Electric Avenue

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trh.
Electric Avenue sa nachádza v poštovom obvode SW9.

Electric Avenue je známa ulica v štvrti Brixton na juhu Londýna. Svoje meno získala vďaka tomu, že bola prvou londýnskou obchodnou ulicou s elektrickým osvetlením.[1] Na rohu Electric Avenue a Brixton Road sa nachádza stanica metra Brixton.

Ulicu postavili koncom 19. storočia a v súčasnosti je domovom brixtonského trhu. Predávajú sa tu výrobky karibského, portugalského ázijského pôvodu. Ulicu zdobili elegantné kovové arkády, pod ktorými sa nachádzali stánky trhovníkov. V 80. rokoch 20. storočia ich však odstránili.

17. apríla 1999 vybuchla pred supermarketom Iceland na rohu Electric Avenue a Brixton Road, klincová bomba. Pri výbuchu boli vážne zranené štyri osoby, vrátane novorodenca, ďalšie osoby boli zranené ľahko. Výbuch v Brixtone bol prvým zo série troch bombových útokov – ďalšie sa odohrali v nasledujúcich týždňoch na Brick Lane a v Soho. Útoky mal na svedomý pravicový extrémista David Copeland. Súd ho odsúdil na doživotný trest. [2]

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Album speváka Eddyho Granta Killer on the Rampage z roku 1983 obsahoval skladbu "Electric Avenue". Pieseň evokuje chudobu, násilie, ale zároveň oslavuje ducha štvte. YouTube: Electric Avenue (video)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ideal Homes: Electric Avenue [online]. [Cit. 2007-04-27]. Dostupné online. Archivované 2007-09-29 z originálu.
  2. BBC On This Day: 1999: Dozens hurt in London bomb blast

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]