Alexander Skarsgård

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexander Skarsgård
v roku 2016
Celé menoAlexander Johan Hjalmar Skarsgård
Narodenie 25. august 1976 (47 rokov)
Štokholm, Švédsko
Povolaniešvédsky herec
Roky pôsobenia1984 – súčasnosť
RodičiaStellan Skarsgård (otec)
My Skarsgård (matka)

Alexander Johan Hjalmar Skarsgård (* 25. august 1976, Štokholm, Švédsko) je švédsky herec. Je známy vďaka seriálu True Blood: Pravá krv (2008 - 2014), kde stvárnil postavu Erica Northmana. Stvárnil tiež jednu z vedľajších úloh v seriály Big Little Lies (2017 - 2019) za ktorú získal mnoho ocenení.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Skarsgård sa narodil vo švédskom Štokholme. Je najstarším synom herca Stellana Skarsgårda a lekárky My Skarsgårdovej. Má päť mladších súrodencov: Gustafa, Sama, Billa, Eiju a Valtera. Gustaf, Bill a Valter sú tiež herci.

Skarsgård ako devätnásť ročný požiadal o výkon štátnej služby a pôsobil 18 mesiacov vo švédskej armáde, konkrétne v útvare SäkJakt. Po ukončení vojenskej služby v roku 1996 opustil Švédsko a šesť mesiacov navštevoval Leeds Metropolitan University v Anglicku.

V roku 1997 sa prihlásil na divadelný kurz na Marymount Manhattan College a presťahoval sa do New Yorku. Po šiestich mesiacoch sa vrátil do Štokholmu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po svojom návrate do Švédska sa Skarsgård začal venovať hereckej práci a pracoval vo filmových, televíznych a divadelných produkciách. Na dovolenke v USA absolvoval konkurz na Meekusa vo filme Zoolander z roku 2001. V roku 2003 mu práca vo filme Hundtricket-the Movie priniesla nomináciu na cenu Guldbagge Award za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Bol päťkrát vyhlásený za najsexi muža vo Švédsku.

Zlom v jeho hereckej kariére nastal, keď ho obsadili do role seržanta Brada „Icemana“ Colberta v televíznom seriály Generation Kill.

V roku 2007 sa zúčastnil konkurzu na úlohu Billa Comptona, v televíznom seriály True Blood: Pravá krv, ktorý sa natáčal v rokoch 20082014. Úlohu Billa Comptona nezískal, ale bol obsadený do úlohy Erica Northmana, šéfa upírov.

V roku 2009 spolupracoval s Lady Gaga, objavil sa v jej videoklipe piesne „Paparazzi“.

V roku 2011 hral vo filme Melancholia, kde stvárnil manžela herečky Kristen Dunstovej.

V roku 2012 hral po boku Julianne Moore a Stevea Coogana v dramatickom filme What Maisie Knew. Skarsgård bol v roku 2016 obsadený do hlavnej úlohy vo filme The Legend of Tarzan, po boku Margot Robbiovej. Od roku 2017 do roku 2019 hral násilného manžela Perryho Wrighta v dramatickom seriáli Big Little Lies. Za svoj herecký výkon získal v roku 2017 cenu Primetime Emmy za vynikajúceho herca vo vedľajšej úlohe v limitovanej sérii alebo filme.

V roku 2019 stvárnil citlivého nemeckého architekta vo filme The Aftermath, ktorý sa odohral v povojnovom Hamburgu v roku 1946. V roku 2020 si Skarsgård zahrá v minisérii The Stand, ktorá bola natočená podľa knižnej predlohy Stephena Kinga.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Skarsgård je fanúšikom švédskeho futbalu a podporuje klub Hammarby Fotboll so sídlom v Štokholme.

V júli 2011 získal čestný titul na Metropolitnej univerzite v Leedsi, kde predtým študoval. Bol tiež veľvyslancom amerického tímu pre zbierku Walking With The Wounded pre zranených vojakov. Označuje sa ako feminista.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alexander Skarsgård na anglickej Wikipédii.