Ines Rau

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ines-Loan Rau
francúzska transrodová modelka
Inès Rau v roku 2022
Inès Rau v roku 2022
Narodenie1990 (33 alebo 34 rokov)
Paríž, Francúzsko
Zamestnaniemodelka
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ines Rau

Ines-Loan Rau (* 1990, Paríž) je francúzska transrodová modelka. V novembri 2017 sa stala playmate mesiaca časopisu Playboy, čím bola prvou verejne známou transrodovou playmate.[1][2] Rau sa narodil v Paríži, je alžírskeho pôvodu. Vo veku 16 rokov podstúpil operáciu zmeny pohlavia na ženské. Jeho inšpiráciou k tranzícii bol životný príbeh anglickej transrodovej modelky Caroliny „Tuly“ Cossey.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po dovŕšení 18 rokov sa Rau začala živiť ako tanečnica pre DJov na Ibize. V tom čase sa spriatelila s Davidom Guettom. V roku 2013, vo veku 23 rokov, prvýkrát pózovala nahá s Tysonom Beckfordom pre francúzsky luxusný časopis OOB. Bolo to krátko potom, čo verejne oznámila, že podstúpila zmenu pohlavia. V máji 2014 sa prvýkrát objavila v časopise Playboy v sérii fotografií nazvanej „Evolúcia“, ktorej cieľom bolo zobraziť rastúce akceptovanie rodových identít za hranicami mužsko-ženského binárneho systému. Stala sa tak druhou transrodovou ženou, ktorá sa objavila v Playboyi, a vôbec prvou modelkou z tohto časopisu, ktorá sa k zmene pohlavia sama prihlásila (Cossey, ktorá pózovala pre Playboy už v roku 1981, bola odhalená ako transrodová osoba proti svojej vôli, a v časopise sa neskôr objavila aj v roku 1991).

Následne Rau získala prácu modelky pre módnu návrhárku Nicole Miller, Alexisa Bittara a Barneys New York. Pózovala aj pre talianske vydanie časopisu Vogue a v kampani pre francúzsku módnu značku Balmain.[2]

Cooper Hefner, syn zakladateľa Playboya Hugha Hefnera, oznámil v októbri 2017, že Rau sa v dvojčísle november/december objaví ako „playmate mesiaca“, čím sa stala prvou otvorene transrodovou ženou, ktorá získala tento titul.[1] Hefner prirovnal voľbu udeliť titul Rau k otcovmu rozhodnutiu predstaviť Jennifer Jackson ako prvú afroamerickú playmate v Playboyi v roku 1965.

Aktivizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Po svojom coming-oute sa Rau stala aktívnejšou v kampani za práva transrodových osôb. V roku 2016 sa objavila v spravodajskom formáte TF1 Sept à Huit v epizóde zameranej na jej život.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b JÁNOŠOVÁ, Soňa. Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž. SME (Bratislava: Petit Press), 2017-10-24. Dostupné online [cit. 2023-07-04]. ISSN 1335-4418.
  2. a b Model Ines Rau becomes Playboy's first transgender Playmate [online]. bbc.com, 2017-10-20, [cit. 2023-07-04]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ines Rau

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ines Rau na anglickej Wikipédii.