ELVO

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
ELVO
ELVO
Právna formaakciová spoločnosť
Odvetvieautomobilový priemysel
Založená1972
SídloSolún, Grécko
VedenieAristides Glinis
Samy Katsav
Dani Ziv
Prevádzkový príjem108,2 milión eur (2012)
Zamestnancov380 (2012)
Webelvo.gr

Ellinikí Viomichanía Ochimáton (ELVO; novogr. Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ; doslova Helénsky automobilový priemysel) je grécky výrobca vozidiel so sídlom v Solúne. Spoločnosť bola založená v roku 1972[1] ako Steyr Hellas a svoj súčasný názov prevzala v roku 1987.[1] Vyrába najmä autobusy, nákladné autá, vojenské vozidlá.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť bola založená pod názvom Steyr Hellas S.A. Venovala sa montáži a výrobe nákladných automobilov, motocyklov a poľnohospodárskych traktorov (modely Steyr a Puch). Významné objednávky nákladných áut a autobusov od gréckych vojenských a štátnych orgánov rýchlo dodali spoločnosti dynamiku. Divízia traktorov skolabovala v 80. rokoch, keď sa spoločnosť zamerala na vojenské vozidlá. V roku 1986 si zmenil meno na Hellenic Vehicle Industry S.A.

Grécky automobilový priemysel bol čiastočne sprivatizovaný v roku 2000, keď grécka metalurgická a strojárska skupina Mytilineos získala 43 % a prevzala kontrolu nad spoločnosťou. Spoločnosť čelila vážnym finančným problémom v dôsledku poklesu objednávok po výrobe (v spolupráci s niekoľkými gréckymi spoločnosťami) v roku 2009. Vedenie spoločnosti sa v roku 2010 vrátilo do gréckeho štátu.

V roku 2019 grécka vláda vyhlásila medzinárodný tender na predaj akcií gréckeho automobilového priemyslu.[2] Zdá sa, že predaj spoločnosti izraelskému konzorciu, ktoré zahŕňa Plasan Sasa Ltd., Naska Industries SK Group a gréckeho podnikateľa Aristidisa Glinisa, bol úspešne dokončený v roku 2020. Podľa zdrojov bolo izraelské konzorcium vyhlásené vo verejnej súťaži na predaj aktív spoločnosti ELVO[3] s najvyššou ponukou a izraelské konzorcium prisľúbilo investovať do spoločnosti ELVO v priebehu nasledujúcich piatich rokov 95 miliónov až 135 miliónov eur.[4]

Akvizícia sa skončila 14. februára 2021,[5] keď izraelské konzorcium prevzalo kontrolu nad výrobou vozidiel ELVO, o ktoré mali záujem aj grécke ozbrojené sily.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému ELVO

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]