FC Nantes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
FC Nantes
Celý názovFootball Club de Nantes
PrezývkaLes Canaris (Kanárici)
Založený1943
ŠtadiónStade de la Beaujoire
Kapacita38 285
PredsedaWaldemar Kita
TrénerPhilippe Anziani
LigaLigue 1
2021/229. miesto
Domáce farby
Hosťovské farby

Football Club de Nantes alebo FC Nantes je futbalový klub sídliaci v Nantes. Klub bol založený 24. apríla 1943, počas druhej svetovej vojny. Vznikol zlúčením viacerých klubov z Nantes. Od roku 1997 – 2007 sa klub menoval FC Nantes Atlantique. Momentálne hrá v Ligue 1. Trénerom tímu je Philippe Anziani a kapitánom je záložník Stéphane Darbion.

Celkovo vyhrali až osem titulov Ligue 1, a celkovo sú tretím najúspešnejším tímom. K nim pridali tri víťazstvá v Coupe de France a jeden úspech zaznamenali aj v Coupe de la Ligue.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1943, sa v Nantes nachádzalo päť futbalových klubov (Saint-Pierre, Stade Nantais UC, AC Batignolles, ASO Nantaise a Mellinet). Ale manažér klubu Mellinet Marcel Saupin, si uvedomil, že Nantes by mohlo mať väčšiu šancu na úspech len v prípade zlúčenia všetkých piatich klubov do jedného. Po spojení všetkých piatich klubov do FC Nantes, Saupin vyhlásil: „Dnes sme malý tím, ale raz sa staneme skvelým tímom, ak budeme pracovať spoločne pre jeden cieľ“. Klubové farby sa stali zelená a žltá.

Nasledujúcu sezónnu Saupin a ďalší predstavitelia odišli do Paríža hľadať nádejných mladých hráčov . Vďaka tomu klub získal kvalitných hráčov a trénera. V roku 1944 sa stal Saupin predseda klubu. Klub sa vďaka úspechom a dobrej finančnej situácii dostal do Groupement des clubs autorisés, predchodcu Ligue 1. Po vojne v júli 1945 sa stali oficiálne profesionálnym klubom.

Prvý zápas na profesionálnej úrovni hrali na Stade Olympique Yves-du-Manoir proti domácemu klubu CA Paris-Charenton, ktorý porazili 2 : 0. Prvý domáci zápas prehrali 2 : 0 z Troyes AC. Na konci sezóny klub skončil na piatom mieste v druhej lige. Po tejto sezónne odišiel po nezhodách z klubu riaditeľ tímu Aimé Nuic, a novým trénerom sa stal vtedajší hráč Antoine Raab. Vtedy vyhral Nantes 16 zápasov po sebe, až túto šnúru zastavil FC Sochaux-Montbéliard keď dostali debakel 9 : 0. V roku 1963 sa mestská rada v Nantes rozhodla finančne podporiť klub aby sa dostal do prvej divízie.

1. júna 1963 sa Nantes prebojoval do prvej francúzskej ligy. O deväť dní neskôr zomrel predseda klubu a zakladateľ Marcel Saupin a nedočkal sa tak najväčšej slávy klubu, ktorá ho ešte len čakala. Svoj prvý ligový titul dosiahli v sezónne 1964/65 a v sezónne 1965/66 ho aj obhájili. Vďaka ofenzívnej sile ktorú zostavil tréner José Arribas, dostali od fanúšikov prezývku jeu à la nantaise.

Fanúšikovia Nantes na domácom štadióne

Toto obdobie bolo nejlepšie vďaka dobrej útočnej taktike. V lete 1976 odišiel Arribas do Olympique de Marseille a novým trénerom sa stal Jean Vincent. Vincente bol trénerom Nantes až do roku 1986, keď ho nahradil bývalý hráč tohto klubu z formácie jeu à la nantaise Jean-Claude Suaudeau.

Pod taktovkou Suaudeaua sa stal Nantes v rokoch 1973, 1977, 1980 a 1983 víťazom francúzskej ligovej súťaže a tiež dosiahol prvý titul v klubovej histórii v Coupe de France, keď vo finále porazil AJ Auxerre 4 : 1 po predĺžení. V tomto zápase dosiahol Eric Pécout hetrik. V júni 1983 Nantes hral finále Coupe de France proti Paris Saint-Germain FC. Nantes prehral zápas 3 : 2 a nedosiahol ligové double.

