Portál:Futbal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 3 178 článkov.


Futbalový portál

Futbal (z anglického football, foot = noha, ball = lopta) je kolektívna loptová hra, ktorá je považovaná za najpopulárnejší šport na svete. Podľa prieskumu FIFA hrá futbal pravidelne najmenej 300 miliónov ľudí vo viac ako 220 krajinách sveta. Dôvodom jeho popularity sú jednoduché pravidlá a minimálna náročnosť na vybavenie. Futbal je tímový šport, v ktorom proti sebe hrajú dve družstvá, každé zložené z maximálne 11 hráčov. Hráči sa môžu lopty dotýkať len nohami, okrem brankára, ktorý môže loptu chytať i rukami.

Odporúčaný článokupraviť

Bukayo Ayoyinka Temidayo Saka (*5. september 2001, Ealing, Anglicko) je anglický profesionálny futbalista, ktorý hrá ako pravý krídelník za Arsenal a anglický národný tím. Je považovaný za jedného z najlepších mladých hráčov na svete.

Saka už od začiatku svojej profesionálnej seniorskej kariéry hrá za Arsenal. S klubom vyhral FA Cup a dva FA Community Shields. Postupne sa vypracoval na jedného z najvplyvnejších hráčov Arsenalu. Po skončení sezón 2020/21 a 2021/22 bol vymenovaný za hráča sezóny Arsenalu.

Saka reprezentoval Anglicko na rôznych mládežníckych úrovniach predtým, ako v októbri 2020 debutoval za seniorský tím. Bol súčasťou kádra Anglicka na Majstrovstvách Európy v roku 2020, kde Anglicko skončilo ako druhé, a na Majstrovstvách sveta vo futbale 2022.


Vedeli ste, že...upraviť
  • ... gegenpressing je taktický systém vo futbale, v ktorom sa po strate lopty ihneď vyvíja tlak na súpera a na získanie lopty naspäť, namiesto toho, aby sa hráč presunul do obrannej línie?
  • ... skupina smrti je výraz označujúci nezvyčajne náročnú skupinu v ranej fáze súťaže, v ktorej sa nachádza viac favoritov ako je postupových miest?
  • ... prvý medzištátny zápas sa odohral 30. novembra 1872 medzi Škótskom a Anglickom?
  • ... najstarší slovenský futbalový klub je 1. FC Tatran Prešov, ktorý bol založený v roku 1898?

Správcoviaupraviť
  • Portál Futbal spravuje od 14. septembra 2023 redaktor FYI2023
Ostatné portály