Gotthardský masív

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gotthardský masív
Gotthardmassiv
pohorie
Gotthard
Štát Švajčiarsko Švajčiarsko
Časť Alpy
Najvyšší bod Pizzo Rotondo
 - výška 3 192 m n. m.
 - súradnice 46°38′28″S 8°25′6″V / 46,64111°S 8,41833°V / 46.64111; 8.41833
Geologické zloženie rula
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Sedlo Gotthardpass
Hotel v sedle Gothardpass a masív Lucendro

Gotthardský masív je horská skupina ležiaca na území troch kantónov: Uri, Valais a Ticino vo Švajčiarsku. Jedná sa o plošne malé (1 100 km²) a turistami menej vyhľadávané pohorie. Názov skupiny je spätý s menom sedla Gotthardpass (2 108 m), ktoré prechádza naprieč pohorím a spojuje tak sever Švajčiarska s južnými oblasťami krajiny a Talianskom. Najvyšším vrcholom pohoria je ostrý dvojvrchol Pizzo Rotondo (3 192 m).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie zaberá priestor medzi Glarnskými Alpami, ktoré ležia severne, kde ich oddeľuje významné sedlo Furkapass, Ticinskými Alpami ležiacimi na juhu, kde tvoria hranicu tok rieky Ticino a masívom Adula Alpen na východe územia.

Členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Horstvo sa delí na niekoľko menších častí, ktoré sú určené väčšinou samotnými vrcholmi, alebo ich blízkym okolím. Sú to Rotondo, Lucendro, Pizzo Centrale, Maighels, Curnera, Sole Gruppe.

Najvyššie vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným stavebným kameňom pohoria je rula. Geologickým vrásnením je rula v masíve Gotthard nasunutá cez mladšie vrstvy, podobne ako pri pohorí Vysoké a Nízke Taury. Hĺbkový geologický prieskum horského masívu urobil Karl von Fritsch v roku 1870, ešte než ukončil docentúru v Zurichu. Jeho prvá geologická mapa pohoria Gotthard (vydaná v r. 1873) a jeho dielo Gotthardgebiet tvorili základy pre neskoršiu stavbu Gotthardského tunelu.

Vodný režim[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasne prebieha cez Gotthardský masív rozvodie medzi Stredozemným a Severným morom. V blízkosti tu pramenia dva významné európske prítoky Rýnu s prítokmi Predný Rýn a Zadný Rýn, rieky Rhôna, Reuss a Ticino.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gotthardský masiv na českej Wikipédii.