Henrich I. (Anglicko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Henrich I.
anglický kráľ
anglický kráľ
Narodenieasi 1068
Selby, Anglicko
Úmrtie1. december 1135
Lyons-la-Forêt, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Henrich I.

Henrich I. (* asi 1068, Selby, Anglicko – † 1. december 1135, Lyons-la-Forêt, Francúzsko) bol anglický kráľ normandského pôvodu od roku 1100.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol štvrtým synom Viliama I. Dobyvateľa, pričom sa ako prvý narodil na anglickej pôde po normandskom nájazde v roku 1066.

Na trón nastúpil po svojom staršom bratovi Viliamovi II. V roku 1100 porazil svojho najstaršieho brata Roberta, a stal sa tak vojvodom z Normandie.

Nazývali ho Beauclerc pre jeho vzdelanosť, a tiež "Lion of Justice" („lev spravodlivosti“), pretože zdokonalil vtedajší legislatívny a administratívny systém.

Na trón nastúpil v čase, keď bol jeho starší brat Róbert na prvej križiackej výprave. Na začiatku vlády bojoval s Róbertom o nadvládu v Anglicku a Normandii. Podarilo sa mu obe krajiny spojiť po prvýkrát od smrti otca v roku 1087. Barónom potvrdil Listinu slobôd (Charter of Liberties), ktorá sa stala základom neskoršej Magna charta Libertatum.

Zvyšok Henrichovej vlády bol plný justičných a finančných reforiem. Snažil sa obmedziť zneužívanie moci úradníkmi ich pravidelnými obmenami. Počas jeho vlády začali miznúť rozdiely medzi anglosaskou a normandskou populáciou a sám Henrich si vzal za manželku členku starého kráľovského saského rodu. Uzmieril sa s cirkvou a vyrovnal staré spory, ktoré vznikli počas vlády jeho brata.

Nemohol však zaistiť hladké nástupníctvo, pretože jeho jediný syn Viliam zahynul pri stroskotaní lode White Ship, preto si želal, aby sa jeho nástupkyňou dcéra Matilda, energická žena s politickým talentom, ale po jeho smrti sa rozhorela dlhá občianska vojna.

Manželstvá a deti[upraviť | upraviť zdroj]

1/ ∞ 11. november 1100 Matilda Škótska (* 1080 – † 1. máj 1118), dcéra Malcolma III. a Margaréty Škótskej. Mali tri deti:

2/ ∞ 2. február 1121 Adelizé z Louvain (* cca 1103 – † 1151)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]



Henrich I.
Vladárske tituly
Predchodca
Viliam II.
Kráľ Anglicka
2. august 11001. december 1135
Nástupca
Štefan