Hry malých bridžových federácií

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hry malých bridžových federácií je bridžové podujatie organizované EBL, na ktorom sa zúčastňujú reprezentácie malých európskych bridžových zväzov s počtom členov menším než 500, poprípade štátov, ktoré majú vyšší počet členov, ale počet obyvateľov je nízky. Niekedy sa toto podujatie nazýva aj Malé majstrovstvá Európy. Limity na počet členov, či počet obyvateľov sa neberú veľmi striktne, v roku 2011 sa napríklad zúčastnilo družstvo Česka, ktorá v oboch smeroch limity prekračuje, na druhej strane sa v roku 2011 podujatia nezúčastnil Island. Názov podujatia je zatiaľ rozkolísaný, vyskytujú sa názvy:

  • Hry malých bridžových organizácií
  • Hry malých bridžových zväzov

poprípade príbúda prívlastok európskych.

V roku 2013 sa konali Hry malých bridžových federácií v Košiciach v rámci projektu Hlavného európskeho mesta kultúry. Organizátorom podujatia boli: Slovenský bridžový zväz, Košický bridžový klub a EBL. Vyhralo družstvo Česka. Slovensko skončilo na 6 mieste. Hier sa zúčastnilo 12 štátov.

V roku 2010 sa HMBO konali v Slovinsku a družstvo Slovenska prekvapujúco zvíťazilo. Možno to považovať za zatiaľ najväčší medzinárodný bridžový úspech Slovenska.

Prvé Hry malých bridžových organizácií sa uskutočnili v Monte Carle 7. - 9.11.2007. Zúčastnilo sa 16 družstiev, medzi nimi i Slovensko.

Zvíťazilo Bulharsko pred Litvou. Slovensko obsadilo 10. miesto.

Slovensko bolo zastúpené družstvom Bratislava, ktoré skončilo v 1. lige na treťom mieste.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]