Guadalperalský dolmen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guadalperalský dolmen
archeologická lokalita
Guadalperalský dolmen viditeľný pri nízkej hladine vodnej nádrže Valdecañas
Štát Španielsko Španielsko
Región Extremadura
Súradnice 39°50′09″S 5°24′16″Z / 39,835737°S 5,404481°Z / 39.835737; -5.404481
Poloha v Španielsku
Poloha v Španielsku
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Guadalperalský dolmen, dolmen z Guadalperalu, známy aj ako poklad z Guadalperalu a "španielsky Stonehenge", je megalitická pamiatka z obdobia 2000 až 3000 rokov pred n. l. v Peraleda de la Mata, mestečku v regióne Campo Arañuelo vo východnej časti Extremadury v Španielsku. Pamiatka sa nachádza v nádrži Valdecañas na rieke Tagus a je viditeľná len vtedy, keď to umožňuje nízka hladina vody.

Popis a história[upraviť | upraviť zdroj]

Dolmen pozostáva zo 150 žulových kameňov, tzv. ortostatov, umiestnených vo vertikálnom usporiadaní a vytvárajúcich vajcovitú komoru s priemerom 5 metrov. Pred nimi sa nachádza prístupová chodba dlhá približne 21 metrov a široká 1,4 metra. Na konci chodby, pri vstupe do komory, sa nachádza asi dva metre vysoký menhir s reliéfom, ktorá by mohla predstavovať hada a niekoľko pohárov. Môže ísť o vyobrazenie rieky. Tieto postavy mohli slúžiť ako ochrana miesta. Komora pozostáva zo 140 kameňov a bola pokrytá násypom zeminy a štrku. Obklopuje ju ďalší kruhový prstenec, ktorý obsahoval horný násyp.

Pamiatka bola objavená v roku 1926 počas výskumnej a vykopávkovej akcie, ktorú viedol nemecký archeológ Hugo Obermaier v rokoch 1925 až 1927. Mohol to byť slnečný chrám a tiež sa používal ako pohrebná lokalita. Nájdené rímske pozostatky - minca, keramické fragmenty a mlecí kameň - naznačujú, že v tom čase bol bezpečne uchránený pred vyrabovaním. Na neďalekej skládke sa našlo jedenásť sekier, keramika, kremenné nože a medený punc. Našlo sa aj sídlisko datované do obdobia výstavby, v ktorom pravdepodobne sídlili stavitelia. Obermaier objavil domy, škvrny od dreveného uhlia a popola, keramiku, mlyny a kamene na brúsenie sekier.

V roku 1963 zaplavila pamiatku výstavba vodnej nádrže Valdecañas, a tak je viditeľná len pri nízkej hladine vody. Sucho v poslednom desaťročí odkrylo pamiatku v niekoľkých letných mesiacoch.[1]

Zaplavenie spôsobilo nenapraviteľné škody na pamiatke eróziou kameňov a ich rytín. Tím Huga Obermaiera vyhotovil reprodukcie rytín, ktoré v roku 1960 publikovali nemeckí archeológovia Georg a Vera Leisnerovci. Združenie Raices de Peraleda žiada o jeho obnovu vzhľadom na zistené poškodenie.

Stavba bola prvýkrát po 50 rokoch úplne videná v júli 2019, keď satelitná fotografia NASA počas sucha odhalila jej 150 kameňov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MAGAZINE, Smithsonian; SOLLY, Meilan. Drought Reveals Dolmen of Guadalperal, Popularly Dubbed ‘Spanish Stonehenge’ [online]. Smithsonian Magazine, [cit. 2023-01-18]. Dostupné online. (po anglicky)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dolmen of Guadalperal na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).