Hammond organ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Organ Hammond
Rotujúce ozubené koliesko pri elektromagnetickej cievke.
Najpopulárnejší model Hammond B3 s Leslie reproduktorom
vnútro Leslie reproduktora

Hammondov organ je elektromechanický klávesový hudobný nástroj (elektrofón), ktorého prvý prototyp vyrobil v apríli 1935 Laurens Hammond. Pôvodným zámerom výroby organov Hammond bolo nájsť lacnejšiu alternatívu pre klasický kostolný píšťalový organ.

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Organy Hammond pracujú na princípe aditívnej syntézy, t. j. tóny tvoria skladaním približne sínusových vĺn, ktoré sú generované pomocou rotujúcich ozubených tónových kolies. Profil ozubenia kolesa je zvolený tak, aby bol generovaný signál požadovaného priebehu. Súčasné organy firmy Hammond generujú svoj zvuk elektronicky. Nástroj má klaviatúru podobnú kostolnému organu.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento nástroj si získal veľkú obľubu nielen ako náhrada drahých píšťalových kostolných organov, ale aj ako hudobný nástroj využívaný v populárnej hudbe. Od 60. až 70. rokov je využívaný hlavne v džezovej, bluesovej, rockovej aj gospelovej hudobnej produkcii. Priekopníkmi v popularizácii organu Hammond boli hlavne skupiny ako Procol Harum (Matthew Fisher), Spencer Davis Group (Steve Winwood), Pink Floyd (Richard Wright), Emerson, Lake and Palmer (Keith Emerson), Genesis (Tony Banks), Yes (Rick Wakeman), Deep Purple (Jon Lord), Uriah Heep (Ken Hensley), či Led Zeppelin (John Paul Jones) a na Slovensku (či skôr vtedy ešte len Česko-Slovensku) legendárne Collegium Musicum.

Leslie alebo rotujúci reproduktor[upraviť | upraviť zdroj]

K atmosfére zvuku Hammond organu určite patrí Leslie, čo je ozvučnica v ktorej sú reproduktory s točiacim mechanizmom, ktorý zmení zvuk organu, ktorý z nich znie na základe Dopplerovho javu ako vibrato. Zvyčajne sa dá meniť rýchlosť rotácie na pomalú a rýchlu. V dnešnej dobe sú už digitálne simulácie Leslie, avšak odborníci tvrdia, že pravé Leslie sa takto nahradiť nedá. Je to skôr otázka praktickosti, keďže Leslie reproduktorové bedne sú pomerne veľké a ťažké, avšak niektoré vyrobené modely boli menšie.

Hammond organ, Leslie-Effekt Slow-Fast-Slow

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]