Portál:Slovensko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 3 533 článkov.


Slovenský portál

Slovensko, dlhý tvar Slovenská republika, je vnútrozemský štát v strednej Európe. Nezávislosť získala rozdelením Česko-Slovenska v roku 1993. Susedí s Českom, Rakúskom, Poľskom, Ukrajinou a Maďarskom. Od 1. mája 2004 je Slovensko členom Európskej únie.

Od konca 4. st. pr. Kr. prichádza na Slovensko vo viacerých vlnách prvé menovite známe etnikum – Kelti. O ich prítomnosti existujú písomné zmienky v rímskych prameňoch. V 1. st. pr. Kr prichádzajú na Slovensko Dákovia, dochádza k miešaniu keltského a dáckeho obyvateľstva a kultúry.

Prvé slovanské obyvateľstvo osídlilo hlavné územie Slovenska asi v 5. storočí. Slovensko sa stalo súčasťou Samovej ríše v 7. storočí, samostatného Nitrianskeho kniežatstva (koniec 8. storočia – 833) a Veľkej Moravy (833 – cca. 907). Po zániku Veľkomoravskej ríše sa stalo postupne súčasťou Uhorska (od 10. stor.13. stor. do 1918), v ktorom do začiatku 12. storočia tvorilo Nitrianske kniežatstvo (Nitriansko).

V roku 1918 sa Slovensko stalo súčasťou Česko-Slovenska. Slovensko bolo súčasťou Česko-Slovenska do roku 1939, keď vznikla vojnová Slovenská republika. Po 2. svetovej vojne bolo Česko-Slovensko obnovené a dostalo sa do sféry vplyvu ZSSR. V roku 1989 nežná revolúcia ukončila komunistický režim a Česko-Slovensko sa stalo opäť demokratickým štátom. 1. januára 1993 vzniklo samostatné Slovensko, jeden z nástupníckych štátov Česko-Slovenska. Stalo sa tak po 75 rokoch existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov, na základe ústavného zákona schváleného Federálnym zhromaždením ČSFR.

Slovenský index (24. marec - 11930 článkov)
! A Á B C Č D Ď E É F G H CH I J K L Ľ M N Ň O Ó P Q R S Š T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článok

Demänovská ľadová jaskyňa je zaľadnená jaskyňa v Nízkych Tatrách v Demänovskej doline, jedna z Demänovských jaskýň. Doložená už roku 1299 ako jedna z najstarších známych jaskýň v Európe. Nachádza sa v brale Bašta nad Kamennou chatou. Z celkovej dĺžky 1900 m je sprístupnených verejnosti 680 m. Po objavení Demänovskej jaskyne Slobody záujem o ľadovú jaskyňu upadol. Po rekonštrukcii drevených schodov a elektrického osvetlenia bola roku 1952 znovu odovzdaná širšej verejnosti. Vstupný otvor leží nad Kamennou chatou vo výške 740 m n. m., asi 90 m nad terajšou hladinou Demänovky.

Jaskyňa pozostáva z priestranných chodieb a dómov, rozložených v troch jaskynných úrovniach. Do jaskyne sa zostupuje úzkou puklinovou chodbou do najnižšieho poschodia ležiaceho o 40 m nižšie, kde je trvalo zaľadnený podlahovým ľadom a robustnejšími stalagmitmi a stĺpmi len Veľký dóm a Kmeťov dóm. Na jar visia z povaly aj ľadové stalaktity. Ostatné priestory nemajú trvalejšie ľadové útvary a vyznačujú sa kvapľovými útvarmi, na povrchu sfarbenými do šeda až čierna od sadzí smolných fakieľ. Zaľadnenie jaskyne umožnil vertikálny tvar vstupných častí, ktorý bráni vniku teplého vzduchu v lete. Stálosť ľadových útvarov v letnom období závisí od stupňa prechladenia jaskynných stien a od akumulácie ľadu v zimnom období. Relatívna vlhkosť jaskyne sa pohybuje od 96 do 98 %. Ľad sa v jaskyni začal tvoriť pred približne 400 – 500 rokmi, čo možno usudzovať z hrúbky podlahového ľadu a jeho jasnej vrstevnatosti v Kmeťovom dóme. Pôvodná kvapľová jaskyňa bola dynamická s voľnou cirkuláciou jaskynného ovzdušia. Zasypaním a zanesením, teda utesnením nižšie položených otvorov sa jaskyňa prirodzenou cestou zmenila na statickú. Takto sa utvorili podmienky potrebné pre zaľadnenie.

Osobnosť mesiaca

Michal Miloslav Hodža (* 22. september 1811, Rakša – † 26. marec 1870, Tešín, Poľsko) bol slovenský národný buditeľ, evanjelický kňaz, básnik, jazykovedec, reprezentant slovenského národného hnutia v 40. rokoch 19. storočia (člen „trojice“ Štúr-Hurban-Hodža).

