East Finchley (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
East Finchley
Stanica East Finchley
Umiestnenie
Miesto East Finchley
Miestna autorita Barnet
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 4
Počet cestujúcich za rok 5,713 miliónov
Transport for London
Zóna 3
Dôležité dátumy Otvorenie 1867
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail

East Finchley je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskej mestskej časti East Finchley v obvode Barnet. Stanicu obsluhuje Northern Line (vetva High Barnet) a nachádza sa v tarifnej zóne 3.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica bola postavená spoločnosťou Edgware, Highgate & London Railway (EH&LR) a otvorená spoločnosťou Great Northern Railway, ktorá nahradila EH&LR, 22. augusta 1867 pod názvom East End, Finchley. Stanica ležala na trase z Finsbury Parku do Edgware cez Highgate. Na dnešný názov bola premenovaná v roku 1886.

Po dohode železníc v roku 1921, kedy vznikli štyri veľké železničné spoločnosti, sa v roku 1923 stanica stala súčasťou spoločnosti London & North Eastern Railway (LNER). Úsek za stanicou smerom do High Barnetu bol pripojený k sieti londýnskeho metra vďaka nedokončenému projektu "Northern Heights" v 30. rokoch.

Po pripojení stanice k sieti metra sa pôvodná viktoriánska budova zničila a bola nahradená budovou v štýle Art Deco od Charlesa Holdena. Súčasťou prestavby bolo aj pridanie ďalších dvoch nástupíšť k pôvodným dvom. Toto bolo nutné kvôli tomu, že podľa plánu "Northern Heights" by sa trať rozdelila do dvoch smerov. Jeden z nich by šiel po existujúcej trati spoločnosti LNER do nadzemnej stanice Highgate (dnes opustená) a potom smerom na Finsbury Park – toto sa však nikdy nedokočnilo. Druhý smer by pokračoval cez nové tunely do podzemnej stanice Highgate (pod tou nad zemou) a potom smerom na Camden Town a do centra Londýna – toto je dnešná trasa Northern Line.

Stanicu tvoria dve ostrovné nástupištia. Na vnútorných hranách mali zastavovať vlaky smerom do Finsbury Park a na vonkajších vlaky smerom do Camden Town. Prvýkrát tu súpravy metra prešli 3. júla 1939 a až do 14. apríla 1940, kedy sa dokočnila elektrifikácia trate do High Barnetu, tu aj končili. Do 2. marca 1941 tu tiež premávali parné vlaky LNER zo stanice Highgate (nad zemou). Dnes sa vnútorné hrany nástupíšť využívajú len pre súpravy končiace v stanici, alebo keď smerujú do depa južne od stanice.

Po skončení vojny sa väčšina plánov "Northern Heights" už nikdy neobnovila a úsek do Finsbury Park nebol začlenený do siete metra. Trať smerujúca do nadzemnej stanice Highgate nikdy nebola obsluhovaná vlakmi Northern Line, aj keď sa párkrát využila pre prevoz súprav až do jej úplného opustenia v roku 1970.

Stanica má dva východy – jeden z nich ústi na High Road a druhý menší na chodník spájajúci ulicu The Causeway. Je možné vojsť do stanice jedným východom vyjsť druhým bez toho, aby ste sa dostali na nástupištia.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

13. februára 1944 sa v stanici narodil Jerry Springer, moderátor americkej talk show a bývalý primátor Cincinnati v štáte Ohio.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]