Portál:Futbal/Odporúčaný článok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lionel Messi[upraviť zdroj]

Lionel Messiupraviť
Olympijské zlato
Olympijské zlato

Lionel Andrés Messi Cuccittini (* 24. jún 1987, Rosario, Argentína), tiež známy ako Leo Messi, je argentínsky profesionálny futbalista, ktorý hrá v Major League Soccer za Inter Miami a je kapitánom argentínskeho národného mužstva. Všeobecne je považovaný za jedného z najlepších hráčov v histórii. Messi získal rekordných sedem ocenení Zlatá lopta a rekordných šesť európskych Zlatých kopačiek, a v roku 2020 bol zvolený do Ballon d'Or Dream Team. Dokým neodišiel z klubu v roku 2021, strávil celú svoju profesionálnu kariéru v Barcelone, s ktorou získal 35 trofejí (rekord klubu) vrátane desiatich ligových titulov, štyroch titulov Ligy Majstrov UEFA a siedmych titulov Copa del Rey. S národným tímom vyhral Copa America 2021 a Majstrovstvá sveta 2022.

Bill Shankly[upraviť zdroj]

Bill Shanklyupraviť

William Shankly, OBE (* 2. september 1913, Glenbuck, Ayrshire, Škótsko – † 29. september 1981, Liverpool, Anglicko) bol škótsky futbalový hráč a tréner, ktorý sa stal známym hlavne ako tréner Liverpoolu. Shankly priniesol Liverpoolu „zmŕtvychvstanie“, získal s klubom postup späť do prvej divízie, vyhral tri ligové tituly a pohár UEFA. Položil základy, na ktorých mohli jeho nástupcovia Bob Paisley a Joe Fagan stavať ziskom siedmich ligových titulov a štyroch európskych pohárov počas desiatich sezón po odchode Shanklyho v roku 1974. Billl Shanky mal úzky vzťah s fanúšikmi Liverpoolu. Vnímali ho ako charizmatickú a ikonickú postavu v klube, ktorá svojimi vyjadreniami prinášala hrdosť na klub a ich hráčov. Shankly je považovaný za jedného z najlepších trénerov na svete a bol medzi inauguračnými členmi Siene slávy anglického futbalu v roku 2002 a Siene slávy škótskeho futbalu v roku 2004.

Cristiano Ronaldo[upraviť zdroj]

Cristiano Ronaldoupraviť

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro GOIH ComM (*5. február 1985, Funchal, Madeira, Portugalsko) je portugalský profesionálny futbalista, ktorý hrá v klube Al-Nassr a reprezentuje ako kapitán Portugalské národne futbalové mužstvo. Ronaldo získal päť ocenení v ankete Zlatá lopta. Ronaldo získal tri Zlaté lopty (2008, 2016, 2017) a dve Zlaté lopty FIFA (2013, 2014), a taktiež FIFA Hráč roka (2008) a Futbalista roka FIFA (2016 a 2017). najviac pre európskeho hráča a štyri európske Zlaté kopačky. V kariére získal 31 trofejí, vrátane siedmych ligových titulov, piatich titulov Ligy majstrov UEFA, jedného na Majstrovstvách Európy a jedného v Lige národov UEFA. Ronaldo je plodný strelec a drží rekord za najviac gólov a asistencií v Lige majstrov UEFA (134 gólov a 41 asistencií), najviac hetrikov v zaznamenanej histórii (57), rekord za najviac hetrikov v Lige Majstrov (8) spolu s Lionelom Messim, najviac gólov za národné mužstvo ako aktívny hráč (103) a spoločný rekord v počte gólov na Majstrovstvách Európy (9). Je jediný hráč, ktorý strelil viac, ako 60 gólov vo všetkých súťažiach v 4 sezónach po sebe. Je jedným z mála zaznamenaných hráčov, ktorí odohrali viac ako 1000 profesionálnych zápasov a strelil viac ako 800 gólov v kariére za klub a krajinu.

Je taktiež iba druhým hráčom, ktorý strelil 100 reprezentačných gólov a súčasne prvým Európanom, a jediným hráčom, ktorý strelil gól v piatich ročníkoch Majstrovstiev sveta.

Bukayo Saka[upraviť zdroj]

Bukayo Sakaupraviť

Bukayo Ayoyinka Temidayo Saka (*5. september 2001, Ealing, Anglicko) je anglický profesionálny futbalista, ktorý hrá ako pravý krídelník za Arsenal a anglický národný tím. Je považovaný za jedného z najlepších mladých hráčov na svete.