Pochádzal z roľnícko-mlynárskej slobodníckej rodiny. Študoval v Rakši, Mošovciach, na gymnáziu v Banskej Bystrici a Rožňave, potom v rokoch 18291832 pokračoval štúdiom teológie na evanjelickom kolégiu v Prešove a v rokoch 18321834 študoval teológiu na evanjelickom lýceu v Bratislave. Počas štúdia v Bratislave začal pracovať v Spoločnosti reči a literatúry československej, pričom v rokoch 18331834 bol taktiež zástupcom predsedu spoločnosti (podpredseda). V rokoch 1834 - 1836 pôsobil ako vychovávateľ v Rakši a Podrečanoch. V rokoch 1834 - 1837 pokračoval v štúdiu teológie vo Viedni, kde bol v roku 1837 vysvätený za kňaza a až do roku 1866 pôsobil ako evanjelický farár v Liptovskom Mikuláši. Koncom 30. rokov navrhol vydávať poučné a náučné časopisy (Krasomil, Vedomil tatranský, Slovenské noviny, Slovenská včela). Bol spolutvorca Prosbopisu liptovského seniorátu o znovuzriadenie Katedry reči a literatúry českoslovanskej na lýceu v Bratislave. V roku 1840 bol dekanom liptovského seniorátu a vyslancom na dištriktuálne konventy, o rok neskôr člen redakcie evanjelického Spěvníka.


Kategórie

Banská Bystrica · Bratislava · Česko-Slovensko · dejiny Slovenska · geografia Slovenska · Košice · dejiny Košíc · kultúra na Slovensku · Nitra · politika na Slovensku · Prešov · Rakúska monarchia · Slováci · Slovensko · slovenské osobnosti · Trenčín · Trnava · Uhorsko · veda a technika na Slovensku · Veľká Morava · vládcovia Slovenska · Žilina

Zoznamy

Geografia

Politika

Slovenská literatúra
Vedeli ste, že...
  • ... 13 spišských miest bolo 360 rokov v poľskom zálohu za 37 000 kôp českých grošov?
  • ... Bratislava sa v roku 1918 prechodne volala Wilsonovo mesto?
  • ... prvé dôkazy o osídlení územia Slovenska pochádzajú z konca paleolitu?
  • ... Modrý Kameň je mesto s najmenším počtom obyvateľov na Slovensku (1 434 obyvateľov v roku 2002)?
  • ... Celková dĺžka riečnej siete Slovenska je približne 44 943 km?
Obrázok týždňa

50-korunová minca z obdobia Slovenského štátu.

Administratívne členenie Slovenska
Politika na Slovensku
Články

Hlavné články: Slovensko · Dejiny Slovenska · Demografia Slovenska · Geografia Slovenska · Slovenčina
Najlepšie články: Janko Kráľ · Košice · Ľudovít Štúr · Marián Hossa · Pavol Jozef Šafárik · Piešťany · Spišská župa
Dobré články: Bratislava · Bratislavský hrad · Dejiny Košíc · Diaľnica D1 · Geografia Slovenska · Geológia Západných Karpát · Jozef Miloslav Hurban · Juraj Jánošík · Katedrála svätého Martina · Kriváň · Malá Fatra · Peter Sagan · Primaciálny palác · Rudolf Vrba · Slovensko · Slovenský raj · Sninský kameň · Veľká Morava · Vihorlat · Vzdušné sily Slovenskej republiky · Zuzana Mauréry · Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV · Žilina

Najnovšie články

Ježibaba belasá · Janko Varga Lipnický · Druhá pražská dohoda · Ježibaba (rod) · Pichliač Waldsteinov · Pichliač úzkolistý · Pichliač rôznolistý · Yael · Pichliač sivý · Alexandra Gachulincová · Pichliač roľný · Prvá pražská dohoda · Pichliač potočný · Pražské dohody · Július Bukovinský · Jozef Dado Nagy · Pichliač panónsky · Pichliač močiarny · Pichliač lepkavý · Pichliač bezbyľový pravý · Petra Dubayová · Pichliač bezbyľový · Bodliak sivastý · Bodliak ovisnutý pravý · Bodliak ovisnutý · Oľga Gyárfášová · Michal Pastier · Bodliak lopúchovitý pravý · Bodliak laločnatolistý · Bodliak kučeravý pravý · Tina Gažovičová · Bodliak kopcový pravý · Bodliak kopcový · Bodliak háčikatý pravý · Bodliak háčikatý · Peter Szalay · Lopúch plstnatý · Lopúch menší · Jozef Černek · Lopúch väčší

Príbuzné portály

Bratislavský portál

Košický portál

Žilinský portál
Správcovia portálu
Ostatné portály