Glenn Luther Martin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Glenn Luther Martin
americký obchodník a pilot
americký obchodník a pilot
Narodenie17. január 1886
Macksburg, Iowa, USA
Úmrtie5. december 1955 (69 rokov)
Baltimore, Maryland, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Glenn Luther Martin

Glenn Luther Martin (* 17. január 1886, Macksburg, Iowa, USA - 5. december 1955, Baltimore, Maryland) bol americký obchodník a pilot.

Glenn Martin získal v kalifornskej Santa Ane v roku 1908 obchodné zastúpenie automobiliek Ford a Maxwell. Fascinovaný lietadlom bratov Wrightovcov sa rozhodol postaviť si lietadlo vlastné. Prvý stroj zničil hneď pri prvom pokuse, ale nevzdával sa.

Na druhý vzlet použil lietadlo s konštrukciou z bambusu, ktoré postavil so svojimi automechanikmi. Išlo o kópiu stroja Glenna Curtissa, s motorom Ford s výkonom 15 koní. O rok neskôr s lietadlom prvýkrát úspešne vzlietol - let trval 12 sekúnd a vystúpal pri ňom do výšky 30 metrov. Glenn Martin sa tak zapísal do histórie ako prvý človek, ktorý letel s lietadlom tak ďaleko a tak vysoko. Neskôr držal aj rekord v dĺžke letu nad vodnou hladinou s dĺžkou 66 míľ.

16. augusta 1912 založil Glenn L. Martin Aircraft Company so 14 zamestnancami. Firma sa mala zaoberať výrobou a predajom vlastných lietadiel. Ešte pred vstupom USA do vojny uzavrel dohodu s Wright Company a vznikla tak Wright-Martin Aircraft Company. Nespokojný Glenn Martin však 10. septembra 1917 zo spoločnosti odišiel a založil novú Glenn L. Martin Company.

Glenn Martin sa vždy detailne zaujímal o dianie vo svojej firme a technický vývoj. Lietadlá firmy navrhovali známi konštruktéri a výrobu organizovali špecialisti. Okrem D. Douglasa, Lawrence Bella, J. S. McDonnella tu pracoval aj William Boeing.

V roku 1932 dostal za svoje významné výkony Collier Trophy. Glenn Luther Martin viedol svoju firmu celých 40 rokov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Glenn Luther Martin na českej Wikipédii.