Alfréd Veľký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alfréd Veľký
anglický kráľ
anglický kráľ
Narodenie847/849
Wantage, Anglicko
Úmrtie26. október 899
Winchester, Anglicko
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Alfréd Veľký
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Alfréd Veľký

Alfréd Veľký (* 847/849, Wantage, Anglicko – † 26. október 899, Winchester) bol kráľ Wessexu (871 – 899) a najvýznamnejší anglosaský panovník Anglicka v rokoch 886 – 899.

Preslávil sa víťaznými bojmi s dánskymi Vikingami. Je oceňovaný pre obranu kráľovstva proti Vikingom a je jediným anglickým kráľom s prívlastkom Veľký. Bol prvým kráľom juhozápadných Sasov, ktorý bol titulovaný ako kráľ Anglicka. Bol vzdelaný, podporoval rozvoj školstva, inicioval zdokonalenie právneho systému a obranného systému krajiny.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Alfréd sa narodil medzi rokmi 847849 vo Wantage v grófstve Berkshire. Bol piatym synom kráľa Ethelwulfa a jeho prvej ženy Osburgy. V piatich rokoch ho poslali do Ríma, kde ho, ako uvádza Anglosaská kronika, pápež Lev IV. označil ako budúceho kráľa. Alfréd tiež strávil nejaký čas na dvore franského kráľa. Po svojom návrate z Ríma roku 856 bol Ethelwulf zosadený svojím synom Ethelbaldom. Ethelwulf zomrel v roku 858 a vo Wessexe vládli spoločne traja Alfrédovi bratia.

V roku 868 sa oženil s Ealhswith Gainas, dcérou jedného člena rady starších rodu Gaini, ktorý pochádzal z Gainsborough v Lincolnshire a jeho manželky Edburgy, dcéry kráľa Cenwulf z Mercie. Zdá sa, že bola vnučkou kráľa Mercie.

Víťazstvo nad dánskymi Vikingami[upraviť | upraviť zdroj]

Alfréd, chorľavý mladík citlivej povahy, bol najmladším kráľovským synom, ktorý túžil stať sa učencom. Keď ale v boji s Vikingami zahynuli všetci jeho starší bratia, vybrali si ho veľmoži za kráľa Wessexu. Na trón nastúpil v čase, keď Anglicko napadli Dáni, ktorí ovládli značnú časť krajiny. Alfréd im zaplatil výkupné a získané prímerie využil na zhromaždenie vojska, s ktorým zasadil Vikingom roku 878 rozhodujúci úder v bitke pri Edingtone vo Wiltshire. Roku 886 dohodol s Dánmi rozdelenie krajiny: severovýchodný Danelaw (oblasť dánskeho práva) a anglosaské kráľovstvo na juhozápade, ktorému vládol. Hranicu tvorila stará rímska cesta z Londýna do Chesteru.

Alfréd bol výborným vojvodcom a zaistil svojmu kráľovstvu mier. Jeho vojsko sa skladalo z rytierskej jazdy a fyrdu, domobrany slobodných roľníkov. Okrem toho postavil lode a porazil Vikingov na mori, kde dovtedy mali jasnú prevahu. Na súši nechal postaviť systém opevnení so stálou posádkou, ktorá mala zabezpečovať svoje okolie a zároveň slúžiť ako útočisko v prípade nebezpečenstva.

Rozkvet kultúry a vzdelanosti[upraviť | upraviť zdroj]

Alfrédova socha vo Wantagi v južnom Anglicku

Okrem vojenských úspechov charakterizuje Alfrédovu vládu úsilie zabrániť úpadku Anglicka v dôsledku veľkých škôd spôsobených normanskými nájazdmi. Anglosaská kultúra a vzdelanosť dosiahli vďaka Alfrédovi veľký rozkvet. Písomnej podoby sa dočkali staršie anglosaské zákonníky, vydaný bol tiež zákonník nový, ktorý zaviedol jednotné právo pre celé kráľovstvo. Alfréd inicioval celý rad prekladov do anglosaského jazyka a bol sám literárne činný, z jeho pera pochádzal napríklad preklad známej Orosiovej kroniky.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

S Easlwith (* cca 850/855 – † 5/8. december 905) mali šesť detí:

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Alfréd Veľký
Vladárske tituly
Predchodca
-
Kráľ Anglicka
88626. október 899
Nástupca
Eduard I. Starší