Európska mačka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Európska mačka

Európska mačka - bodkovaná čierna (n24)
Krajina pôvodu Švédsko, Európa
EMS kód EUR
Štandardy (linky) ACF, FIFe
Charakter aktívna, samostatná, hravá, zvedavá
Hmotnosť 3,5-7 kg
Synonymá Európska krátkosrstá mačka
Zoznam mačacích plemien

Európska krátkosrstá mačka vznikla prirodzenou cestou z domestikovanej mačky bez uplatňovania špeciálnych chovných pravidiel a postupov. Plemeno sa chová hlavne v škandinávskych krajinách a najmä vo Fínsku sa radí medzi najobľúbenejšie krátkosrsté plemená.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Európska mačka vznikla krížením najkrajších jedincov mačky domácej. Najväčšia základňa bola vo Fínsku, odkiaľ sa aj k nám doviezlo niekoľko kvalitných jedincov. Chov európskej mačky sa zakladá na upevňovaní typických vlastností domestikovanej mačky ako je robustné a pružné telo. V plemenitbe niektorí chovatelia najmä z Veľkej Británie občas použili aj perzské mačky, aby tak urýchlili proces zjednotenia zovňajšku. Škandinávski chovatelia však toto kríženie odmietali, pretože chceli zachovať čisté plemeno. Na výstavách sa preto začali vedľa seba objavovať dva druhy európskej krátkosrstej mačky, pričom škandinávsky typ (bez prikríženia krvi perzských mačiek) sa značne odlišoval. Preto podali škandinávski chovatelia v 80. rokoch 20 storočia oficiálnu žiadosť na organizáciu FIFe o uznanie svojho plemena. Žiadosť bola uznaná a od roku 1982 sa názvom Európska krátkosrstá mačka označujú mačky škandinávskeho typu.

Anatómia[upraviť | upraviť zdroj]

Hlava[upraviť | upraviť zdroj]

Hlava má byť dosť veľká, dobre vyvinutá a vytvárať dojem guľatosti, ale musí byť o niečo dlhšia ako širšia. Čelo a lebka je ľahko zaguľatená, brada silná. Nos je rovný, stredne dlhý a rovnomerne široký po celej dĺžke. Prechod medzi čelom a nosom je vyznačený jemným prehnutím na úrovni očí.

Oči[upraviť | upraviť zdroj]

Majú byť guľaté, otvorené, umiestnené ďalej od seba a ľahko šikmo posadené. Farba musí byť čistá a jasná. Je povolená zelená alebo jantárová, modrá a tiež nerovnaká (každé oko inej farby).

Uši[upraviť | upraviť zdroj]

Stredne veľké, na špičkách mierne zaguľatené. Výška uší zodpovedá ich šírke v základni. Majú byť posadené dostatočne ďaleko od seba a majú byť vzpriamené. Chumáčiky chlpov vo vnútri ušníc sú povolené.

Telo[upraviť | upraviť zdroj]

Má byť robustné, silné, svalnaté, nesmie byť krátke a zavalité. Krk má byť stredne dlhý a svalnatý. Hrudný kôš má byť guľatý a dobre vyvinutý. Nohy majú byť pevné a veľmi silné, stredne vysoké, rovnomerne sa zužujúce k pevným a guľatým labkám. Chvost má byť stredne dlhý, dostatočne silný v nasrdení, rovnomerne sa zužujúci do zaguľatenej špičky.

Srsť[upraviť | upraviť zdroj]

Má byť krátka, hustá, lesklá a s podsadou. Odstávajúca srsť je chybou.

Uznávané farebné variety[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od britskej krátkosrstej mačky sa európska krátkosrstá mačka vyskytuje iba v prirodzených farbách, teda vo farbách, ktoré patria k severoeurópskym domácim mačkám. Sú to:

  • biela
  • čierna / modrá / červená / krémová
  • korytnačinová / modrokorytnačinová
  • čierna / modrá / červená / krémová / korytnačinová / modrokorytnačinová dymová
  • čierna / modrá / červená / krémová / korytnačinová / modrokorytnačinová s kresbou (mramorovaná, tigrovaná, bodkovaná)
  • čierna / modrá / červená / krémová / korytnačinová / modrokorytnačinová strieborná s kresbou (mramorovaná, tigrovaná, bodkovaná)
  • van / harlekýn / bikolor (len v kombinácii s plnými farbami)

Sfarbenia vzniknuté krížením s inými plemenami nie sú povolené (čokoládová, lilavá).

Starostlivosť o srsť[upraviť | upraviť zdroj]

Srsť európskej krátkosrstej mačky sa udržuje ľahko. Stačí ju raz za týždeň vyčesať kefou a potom prečesať stredne jemným hrebeňom. V období pĺznutia je vhodné srsť vyčesať gumovou kefou alebo rukavicou, treba však dávať pozor, aby sa srsť nepoškodila.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Európske krátkosrsté mačky sú inteligentné, aktívne, samostatné, zvedavé a hravé mačky. Sú veľmi priateľské, niekedy, najmä v dospelosti bývajú nedôverčivé voči cudzím ľuďom. Sú oddané „svojim“ ľuďom a dávajú svoju náklonnosť najavo rôznymi spôsobmi, napríklad vítaním pri príchode domov, sprevádzaním človeka pri jeho každodenných činnostiach a väčšina rada spí so svojím obľúbeným človekom.

Európske mačky dobre vychádzajú s inými domácimi zvieratami, pokiaľ vyrastali s viacerými mačkami v skupine, prípadne inými zvieratami.

Každý jedinec je individualita a má inú povahu. Vzhľadom na kríženie jedincov s neznámym pôvodom sa môžu objavovať rozličné povahy.

Hodnotenie na výstavách[upraviť | upraviť zdroj]

Hlava (celkový dojem, nos, čeľuste a chrup, čelo, brada, krk, umiestnenie a tvar uší, tvar a veľkosť očí) 25 bodov
Telo (stavba tela, veľkosť, stavba kostry, výška končatín, tvar labiek, tvar a dĺžka chvostu) 25 bodov
Srsť (farba, kresba a jej tvar, škvrny) 20 bodov
Farba očí 10 bodov
Kvalita srsti (textúra, dĺžka) 15 bodov
Kondícia 5 bodov
Celkom 100 bodov