Istropolitan (spolok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°06′34″S 17°06′01″V / 48,109439°S 17,100324°V / 48.109439; 17.100324

Slovenský katolícky akademický spolok ISTROPOLITAN
Právna formaobčianske združenie
SídloBratislava
Vznik1993
IČO31750184
Ďalšie odkazy
Webwww.istropolitan.sk
Sídlo na Smolenickej 10 v Bratislave

Slovenský katolícky akademický spolok ISTROPOLITAN je spolok, ktorý združuje študentov a absolventov bratislavských vysokých škôl, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere.

Slovenský katolícky akademický spolok ISTROPOLITAN bol založený v roku 1993 v Bratislave. Je členom Európskeho kartelového zväzu (EKV), s ktorým ho spájajú spoločné ideové zásady. Spolok ISTROPOLITAN sa taktiež hlási k historickému odkazu katolíckeho vysokoškolského študentstva z čias prvej ČSR a Slovenského štátu, ktoré bolo združené v Ústredí slovenského katolíckeho študentstva a rozvíjalo sa predovšetkým na pôde katolíckeho vysokoškolského internátu Svoradov v Bratislave.

Štyrmi základnými princípmi, ktoré sú spoločné pre všetky spolky združené v EKV, a teda aj pre ISTROPOLITAN, sú: RELIGIO, PATRIA, SCIENTIA a AMICITIA.

  • princíp "RELIGIO" znamená žiť v súlade s učením Katolíckej cirkvi
  • pod princípom "PATRIA" sa rozumie vlastenectvo nezaťažené nacionalizmom
  • princíp "SCIENTIA" nabáda členov spolku vzdelávať sa nie len vo svojom odbore, ale aj v ďalších oblastiach ľudského poznania
  • princíp "AMICITIA" hovorí o priateľstve a bratstve medzi jednotlivými členmi spolku

Členmi spolku ISTROPOLITAN sú študenti rôznych odborov bratislavských univerzít a vysokých škôl a akademici s ukončeným štúdiom, ktorí pracujú v mnohých zaujímavých sférach našej spoločnosti. Riadnym členom sa môže stať muž, ktorý je katolík, študent vysokej školy a absolvoval ročné skúšobné obdobie.

Svoje princípy spolok ISTROPOLITAN napĺňa kultúrno - spoločenskou činnosťou ako napríklad diskusie a semináre na rozličné témy, spoločenské, športové či zábavné akcie pre členov i sympatizantov, ale aj spoločné duchovné či náboženské podujatia.

Miestom pravidelného stretávania spolku ISTROPOLITAN bol vysokoškolský internát Svoradov na Svoradovej ulici v Bratislave, aktuálne vináreň Spirit of wine na Obchodnej.

Zborník "V tieni červenej hviezdy"[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2007 vydal Istropolitan zborník "V tieni červenej hviezdy. Prenikanie sovietizácie do slovenskej (československej) armády v rokoch 1944 - 1948." Obsahuje texty historikov Miloslava Čaploviča, Martina Lacka, Róberta Letza, Alexa Maskalíka, Mareka Syrného, Michala Šmigeľa a Mariana Uhrina, ktoré odzneli na vedeckej konferencii, ktorú spolok zorganizoval 27. 10. 2006. Zborník zostavil a úvod k nemu napísal historik Mgr. Peter Šoltés, PhD.

Pamätník na Sakrakopci[upraviť | upraviť zdroj]

8. mája 2010 spolok Istropolitan postavil na mieste pádu bulharského lietadla na Sakrakopci nad Račou za účasti pozostalých obetí a bulharského popa menší pamätník so stručným popisom tragédie. [1]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]