Izabella Miko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Iza Miko)
Izabella Miko
v roku 2013
Celé menoIzabella Anna Mikołajczak
Narodenie 21. január 1981 (43 rokov)
Lodž, Poľsko
Povolanieherečka, tanečnica, producentka, ekologická aktivistka
Roky pôsobenia1988 - súčasnosť

Izabella Anna Mikołajczak (* 21. január 1981, Lodž, Poľsko), známa ako Izabella Miko je poľská herečka, tanečnica, producentka a ekologická aktivistka, pôsobiaca prevažne v Spojených štátoch.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Miko sa narodila ako Izabella Anna Mikołajczak v poľskom Lodži ako dcéra hercov. Vyrastala vo Varšave, kde študovala balet na Chopinovej hudobnej škole. Americký choreograf ju pozval študovať do New Yorku na štipendium na School of American Ballet a neskôr sa zapísala na Lee Strasberg Institute aby študovala herectvo. Po zranení chrbta opustila New York a vrátila sa do Poľska.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom 90. rokov sa vrátila do Spojených štátov a v roku 2000 získala svoju prvú veľkú filmovú rolu vo filme Divoké kočky, kde účinkovala po boku Piper Perabo a Tyry Banks. O rok neskôr sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Kerr Smith, Johnathon Schaech a Simon Rex vo filme Hladná noc.

V roku 2005 sa objavila vo videoklipe k skladbe „Mr. Brightside“ od The Killers (s kapelou opäť spolupracovala na videu k ich singlu „Miss Atomic Bomb“ z roku 2012) V roku 2006 nahradila Juliu Stiles vo filme Nežiadaj svoj posledný tanec 2. V roku 2010 stvárnila menšiu rolu vo filme Súboj Titánov.

V roku 2012 sa objavila po boku Dannyho Hustona a Sienny Miller v dobovej dráme Two Jacks. V roku 2014 hosťovala v televíznom seriáli Hrozba z temnoty. V roku 2015 koprodukovala životopisný film Desert Dancer, ktorý rozpráva príbeh iránskeho choreografa Afshina Ghaffariana. V tom istom roku hosťovala v televíznom seriáli Chicago Fire. V roku 2022 hosťovala v televíznom seriály Letuška, po boku Kaley Cuoco.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2006 do júna 2008 bola vo vzťahu s Maciejom Zazdrowienym. Chodila aj so Scottom Caanom, Daveom Navarrom, Alexandrom Skarsgårdom a od marca 2009 do roku 2012 bola vo vzťahu s Valom Kilmerom. Od apríla 2012 do januára 2013 bola vo vzťahu s filmovým producentom Luisom Astorquiom.

Aktívne podporuje zelenú politiku a vedie videoblog s názvom „Eko Miko“. Podporovala Global Green USA, environmentálnu skupinu a organizáciu, ktorá predstavuje americkú pobočku Green Cross International. Je vegánka. Má udržateľný rad sviečok s názvom EkoMiko Candles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Izabella Miko na anglickej Wikipédii.