Greenwichský stredný čas

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z GMT)
Časové pásma v Európe. GMT je používaný v pásmach vyznačených slabou modrou a modrou farbou.

Greenwichský stredný čas (angl. Greenwich Mean Time, skr. GMT) je stredný slnečný čas na Kráľovskom observatóriu v Greenwichi v Londýne, počítaný od polnoci. V rôznych obdobiach v minulosti sa počítal rôznymi spôsobmi, vrátane počítania od poludnia. Termín GMT sa používa aj ako jeden z názvov pre časové pásmo UTC+00:00 a v britskom práve je základom občianskeho času v Spojenom kráľovstve.

Anglicky hovoriaci ľudia často používajú pojem GMT ako synonymum pre koordinovaný svetový čas (UTC). Na účely navigácie sa považuje za ekvivalent UT1 (moderná forma stredného slnečného času na nultom poludníku (0°) zemepisnej dĺžky). V tomto význame sa však môže líšiť od UTC až o 0,9 sekundy. Termín GMT by sa preto nemal používať na účely, ktoré vyžadujú presnosť.

Z dôvodu nerovnomernej uhlovej rýchlosti Zeme na jej eliptickej obežnej dráhe a jej sklonu osi rotácie je poludnie (12:00:00) GMT zriedkavo presným okamihom, keď Slnko pretne greenwichský poludník a dosiahne svoj najvyšší bod na oblohe. Táto udalosť môže nastať až 16 minút pred alebo po poludní GMT, čo je odchýlka opísaná časovou rovnicou. Poludnie GMT je ročný priemer (aritmetický priemer) okamihu tejto udalosti, čo vysvetľuje slovo "stred" v názve "greenwichský stredný čas".

Pôvodne astronómovia považovali začiatok dňa GMT za poludnie, zatiaľ čo pre takmer všetkých ostatných sa začínal o polnoci. Aby sa predišlo nedorozumeniam, zaviedol sa názov svetový alebo univerzálny čas, ktorý označoval GMT počítaný od polnoci. Dnes sa svetový čas zvyčajne označuje ako UTC alebo UT1.

Termín "GMT" používajú najmä orgány Spojeného kráľovstva, ako napríklad BBC World Service, Kráľovské námorníctvo a podobne.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ešte začiatkom 19. storočia sa hodiny nastavovali podľa slnka a na pravé poludnie smeroval tieň presne na sever. Tak vzniklo mnoho lokálnych časov. To sa ukázalo byť nepraktické, napríklad v železničnej doprave mala každá stanica svoj vlastný miestny čas. Tak vznikla potreba synchronizovaného času.

Prvou britskou železničnou spoločnosťou, ktorá zaviedla spoločný čas bola Great Western Railway v novembri 1840. Tento príklad nasledovala väčšina železníc s tým, že používali čas stanovený v Londýne.

V roku 1847 odporučil Railway Clearing House, orgán pre priemyselné normy, aby sa na všetkých staniciach prijal greenwichský čas (GMT, Greenwich Mean Time). Dňa 1. decembra 1847 Londýnska a severozápadná železnica, ako aj Kaledónska železnica prijali "londýnsky čas" a do roku 1848 ich nasledovala väčšina železníc.[1]

Rozdiel medzi GMT a UTC[upraviť | upraviť zdroj]

GMT sa často zamieňa alebo mýli s UTC. Rozdiel spočíva v tom, že GMT je časové pásmo a UTC časový štandard. Znamená to tiež, že žiadna krajina oficiálne nepoužíva UTC ako miestny čas.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. UK Time Zone History [online]. www.timeanddate.com, [cit. 2023-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. UTC & GMT – Same Difference? [online]. www.timeanddate.com, [cit. 2023-03-15]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Greenwich Mean Time na anglickej Wikipédii.