Nočná hliadka (Martin)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nočná hliadka nazývaná tiež Čierni alebo Vrany je fiktívne spoločenstvo mužov brániacich severný koniec ríše Sedem kráľovstiev z knižnej série Pieseň ľadu a ohňa. Autorom série je americký spisovateľ George Raymond Richard Martin. Členom nočnej hliadky je aj jedna z hlavných postáv tejto série, Jon Snow.

Severný koniec Siedmich kráľovstiev na svetadieli Západozemie ohraničuje Múr. Je to obrovská, sedemsto stôp vysoká stavba z ľadu a kúziel. Pri Múre hliadkuje Nočná hliadka zložená z dobrovoľníkov aj trestancov. Chránia ríšu pred ľuďmi žijúcimi sa Múrom – divochmi, ale aj pred ďalšími nebezpečenstvami, o ktorých sa nehovorí či dokonca sa na ne vekmi zabudlo. Poznávacím znamením členov Nočnej hliadky je čierne oblečenie aj výzbroj.

Nočná hliadka je politicky neutrálna a nepridáva sa na žiadnu stranu pri bojoch vnútri ríše.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Do Nočnej hliadky môže vstúpiť akýkoľvek muž. Vzhľadom na nepohodlný život pri Múre, ktorý je spojený s celibátom, však veľkú časť Nočnej hliadky tvoria väčší či menší zločinci, ktorí dostali na výber medzi vstupom do Nočnej hliadky a popravou či iným ťažkým trestom. Vstupom do Nočnej hliadky sú všetky zločiny dotyčného vymazané. Takisto sú ale vymazané aj všetky rodinné väzby ich členov. Ich novou „rodinou“ sa stávajú iní členovia hliadky, ktorých preto volajú bratia. Pri vstupe do Nočnej hliadky musia muži tiež odprisahať, že nepojmú za manželku žiadnu ženu a nesplodia žiadne deti. Toto opatrenie je tam z dôvodu, aby boli muži plne oddaní svojej službe a nie citovým väzbám.

Členstvo v Nočnej hliadke je doživotné. Zbehov Nočnej hliadky čaká smrť.

Nočná hliadka sa ujíma aj sirôt mužského pohlavia či nechcených detí a vychováva z nich svojich členov.

Úloha[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšie Nočná hliadka stráži Sedem kráľovstiev pred divochmi. Divosi sú ľudia žijúci severne od Múru, ktorý dokážu preliezť a za ním vraždiť, plieniť a kradnúť. O ďalších bytostiach žijúcich severne od Múru sa veľmi nehovorí a ich existencia býva spochybňovaná. Objavovali sa tak zriedka, že bývali zabudnuté či považované za vyhynuté; v knižnej sérii sa však začínajú vyskytovať a to v čoraz väčších počtoch. Ide najmä o Iných, oživené mŕtvoly, ktoré sa nerozkladajú, ich koža je studená a oči žiaria jasným modrým svetlom. Iní nepodliehajú zraneniam a fungujú aj po odseknutí častí tiel. Zničiť ich dokážu len oheň a obsidián. Hrady

Pozdĺž južnej strany Múru bolo postavených devätnásť hradov, nikdy však neboli obývané všetky naraz. Za najlepších čias Nočnej hliadky to bolo sedemnásť obývaných hradov. V časoch začiatku deja však Nočná hliadka už dlhodobo upadá a zostali obývané len tri hrady: Východná hliadka nad morom, Čierny hrad v strede a Tieňová veža na západe. Aj Čierny hrad je však už chátrajúcou pevnosťou. Na rozdiel od hradov, v ktorých sídlia šľachtické rody, Čierny hrad nemá hradby. Jediný smer, z ktorého sa očakáva nebezpečenstvo, je sever, a z tejto strany ho chráni Múr, trikrát vyšší než samotný hrad.

Služba[upraviť | upraviť zdroj]

Muži hliadkujú na vrchole Múru, kam sa dostávajú po schodoch, prípadne môžu byť vytiahnutí v koši. Vrcholom Múru vedie cesta, po ktorej sa môžu pohybovať a hliadkovať peši alebo na muliciach. Za Múr vstupujú prieskumníci na koňoch.

Stavitelia sa starajú o Múr, opravujú jeho poškodenia a hľadajú známky topenia.

Ďalší členovia sa starajú o hrady a potreby Nočnej hliadky – patria k nim majordómovia, kuchári a pod.

Nočná hliadka spravovala pôdu zvanú Dar, ktorá sa nachádza južne od Múru. Targaryenská kráľovná Alyssane neskôr túto oblasť zdvojnásobila a územia, ktoré dala hliadke, sa nazývajú Nový dar. Väčšina územia Daru aj Nového daru je však začiatkom knižnej série už opustená.

Významní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jeor Mormont prezývaný Starý medveď, veliteľ Nočnej hliadky a otec Joraha Mormonta
  • majster Aemon, veľmi starý a slepý majster v Čiernom hrade
  • Jon Snow, nemanželský syn lorda Eddarda Starka, majordóm Jeora Mormonta
  • Benjen Stark, Jonov strýko, prvý prieskumník
  • Samwell Tarly, Jonov najlepší priateľ, tučný, bojazlivý, vzdelaný chlapec šľachtického pôvodu, majordómus majstra Aemona
  • ser Alliser Thorne, nevrlý rytier, ktorý má na starosti šermiarsky výcvik nových členov
  • Yoren, putujúci člen, ktorý hľadá nových členov pre Nočnú hliadku

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 476 s. ISBN 978-80-7197-491-8.
  • MARTIN, George R. R. Hra o trůny. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 378 s. ISBN 978-80-7197-492-5.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 459 s. ISBN 978-80-7197-493-2.
  • MARTIN, George R. R. Střet králů. Preklad Hana Březáková. 2. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 491 s. ISBN 978-80-7197-494-9.
  • MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 1. Praha : Talpress, 2013. 590 s. ISBN 9788071974956.
  • MARTIN, George R. R. Bouře mečů. Preklad Hana Březáková. 1. vyd. Časť 2. Praha : Talpress, 2013. 622 s. ISBN 9788071974963.