HC 19 Humenné

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
HC 19 Humenné
Klubové údaje
Založenie 2019
Adresa Chemlonská 9, 066 01 Humenné
Predseda Peter Ždiňak
Tréner Martin Štrba
Kapitán Lukáš Handlovský
Klubové farby modrá, biela, žltá
Liga Slovenská hokejová liga
Sezóna 2023/24 12. miesto
Štadión Zimný štadión Humenné (kapacita 3150 miest)

HC 19 Humenné je slovenský hokejový klub z Humenného, hrajúci TIPOS Slovenskú hokejovú ligu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Klub HC 19 Humenné, je novovzniknutý klub na území mesta Humenné, ktorý chce nadviazať na úspešnú reprezentáciu mesta Humenné v seniorskom hokeji.

Po vyhlásení ukončenia činnosti MHK Humenné členovia nového klubu HC 19 Humenné v mene MHK dokončili predchádzajúcu sezónu 2018/2019 v St. Nicolaus I. Lige mužov[1].

Po maximálnom možnom úsilí pre zachovanie prvoligovej licencie, s prísľubom prezidenta SZĽH, sa im to nepodarilo a klub po všetkých legislatívnych procedúrach pre zaregistrovanie klubu ako nového člena na zväze, musel začať svoje pôsobenie v 2. lige mužov. Primárnym cieľom projektu je rozvíjať hokej v meste a tým podporiť aj zmysluplné využitie voľného času a ponúknuť možnosť športovej verejnosti návštevu kvalitného športového podujatia. Sekundárnym cieľom bude náväznosť na športový proces mládeže, aby sa najlepším hráčom uľahčil prechod do mužského hokeja v rodnom meste [1].

Klub HC 19 Humenné je občianske združenie. Predsedom združenia je Peter Ždiňak, podpredsedom Mikuláš Koščo a členom Peter Mižák[1].

V sezóne 2020/21 sa po splnení všetkých podmienok kvalifikovali do Slovenskej hokejovej ligy, kde v prvej sezóne postúpili do play-off v ktorom však nestačili na tím HK VITAR Martin a podľahli mu 0:4 na zápasy. V sezóne 2021/22 sa dostali do play-off kde nestačili na HC Topoľčany.

V sezóne 2022/23 dosiahol klub historické úspechy, najprv keď vo finále JOJ Šport Slovenského pohára zdolal tím Vlci Žilina 2:1 po predĺžení. Neskôr vo finále Tipos Slovenskej hokejovej ligy zdolal rovnakého súpera 4:3 na zápasy, stal sa po prvý krát jej víťazom a zároveň historicky po prvýkrát postúpil do Tipos extraligy.

V sezóne 2023/24 klub vo svojej prvej sezóne v Tipos extralige obsadil posledné 12. miesto a zostúpil späť do Tipos Slovenskej hokejovej ligy.

Športové úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

Umiestnenia v jednotlivých sezónach[upraviť | upraviť zdroj]

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Slovensko Tipos extraliga - 1.ročník

Slovensko Tipos Slovenská hokejová liga - 3.ročníky

Slovensko 2.hokejová liga (skupina východ) - 1.ročník

Káder mužstva pre sezónu 2023/24[upraviť | upraviť zdroj]

Tréner[upraviť | upraviť zdroj]

Brankári[upraviť | upraviť zdroj]

Obrancovia[upraviť | upraviť zdroj]

Útočníci[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c USER, Super. O klube [online]. www.hc19humenne.sk, [cit. 2023-03-10]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]