V sezóne 1982/83 získal svoj už šiesty ligový titul keď mu v tom nezabránil ani úspešný Girondins de Bordeaux, ktorý porazili v domácom zápase 4 : 0, a zabezpečili si tak zisk titulu. Tiež mali v tíme najlepšieho strelca súťaže, juhoslovanského útočníka Vahida Halilhodžića, ktorý nastrieľal 27 ligových gólov.

V ďalších sezónach sa držali medzi elitou zo ziskom druhých miest v sezónach 1984/85 (za Girondins de Bordeaux) a 1985/86 (za Paris Saint-Germain FC). Ale pre Nantes začalo dosť ťažké obdobie. V roku 1988 bol Jean-Claude Suaudeau nahradený na poste trénera juhoslovanským trénerom Miroslavom Blaževičom. Blaževič však nespĺňal očakávania klubu, čo očividne ukazovali jeho výsledky. V sezónach 1988/9 a 1989/90 obsadil s klubom siedme miesta v ligovej tabuľke a v sezóne 1990/1991 dokonca žalostné 15. miesto. V júli 1991 sa do klubu vrátil tréner Jean-Claude Suaudeau. V júli 1992, potom čo strávil Nantes v druhej lige, ho po rozhodnutí administratívnej rady DNGG (francúzsky futbalový finančný regulátor), sa klub premenoval na FC Nantes Atlantique, a bol naspäť vrátený do prvej ligy.

V roku 1992 sa vrátili časy jeu à la nantaise. Klub sa dostal v sezónne 1992 – 93 do finále Coupe de France, v sezónne 1993 – 94 boli v semifinále francúzskeho pohára. Ale v sezóne 1994 – 95 sa dostali až do semifinále Ligy majstrov a dokonca v sezónne 1995 – 1996 získali ligový titul. Cez toto obdobie sa objavili veľké hviezdy francúzskeho futbalu, ako Japhet N'Doram, Patrice Loko, Reynald Pedros, Nicolas Ouédec, Claude Makélélé, and Christian Karembeu.

Medzi rokmi 1995 a 1997 sa dostal klub do finančných problémoch a najlepší hráči postupne odchádzali. Na hráčov ako Loko, Ouedec a Pedros sa rýchlo zabudlo po skončení Majstrovstiev Európy vo futbale 1996. Japhet N'Dorama trápili pretrvávajúce zranenia a prestúpil do AS Monaco FC. Najlepšie dopadli Karembeu a Makelele, ktorí uspeli v zahraničí, hlavne v španielskom Real Madride a aktívne nastupovali aj za reprezentáciu. Nakoniec po sezóne skončil aj tréner Jean-Claude Suaudeau ktorého nahradil Raynald Denoueix.

V sezóne 1996/1997 po zlom úvode s lige nakoniec skončili na 3. mieste vďake sérii 30 zápasov bez prehry. Ale nestačilo im to na druhé miesto, čím prišli o šancu na postup do Ligy Majstrov. V nasledujúcich sezónach sa pohybovali v strede tabuľky a v sezóne 2000 – 2001 získali zatiaľ svoj posledný 8 ligový titul. Po tejto sezóne Nantes odkúpila firma Socpresse (Media Group) a vymenovala nového predsedu klubu Jean-Luc Gripond. Ale 11. marca 2004, firma Socpresse predala svoj podiel firmy Groupe Dassault.

V sezóne 2004 – 2005 zažil Nantes svoju najhoršiu sezónu v Ligue 1 keď obsadil posledné miesto nad hranicou zostupu. Počas sezóny boli pretrvávajúce nezhody medzi hráčmi a trénerom Loïc Amissem.

V sezóne 2006 – 2007 dosiahli ešte horšie umiestnenie a to 19. zastupujúce miesto a nepomohla im ani výhra na Bordeaux a od roku 1963 prvýkrát zostúpili do Ligue 2. Ale Nantes sa v sezóne 2007 – 2008 postúpil naspäť do Ligue 1, keď 25. apríla 2008 remizoval 1 : 1 s Montpellierom čo im zabezpečilo návrat. V ďalšej sezóne skončili opäť na 19. mieste a zostúpili do Ligue 2.

Významní hráči[upraviť | upraviť zdroj]

Tu sú všetci hráči od roku 1943 ktorý odohrali za FC Nantes v Ligue 1 a ostatných klubových súťažiach aspoň 100 zápasov.

Tréneri[upraviť | upraviť zdroj]

Trofeje[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku FC Nantes na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému FC Nantes

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]