Hrotokrídlovcovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hrotokrídlovcovité

hrotokrídlovec chmeľový - Hepialus humuli (Linnaeus, 1758)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Hepialidae
Stephens, 1829
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Hrotokrídlovcovité (lat.: Hepialidae) je čeľaď motýľov z taxónu uzdokrídle (Frenata). Sú to motýle, ktoré sú aktívne v noci, ale aj cez deň - zvyčajne večer pred zotmením. Priraďujeme ich k jednoduchším a vývojovo nižším skupinám motýľov. Na svete žije takmer 600 druhov tejto čeľade, ktoré sú systematicky zatriedené do cca. 60 rodov. S výnimkou Madagaskaru a západnej Afriky sú rozšírené po celom svete. Najviac druhov sa vyskytuje na území Austrálie.

Všeobecná charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o menšie až stredne veľké druhy motýľov. Vyskytujú sa takmer po celom svete. Motýle sú zvyčajne nenápadne sfarbené. Majú malú hlavu a krátke tykadlá, ktoré bývajú u samčekov jemne zúbkované. Oči sú hladké a cuciak je zakrpatený a zvyčajne nefunkčný. Rozpätie krídel býva od 23 do 60 mm. Niektoré exotické druhy majú aj viac ako 10 cm. Oba páry krídel sú navzájom podobné veľkosťou a tvarom primitívnej žilnatiny. Na vnútornom okraji predných krídel je viditeľná uzdička - frenulum, z čoho pochádza aj odborný názov tejto časti motýľov - uzdokrídle (Frenata). Hepialidae sa vyznačujú pohlavným dimorfizmom. Samičky nekladú vajíčka na živné rastliny, ale ich vypúšťajú voľne za letu do vegetácie, preto ich počet býva niekedy obrovský - rádove viac ako 1000 kusov. Húsenice žijú na koreňoch, alebo priamo v koreňoch živných rastlín. Niektoré druhy môžu ojedinele pri svojom premnožení aj lokálne škodiť.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Hrotokrídlovcovité motýle patria do nadčeľade Hepialoidea. Delia sa na približne 60 rodov. U nás je táto čeľaď zastúpená šiestimi druhmi, ktoré všetky patria do rodu Hepialus Fabricius, 1775.

Zoznam druhov na území Slovenska:

Zdroje informácií o druhu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bělín, V.: 2003, Noční motýli České a Slovenské republiky. Vít Kabourek, Zlín, p. 10 - 11.
  • Reiprich, A.: 2000, Slovenské mená motýľov, Spišská Nová Ves, p. 8.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]