Drietomanka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Drietomanka
Základné informácie
Žáner(-re) dychovka
Pôsobenie 1866 – súčasnosť
Webstránka Oficiálne stránky kapely - www.drietomanka.sk

Drietomanka je slovenská dychová hudba.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Tradícia dychovej hudby v Drietome siaha až do roku 1866, keď v tejto pohraničnej obci pri Trenčíne vznikla prvá dychovka. V roku 2016 teda Drietomanka oslávi 150 rokov svojej existencie, čo ju radí medzi najstaršie dychové orchestre na Slovensku.

Významným obdobím novodobých dejín drietomskej dychovky boli 50-te roky 20-teho storočia, keď začal pán Pavol Stopka vyučovať v Drietome mladých hudobníkov a tak vznikla v Drietome ďalšia dychovka. Pavol Stopka bol významný hudobný pedagóg, zberateľ a upravovateľ ľudových piesní, blízky spolupracovník Karola Pádivého. S Drietomankou, ktorú viedol po umeleckej stránke začal novú éru dychovej hudby na Slovensku. Kapelníkom Drietomanky bol Ivan Husár. Pod jeho vedením a pod.taktovkou Pavla Stopku natočila Drietomanka v rokoch 1970 – 73 spolu so speváckou skupinou 4 LP platne, z ktorých najznámejšia nesie názov "Ten drietomský hájik". Ďalšími kapelníkmi Drietomanky boli Štefan Bretschneider a Jaroslav Múdry st., ktorý viedol Drietomanku celých 20 rokov. Drietomanka účinkovala prevažne v trenčianskom regióne, v rámci celého Slovenska, ale aj na Morave. V roku 1974 účinkovala v programe maďarskej televízie "Zlatý páv" a tiež vystupovala na výstave Země živitelka v Českých Budejoviciach. V roku 1986 účinkovala v priamom prenose rakúskeho rozhlasu a televízie ORF, v programe "Posedenie so susedmi".

Ďalším významným obdobím boli roky 1991 – 93 kedy sa kapela omladila. V roku 1994 sa kapelníkom stal Jaroslav Múdry ml. Nová zostava Drietomanky nadviazala na úspechy predchádzajúcich generácií a svojimi melódiami si získala priaznivcov nielen na celom Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Belgicku, Švajčiarsku a Holandsku. Medzi najvýznamnejšie úspechy kapely patrí ocenenie na medzinárodnej súťaži dychových hudieb Zlatá křídlovka v českom Hodoníne, na ktorej Drietomanka získala cenu starostu mesta Hodonín ako najlepší zahraničný orchester. Víťazné trofeje si Drietomanka v roku 1996 odniesla z Festivalu dychových hudieb v Dolnej Súči, z oblastnej súťaže malých dychových hudieb v Pezinku a tretie miesto z celoslovenskej súťaže v Lednických Rovniach. K týmto úspechom dopomohol Drietomanke aj Jaroslav Kala, ktorý spolupracoval s kapelou v rokoch 1995 – 1997. Pod jeho taktovkou kapela nahrala magnetofónovú kazetu s názvom "Pozdrav z Drietomy", ktorá bola vydaná v septembri 1996. V rokoch 1998 – 2000 spolupracoval s kapelou po umeleckej stránke pán Ludvík Soukup. Pod jeho vedením získala Drietomanka na 13. ročníku Zlatej křídlovky v Hodoníne v máji 1998 umiestnenie v striebornom pásme a nahrala dva zvukové nosiče "V tej Drietome" a "Veselosť je medecína".

Od roku 1999 organizuje Drietomanka spoločne s Obecným úradom Drietomský festival dychových hudieb. Jej hudba získala medailu Daniela Licharda od generálneho riaditeľa Národného osvetového centra v Bratislave (2006). Pribudol ďalší album pod názvom Zábudlivý šuhaj a potom ďalšie: Orchestrál, Orchestrál 2 a Pravá láska (2008).

Po 4 rokoch, teda v roku 2012 vydala kapela svoje zatiaľ posledné spievané CD s názvom "Rodičom", ktoré je plné krásnych ľudových piesní. O rok na to (2013) vydáva kapela ďalšie CD, tentoraz s nemeckým názvom "Immer flink und fröhlich", čo v preklade znamená "stále svieži a veselý", CD je zamerané hlavne na zahraničného poslucháča, keďže ide o orchestrálne CD, teda tvorené piesňami bez spevu.

Historický okamih nastáva v roku 2013, kedy kapela vydáva svoje prvé DVD s názvom "kapela veselá" tvorené skladbami z posledného spievaného CD.

Na začiatku leta 2014, teda jún 2014 bratia Ján a Jaro Múdry vydávajú svoje spoločné sólové CD pri príležitosti životných jubileií ( pomôcka 30 a 40 ).

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2017 Šťastné a veselé - CD
  • 2016 Drietomskí muzikanti vyhrávajú ... 150 rokov - CD
  • 2016 Drietomskí muzikanti vyhrávajú ... 150 rokov - DVD
  • 2014 Brass Duel – CD (Sólo CD bratov Múdrych, tj. Jaro Múdry (trúbka a krídlovka) a Ján Múdry (tenor, pozauna a bastrúbka)
  • 2013 kapela veselá – DVD
  • 2013 Immer flink und fröhlich – CD
  • 2012 Rodičom – CD
  • 2009 Premiera – CD (sólo CD tenoristu a pozaunistu Jána Múdreho)
  • 2008 Pravá láska – CD
  • 2007 Orchestral 2 – CD, MC
  • 2005 Orchestral – CD, MC
  • 2002 Zábudlivý šuhaj – CD, MC
  • 2000 Veselosť je medecína – CD, MC
  • 1999 V tej Drietome – MC,
  • 1996 Pozdrav z Drietomy – MC,

Drietomský festival dychových hudieb[upraviť | upraviť zdroj]

Dychová hudba Drietomanka je organizátorom už 17. ročníka Drietomského festivalu dychových hudieb, ktorý sa uskutoční 1.8.2015, tj. tradične prvá augustová sobota.

Na 15. ročníku vystúpila napríklad legendárna kapela Moravanka Jana Slabáka.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]