snaží sa byť ako jeho otec, múdry, rozvážny a spravodlivý, v ťažkých situáciách je ale neistý a robí chyby. Spojenectvo s mocným, no nestálym rodom Freyov si kúpil sľubom, že po skončení vojny sa ožení s niektorou zo žien rodu Freyov.
  • Balon Geyojoy: Starý, vychudnutý vládca nehostinných Železných ostrovov. Pred desiatimi rokmi povstal proti ríši, bol však porazený a pri tom zahynuli obaja jeho mladší synovia. Má už iba jediného syna, Theona, a dcéru Ashu. Chce využiť situáciu po smrti Eddarda Starka a Roberta Baratheona a rozšíriť dobytím svoje územia.
  • Daenerys Targaryenová: Posledný známy potomok zvrhnutého rodu Targaryenovcov, iba štrnásťročná vdova. Po smrti svojho staršieho brata sa považuje za právoplatnú následníčku trónu. Jej sila je podporená tromi drakmi, ktoré sa vyliahli z vajec na konci Hry o tróny.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh začína nástupom jesene v Západozemí, svete s premenlivou dĺžkou ročných období. Zároveň sa na nebi objavuje jasná červená kométa, ktorú každá zo súperiacich strán považuje za znak svojho víťazstva.

Smrť Eddarda Starka a khala Droga pred koncom románu Hra o tróny dali do pohybu množstvo udalostí. Novozvolený kráľ Severu Robb Stark pokračuje vo vojne proti Lannisterovcom. V každej bitke nad nimi vyhráva a snaží sa získať ďalšie posily. Preto pošle Theona Greyjoya, ktorý bol posledných desať rokov rukojemníkom jeho otca, aby požiadal o pomoc svojho otca Balona. Balon ale neprijme Theona srdečne, ponuku Robba odmietne a sám sa vyhlási za kráľa. Pošle Theona dobývať pobrežné územia. Theon je frustrovaný z toho, ako ním otec opovrhuje a nikto si ho ako následníka trónu neváži. Namiesto toho preto obsadí Zimovres, najdôležitejší hrad Severu. Nepomôže mu to však dokázať jeho silu a prevahu a má to tragické dôsledky.

Arya Starková ujde z Kráľovho prístavu s mužom Nočnej hliadky, Yorenom, ktorý odváža z mesta chlapcov a mužov pre Nočnú hliadku, okrem iného aj kráľovho nemanželského syna Gendryho, s ktorým sa Arya spriatelí. Arya musí predstierať, že je chlapec. Yoren sľúbil, že ju vyloží na Zimovrese, keď budú okolo neho prechádzať. Ako však putujú do oblastí sužovaných vojnou, cesta je pre nich čoraz nebezpečnejšia a Arya sa stáva svedkom čoraz väčších vojnových hrôz. Napadnú ich Lannisterovia, Yorena zabijú, no Aryi a niekoľkým chlapcom sa podarí ujsť. Snaží sa sama dostať, ak už nie domov, tak k niektorému zo spriatelených lordov. Je však zajatá krutými Lannisterskými mužmi, ktorí v nej však nespoznajú dcéru Eddarda Starka. Urobia z nej otrokyňu na hrade Harrenov. Arya sa ale pričiní o to, aby Harrenov dobyli spojenci jej brata. Tí však k nej nie sú oveľa lepší než jej nepriatelia a tak Arya napokon z hradu spolu s dvoma chlapcami utečie.

Stannis Baratheon rozposlal po celej ríši listy, v ktorých odhaľuje pravdu o pôvode k kráľovniných detí a na základe toho si nárokuje na trón. Cersei Lannisterpvá vládne ako regentka svojho syna. Pripravuje sa na útok oboch bratov svojho zosnulého manžela. Dá pozabíjať všetky kráľove nemanželské deti. Jej otec Tywin poslal do mesta svojho syna Tyriona, aby sa stal pobočníkom kráľa a krotil jeho bláznivé nápady. Cersei, ktorá Tyriona nenávidí, z toho nie je nadšená, a o to menej, že Tyrion potrestá zradného veliteľa mestskej hliadky, vinou ktorého bol Ned Stark zatknutý. Tyrion si so sebou v utajení priviedol aj svoju milenku Shae, ktorú ako prostitútku získal pred koncom predchádzajúcej knihy.