Saka už od začiatku svojej profesionálnej seniorskej kariéry hrá za Arsenal. S klubom vyhral FA Cup a dva FA Community Shields. Postupne sa vypracoval na jedného z najvplyvnejších hráčov Arsenalu. Po skončení sezón 2020/21 a 2021/22 bol vymenovaný za hráča sezóny Arsenalu.

Saka reprezentoval Anglicko na rôznych mládežníckych úrovniach predtým, ako v októbri 2020 debutoval za seniorský tím. Bol súčasťou kádra Anglicka na Majstrovstvách Európy v roku 2020, kde Anglicko skončilo ako druhé, a na Majstrovstvách sveta vo futbale 2022.

Slovenské národné futbalové mužstvo[upraviť zdroj]

Slovenské národné futbalové mužstvoupraviť

Slovenské národné futbalové mužstvo je národné mužstvo, ktoré reprezentuje Slovensko na medzinárodných futbalových podujatiach, ako majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy, a v medzinárodných zápasoch a turnajoch. Mužstvo je pod záštitou Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorý je hlavným riadiacim orgánom futbalu na Slovensku. Domáci štadión mužstva je Národný futbalový štadión a hlavným trénerom je Talian Francesco Calzona. Slovenské národné futbalové mužstvo patrí medzi najmladšie futbalové mužstvá na svete spolu s českým národným futbalovým mužstvom, s ktorým do rozdelenia v roku 1993 tvorilo Česko-slovenské národné futbalové mužstvo.

Medzi najväčšie úspechy Slovenského národného mužstva patrí osemfinálová účasť na Majstrovstvách sveta v roku 2010. Slovensko sa kvalifikovalo na Majstrovstvá sveta vo futbale 2010 po víťazstve v kvalifikačnej skupine aj napriek dvom prehrám v zápasoch proti Slovinsku a postúpilo aj cez Taliansko, nad ktorým vyhralo 3 : 2. V ďalšom zápase však vypadlo po prehre s Holandskom 2 : 1. Bolo to prvýkrát, kedy tím hral na veľkej futbalovej súťaži.


Bobby Robson[upraviť zdroj]

Bobby Robsonupraviť

Sir Robert William "Bobby" Robson CBE (* 18. február 1933 – † 31. júl 2009) bol anglický futbalista, ktorý sa po skončení aktívnej kariéry stal trénerom siedmich európskych futbalových klubov a anglickej futbalovej reprezentácie.

Jeho profesionálna kariéra stredového útočníka trvala skoro 20 rokov, v priebehu ktorých hral za tri kluby: Fulham, West Bromwich Albion a krátko Vancouver Royals. V dvadsiatich stretnutiach reprezentoval Anglicko, za ktoré strelil štyri góly.

Po skončení hráčskej kariéry sa stal úspešným trénerom na klubovej aj medzinárodnej úrovni, keď dosiahol víťazstvá v najvyšších ligových súťažiach v Holandsku a Portugalsku, získal futbalové trofeje v Anglicku aj Španielsku a s reprezentáciou Anglicka sa prebojoval do semifinále majstrovstiev sveta vo futbale v roku 1990. Jeho poslednou trénerskou zastávkou bolo pôsobenie pri Írskej futbalovej reprezentácii, v úlohe poradcu.

V roku 2002 mu bol udelený rytiersky rád Knight Bachelor, v roku 2003 bol uvedený do siene slávy anglického futbalu a stal sa čestným prezidentom Ipswich Town FC. Od roku 1991 trpel opakujúcimi sa zdravotnými ťažkosťami súvisiacimi s rakovinou. V marci 2008 podporil úsilie založiť nadáciu na výskum rakoviny, ktorá nesie jeho meno, Sir Bobby Robson Foundation.

Erling Haaland[upraviť zdroj]

Erling Haalandupraviť

Erling Braut Haaland (* 21. júl 2000, Leeds, Anglicko) je nórsky profesionálny futbalista, ktorý hrá ako útočník za klub Manchester City pôsobiaci v Premier League a národný tím Nórska. Je považovaný za jedného z najväčších futbalových talentov a za jedného z najlepších hráčov na svete. Je známy svojou rýchlosťou, silou, postavením a zakončením v šestnástke súpera. Haaland drží rekord v počte gólov, ktoré hráč strelil v jednej sezóne Premier League (36 gólov).