Dolmen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Praveké umenie

Megalitické stavby v Carnacu, Francúzsko
Základné údaje
Trvanie:40 000 – 2000 pred Kr.
Filozofia:praveké náboženstvá, manizmus, kult slnka, kult Veľkej Matky
Autori
Architektúra:Stonehenge, Carnac, Klobuky, El Infiernito, Brodgar
Sochárstvo:Venuša (soška), Moravianska venuša, Venuša z Lespugne, Barčianska Venuša, Venuša z Willendorfu
Hudba:bubnová reč, tónová reč
Maľba:Lascaux, Altamira
Dejiny umenia





Dolmen bol druh megalitickej stavby. Sú to viaceré (3 – 6) stojace kamenné bloky prekryté jedným alebo viacerými veľkými kameňmi zhora. Na stavbu sa často používali tzv. blúdivé balvany. Ľudia išli do týchto hrobiek meditovať pred smrťou ,aby odovzdali svoje vedomosti ďalšej generácii. No ľudia na to zabudli. Najčastejšie pochádzajú z obdobia 4000 – 3000 pred Kr., posledné nálezy sú z bronzovej doby. Nájdeme ich najmä v západnej Európe a na Britských ostrovoch, ale aj vo východnej Európe (Krym, Kaukaz).

Na Kórejskom polostrove sa nachádza najväčšia koncentrácia dolmenov na svete, vrátane "cintorínov" pozostávajúcich z 30 - 100 exemplárov, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti. S viac ako 35 000 dolmenmi predstavuje samotná Kórea približne 40 % z celkového počtu objavených dolmenov na svete.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Zatiaľ nie je jasné, kedy, prečo a kto vytvoril prvé dolmeny. Najstaršie známe sa nachádzajú v západnej Európe a pochádzajú spred približne 7 000 rokov. Archeológovia stále nevedia, kto tieto dolmene postavil, a preto je ťažké zistiť, aký mali účel. Vo všeobecnosti sa všetky považujú za hrobky alebo pohrebné komory, a to napriek tomu, že o tom neexistujú jasné dôkazy. V dolmenoch alebo v ich blízkosti sa našli ľudské pozostatky, niekedy sprevádzané artefaktmi, ktoré bolo možné vedecky datovať pomocou rádiokarbónového datovania. Nepodarilo sa však dokázať, že tieto pozostatky pochádzajú z obdobia, keď boli kamene pôvodne osadené.

Slovo dolmen sa dostalo do archeológie, keď ho Théophile Corret de la Tour d'Auvergne použil na opis megalitických hrobov vo svojom diele "Origines gauloises" (1796), pričom použil výraz dolmin (súčasný pravopis sa zaviedol približne o desať rokov neskôr a približne do roku 1885 sa stal vo francúzštine štandardom). Oxfordský slovník angličtiny dolmin v angličtine neuvádza a prvú citáciu pre dolmen uvádza z knihy o Bretónsku z roku 1859, pričom slovo opisuje ako "francúzsky termín, používaný niektorými anglickými autormi, pre kromlech...".

Typy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Veľký dolmen - Typ dolmenu v severskej megalitickej architektúre
  • Inuksuk - Kamenný orientačný bod alebo jaskyňa postavený Inuitmi
  • Polygonálny dolmen - Typ dolmenu s piatimi až deviatimi opornými kameňmi
  • Obdĺžnikový dolmen - Obdĺžnikový, zväčšený alebo predĺžený dolmen
  • Jednoduchý dolmen - Raná forma dolmenu alebo megalitickej hrobky

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému dolmen.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Salvatore Piccolo (2013), Ancient Stones: the Prehistoric Dolmens of Sicily, Brazen Head Publishing, Thornham/Norfolk (UK).

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dolmen na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).