Filip Skrbenský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Filip Skrbenský z Hříště
barón, cisársko-kráľovský komorník, člen rádu maltézskych rytierov, dragún
barón, cisársko-kráľovský komorník, člen rádu maltézskych rytierov, dragún
Narodenie1838
Úmrtie27. február 1914

Barón Filip Skrbenský z Hříště (nem. Philipp Freiherr Skrbensky von Hriste) (* 1838 - † 27. február 1914) bol šlachtic, cisársko-kráľovský komorník, člen rádu maltézskych rytierov a nadporučík u dragúnov.

Hrobka Filipa Skrbenského
Detail z hrobky

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • otec: Filip Skrbenský 1789-1867
  • matka: Františka Erdody 1812-1894
  • manzelka: Leonilla (Leonie) Freiin Czeike v. Badenfeld
  • deti: 3 synovia, 2 dcéry, najznámejší Lev Skrbenský z Hříště

Rodina Skrbenská pochádza z Moravy. Svoje meno prijala podľa obce Skrbeň s hradom Hřište, ktorý vlastnili. Pred povýšením do šľachtického stavu používala jednoduchý erb so strieborným štítom, v ktorom bol čierny pruh, heraldický kôl. Po povýšením do šľachtického stavu boli do erbu pridané zrkadlá so pštrosími perami.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu života strávil vo Viedni. Ako svoje letné sídlo používal kaštieľ v Prílese. Barón bol veľmi veľkorysý človek, napr. v roku 1884 daroval Trenčianskej Teplej hasičskú striekačku, aby mohli miestni ľudia založiť dobrovoľný hasičský zbor. V rokoch 1894-1895 pôsobil ako richtár v Prílese.

Zomrel 27. februára 1914 ako 76-ročný. V Prílese ho 6. marca pochovával nitriansky župan, hodnostári župy a zástupcovia niektorých rodín. Pochovaný bol so svojimi obľúbenými súčasťami odevu - dragúnskou šabľou, šišákom a maltézskym rádom. Nechýbali ani kľúče symbolizujúce jeho pôsobenie vo funkcii kráľovského komorníka. [1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KARLÍK, Jozef. Trenčianska Teplá [online]. Banská Bystrica: Vydavateľstvo SCM, 1995. Dostupné online. Archivované 2012-07-26 z originálu.