Sansa Starková trpí ako Cerseina a Joffreyho zajatkyňa. Rytier, ser Dontos, ktorému zachránila život tak, že Joffreymu vyhovorila jeho popravu, jej však sľúbi, že jej pomôže z hradu utiecť. Nemá sa však k činu. Kráľovská rada zruší zasnúbenie Sansy s Joffreyom, aby si Joffrey mohol iným manželstvom kúpiť spojenectvo rodu Tyrellov.

Nočná hliadka rieši problém s čoraz väčším miznúcim počtom výskumníkov. Medzi nich patrí aj výprava Benjena Starka, strýka Jona Sneha, z ktorej sa nikto živý nevrátil. Veliteľ Nočnej hliadky, Jeor Mormont prezývaný Starý medveď, usporiada ešte väčšiu výpravu za Múr s úmyslom nájsť predošlú stratenú výpravu. Účastní sa jej aj Jon Sneh, hoci poprava jeho otca ho trápi. Ďalším z účastníkov je jeho priateľ, vystrašený Samwell Tarly. Výprava zisťuje, že divosi v strachu pred niečím neznámym svoje príbytky opustili. Jon sa pridá k malej oddelenej skupinke výskumníkov vedených Qhorinom Polrukým. Prenasledujú ich divosi a postupne prídu o všetkých mužov. Posledný z nich, Qhorin, pred smrťou prikáže k Jonovi, aby sa naoko pridal k divochom, no v srdci zostal mužom Nočnej hliadky a stal sa jej špehom.

Osemročný Bran Stark v neprítomnosti svojej matky a staršieho brata vládne Zimovresu pod dohľadom starých a múdrych mužov, majstra Luwina a rytiera Rodricka. Bran sa nevie zmieriť s tým, že je od pása nadol ochrnutý. Navyše ho znepokojujú sny o vlkoch a trojokej vrane. Na Zimovres prídu Jojen a Meera Reedovci, dospievajúce deti, vazali Starkov. Jojen má slabý veštecký dar a presvedčí Brana, že jeho sny sú prejavom jeho nadprirodzených schopností. Napokon Brana prehovorí, aby sa vydali na sever hľadať magickú bytosť, ktorá sa mu zjavuje v podobe trojokej vrany.

Catelyn Starková sa drží pri svojom synovi Robbovi. Ten ju vyšle za Renlym Baratheonom, aby sa pokúsila vyjednať s ním spojenectvo. Renly ju prijme priateľsky, no odmieta sa podriadiť Robbovi. Vzápätí dorazí protikráľ Stannis so svojou malou armádou. Bratia sa pripravujú na boj proti sebe, krátko pred bitkou však Renlyho zavraždia za pomoci mágie. Z vraždy obvinia Brienne, jeho oddanú služobníčku, ktorá mu práve pomáhala s výstrojou do bitky. Caletyn však videla, že Renlyho nezavraždila táto žena, ale záhadný tieň, a spolu s Brienne utečú do sídla Tullyov. Brienne vstúpi do Catelyniných služieb.

Stannis Baratheon po dobytí Renlyho hradu zaútočí na Kráľov prístav. Zásluhou Tyrionovho plánu príde o svoje loďstvo a veľa mužov, napriek tomu však vyhráva. V poslednej chvíli ale mesto zachráni rod Tyrellovcov, ktorý pôvodne slúžil Renlymu a teraz sa nechal prehovoriť na spojenectvo s Lannistermi. Tyrion je v bitke zranený.

Daenerys Targaryeonová so svojou malou skupinou Dothrakov a malými drakmi po strastiplnom putovaní dorazí do mesta Quarth. Vďaka drakom, jedinečnému javu na svete, sa stáva bohatou a váženou osobou. Snaží sa získať armádu a loďstvo, aby dobyla Sedem kráľovstiev. Navštívi magický Dom neumierajúcich, aby sa dozvedela svoju budúcnosť; veštbám a obrazom, ktoré videla, však nerozumie. Získa ďalších dvoch spojencov a tri lode, na ktorých sa so svojimi ľuďmi a drakmi preplaví z Quarthu.

Nové postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem postáv preživších z prvého dielu sa do popredia dostávajú tieto významnejšie postavy:

  • Davos Morský prezývaný Cibuľový rytier, námorník, verný služobník kráľa Stannisa, bývalý pašerák
  • Asha Greyjoyová, Theonova staršia sestra, bojovníčka, otcova obľúbenkyňa a možná dedička Železných ostrovov
  • Brienne z Tarthu, škaredá, no mocná bojovníčka v službách Renlyho Baratheona

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]