Grand tourer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aston Martin DB9

Grand tourer (Tal: gran turismo) (GT) je vysoko-výkonný luxusný automobil určený pre jazdu na dlhé vzdialenosti. Najbežnejší typ karosérie je 3-dverové kupé, buď s dvomi sedadlami alebo 2+2 usporiadaním sedadiel.

Termín pochádza z talianskeho výrazu gran turismo, čo je poctou k tradícii Grand tour, kde sa používali reprezentačné automobily považované za „grand tourery“, ktoré boli schopné prejsť veľké vzdialenosti vo vysokých rýchlostiach a s mierou komfortu a štýlu. Anglický preklad je grand touring.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Grand tourer sa líši od štandardného 2-sedadlového športového automobilu tým, že je väčší, ťažší, a zdôrazňuje pohodlie nad výkonom. V histórii mala väčšina GT automobilov motor za prednou nápravou a zadný náhon, pri ktorom je ponechaný väčší priestor v kabíne ako pri usporiadaní s motorom pred zadnou nápravou. Mäkšie pruženie, väčšie úložné priestory a luxusnejšia výbava im pridávalo na jazdnej príťažlivosti. Niektoré veľmi vysoko-výkonné grand tourery ako sú Aston Martin DB9 Ferrari 599 GTB Fiorano alebo Mercedes-Benz SLR McLaren, ktoré robia rôzne kompromisy v opačnom smere a zároveň súperia v rýchlosti, zrýchlení, stability v zákrutách sa nazývajú superšportové automobily.

Skratka GT[upraviť | upraviť zdroj]

Skratka GT, veľmi populárna v celom automobilovom priemysle, nesie stopy talianskej tradície, ktorá odkazuje na ich luxusné výkonné automobily gran turismo. Výrobcovia ako Alfa Romeo, Ferrari a Lancia vedú na ceste od roku 1920.

Medzi mnohé variácie GT patria:

Príklady vozidiel GT[upraviť | upraviť zdroj]

Pravý grand tourer je luxusný, vysoko-výkonný automobil určený pre dlhé vysokorýchlostné cesty s vysokou mierou pohodlia a štýlu. Len preto, že výrobca pripojí nejakú formu skratky GT na označenie daného modelu ako marketingový ťah, nerobí to z vozidla grand tourer. Niektoré príklady sú:

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Grand tourer