Gnaeus Pompeius Magnus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gnaeus Pompeius Magnus
Pompeiova busta, kópia originálu z rokov 70-60 pred Kr., Národné archeologické múzeum v Benátkach
Pompeiova busta, kópia originálu z rokov 70-60 pred Kr., Národné archeologické múzeum v Benátkach
Narodenie29. september 106 pred Kr.
Picenum, Itália (dnešné Taliansko)
Úmrtie28. september 48 pred Kr. (57 rokov)
Pelusium, Egypt
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gnaeus Pompeius Magnus

Gnaeus Pompeius Magnus (* 29. september 106 pred Kr. – † 28. september 48 pred Kr.), známy ako Pompeius alebo Pompeius Veľký, bol generál a štátnik Rímskej republiky. Zohral významnú úlohu pri premene Ríma z republiky na cisárstvo. Na začiatku svojej kariéry bol straníkom a chránencom rímskeho generála a diktátora Sullu; neskôr sa stal politickým spojencom a napokon nepriateľom Júlia Cézara.

Pompeius, člen senátorskej šľachty, sa ešte v mladosti vydal na vojenskú dráhu. Preslávil sa v službe diktátora Sullu ako veliteľ v občianskej vojne v rokoch 83 - 81 pred Kr. Jeho úspechy ako generála v mladosti mu umožnili postúpiť priamo do funkcie prvého konzula bez toho, aby nasledoval tradičný cursus honorum (kroky potrebné na postup v politickej kariére). Za konzula bol zvolený trikrát (70, 55, 52 pred Kr.). Oslávil tri triumfy, pôsobil ako veliteľ v Sertoriánskej vojne, treťom povstaní otrokov, tretej mitridatickej vojne a v rôznych ďalších vojenských kampaniach. Pompeiove skoré úspechy mu vyniesli prívlastok Magnus - „Veľký“ - podľa jeho chlapčenského hrdinu Alexandra Veľkého. Jeho protivníci mu pre jeho nemilosrdnosť dali prezývku adulescentulus carnifex („dospievajúci mäsiar“).[1]

V roku 60 pred Kr. sa spojil s Crassom a Caesarom do neformálneho politického spojenectva známeho ako prvý triumvirát, ktorý bol upevnený Pompeiovým manželstvom s Caesarovou dcérou Júliou. Po smrti Júlie a Krassa (v rokoch 54 a 53 pred Kr.) prešiel do politickej frakcie známej ako optimáti - konzervatívnej frakcie rímskeho senátu. Pompeius a Caesar potom začali súperiť o vedenie celého rímskeho štátu, čo nakoniec viedlo k Caesarovej občianskej vojne. Pompeius bol porazený v bitke pri Farsale v roku 48 pred Kr. a hľadal útočisko v ptolemaiovskom Egypte, kde ho zavraždili dvorania Ptolemaia XIII.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LEACH, John. Pompey the Great. [s.l.] : Croom Helm, 1978. Google-Books-ID: 46oTAQAAIAAJ. Dostupné online. ISBN 978-0-8476-6035-3. S. 29. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pompey na anglickej Wikipédii.