Portál:20. storočie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 21 článkov.
Century Portál 20. storočia
Veľká štvorka
Veľká štvorka
„Pán Gorbačov, strhnite tento múr!“
„Pán Gorbačov, strhnite tento múr!“

Z chronologického hľadiska 20. storočie začalo 1. januára 1901 a skončilo sa 31. decembrom 2000. V historiografii sa najmä vo vzťahu k európskym dejinám zaužíval koncept „krátkeho 20. storočia“, ktorého autorom je britský marxistický historik Eric Hobsbawm. „Krátke 20. storočie“ sa začína vypuknutím prvej svetovej vojny (1914) a končí zánikom Sovietskeho zväzu (1991). Táto historická epocha je charakterizovaná turbulentnými politickými zmenami, zrodom komunizmu, nacizmufašizmu vo svojej praktickej podobe, ale aj počiatkom európskej a euroatlantickej integrácie na hlbších inštitucionálnych základoch.

Odporúčaný článokupraviť
Protestné pálenie sovietskej vlajky v Prahe
Protestné pálenie sovietskej vlajky v Prahe

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR (krycí názov operácia Dunaj) bol vojenský vpád vojsk štyroch krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy. Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5000 tankov pod sovietskym velením.

Verejnosť v priebehu prvého týždňa vyjadrovala silný odpor k takémuto činu spojeneckých krajín, sama však nebola schopná konať. Dôsledkom vpádu bolo potlačenie tunajšieho pokusu o reformu socializmu, procesu známeho ako Pražská jar. Dianie na československej politickej scéne vzbudzovalo obavy sovietskych štátnych predstaviteľov na čele s Leonidom Iľjičom Brežnevom, ktorí sa báli, že prebiehajúci proces by mohol oslabiť vedúcu pozíciu ZSSR v komunistickom bloku. Došlo k zatknutiu a internovaní vedúcich predstaviteľov KSČ Alexandra Dubčeka, Josefa Smrkovského, Oldřicha Černíka a ďalších. Invázne jednotky Sovietskej armády zostali v krajine až do roku 1991.


Vedeli ste, že...upraviť
  • ... v roku 1920 bolo na území Slovenska len 143 motorových vozidiel (t. j. osobných a nákladných automobilov, motocyklov a traktorov)?
  • ... najkratším vojnovým konfliktom 20. storočia bola tzv. šesťdňová vojna (resp. tretia arabsko-izraelská vojna), ktorá trvala od 5. do 10. júna 1967?
  • ... Ronald Reagan ako prvý prezident Spojených štátov od 40. rokov odchádzal z prezidentského úradu obľúbenejší než doň nastupoval?
Povedali o 20. storočíupraviť
Dejiny si žijú svoj vlastný život. O udalostiach a faktoch vzniká vo vedomí ľudí osobitný a samostatný obraz, ktorý sa mení v závislosti od dobových okolností. Aj keď sa samotné udalosti a fakty nezmenili, lebo sa už zmeniť nemôžu, mení sa pohľad na ne a ich interpretácia.
– pohľad historika Štefana Šutaja v monografii Maďarská menšina na Slovensku v 20. storočí (Kalligram 2012, s. 38)
Verím, že v 20. storočí, sa ľudstvo učí z mnohých, mnohých skúseností. Niektoré sú pozitívne a mnohé negatívne.
Dalajláma
Kvalitný obrázokupraviť
Dokumentupraviť
Vladimír Clementis
Vladimír Clementis
Skutočnosť, že Slováci formulovali novodobú myšlienku slovanskej vzájomnosti a program vzájomného sa poznávania slovanských národov, a to jak v jeho romantickej, tak i realistickej a vedeckej forme - nie je náhodná. ...splývanie povedomia slovanského a slovenského sa názorne odráža aj na pozdnom ustálení pojmu pojmu Slovák, slovenský. Až do XVIII. ba i XIX. storočia stretávame sa v latinských, československých i nemeckých prameňoch s takýmto pojmenovaním Slovákov: Slavi, Pannoni Slavi, Hungariae Slavi, Slowyenin, Slaven oder Venden, atď. ... Boli to predsa len Slováci - najmä Kollár a Šafárik - čo túto myšlienku (vzájomnosti) vypracovali v sústavu. Súvisí to azda so skutočnosťou, že Slováci boli skôr uvedomelými Slovanmi, než uvedomelými Slovákmi.
Vladimír Clementis

Rozdelenieupraviť
Kategórieupraviť

Pre zobrazenie podkategórií klikni na ►

Pozri ajupraviť

Historický portál

Vyhľadávanie:
Iné projektyupraviť
Oznámeniaupraviť

Ak ste vo Wikipédii nový, prečítajte si stránku Wikipédia:Wikiportál, pravdepodobne vám pomôže.

Články, ktoré sa týkajú tohto portálu môžete na tento portál odkázať buď prostredníctvom IB alebo šablónou {{Portál|20. storočie|Portál 20. storočia}}, ktorú vložíte na koniec tesne pred kategórie. Ďakujeme!

Správcovia portáluupraviť