Ben Gazzara

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ben Gazzara
americký herec
americký herec
Narodenie28. august 1930
New York, USA
Úmrtie3. február 2012 (81 rokov)
New York, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ben Gazzara

Ben Gazzara vlastným menom Biagio Anthony Gazzara (* 28. august, 1930, New York, USA – † 3. február 2012, New York, USA) bol americký herec.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine talianskych emigrantov Antonia Gazzaru a Angely Consumanovej a vyrastal v Lower East Side na Manhattane. Navštevoval Stuyvesant High School. Útechu od bezútešného prostredia mu poskytovalo spojenie s hereckou skupinou, ktorú začal navštevovať vo veľmi mladom veku. O mnoho rokov neskôr vyhlásil, že objavenie jeho lásky k herectvu ho zachránilo od kriminálneho života počas puberty. Napriek zrejmému talentu odišiel študovať elektrotechniku. Po dvoch rokoch zanechal štúdium a po krátkej prestávke navštívil herecké štúdio.

V 50. rokoch 20. storočia hral v rôznych predstaveniach na Broadwayi, no hlavne v hre Cat On A Hot Tin Roof (Mačka na horúcej plechovej streche) od Tennessee Williamsa, ktorý režíroval Elia Kazan. Filmovú rolu v tejto hre ale získal Paul Newman. Ako mladý herec sa však objavil v roku 1957 v inom filme – The Strange One.

Bol tri razy ženatý – jeho prvou manželkou bola Louise Ericksonová, s ktorou žil v rokoch 1951 – 1957, druhou americká herečka a tanečnica Janice Ruleová v rokoch 1961 – 1979 (mali dcéru Elizabeth) a od roku 1982 Elke Krivatová.

Herecká kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Mal dlhú a rôznorodú hereckú kariéru, ktorá sa striedala s obdobiami, kedy pôsobil tiež ako režisér (najmä v televízii). Medzi jeho najpopulárnejšie role patria filmy Anatomy of a Murder (1959), The Young Doctors (1961), A Rage to Live (1965), The Bridge at Remagen (1969), Capone (1975), Voyage of the Damned (1976) a High Velocity (1977). Hlavné úlohy hral taktiež v niekoľkých televíznych seriáloch, začínajúc v seriály Arrest and Trial (vysielanom v rokoch 1963 – 1964), a tiež v najúspešnejšom seriáli Run for Your Life, ktorý vysielala stanica NBC v rokoch 1965 – 1968.

Svoje najimpozantnejšie postavy však vytvoril pre priateľa Johna Cassavetesa v 70. rokoch 20. storočia. Prvý raz spolu pracovali na Cassavetesovom filme Husbands z roku 1970, kde sa objavil po boku Petra Falka a Cassavetesa. Spolupráca týchto dvoch mužov vyvrcholila vo filme The Killing of a Chinese Bookie, kde Gazzara získal hlavnú rolu, úlohu Cosma Vitelliho. O rok neskôr Gazzara hral hlavnú rolu v ďalšom filme pod Cassavetesovou režisérskou taktovkou, Opening Night, kde hral postavu divadelného režiséra Mannyho Victora, ktorý bojoval s psychicky nestálou hviezdou svojho divadla, ktorú hrala Cassavetesova manželka Gene Rowlandsová.

V 80. rokoch 20. storočia ho bolo možné vidieť vo viacerých rôznorodých filmoch, ako sú Saint Jack a They All Laughed (réžia Peter Bogdanovich), a kultovej klasike Road House. Hral tiež v kritikou uznávanom televíznom filme o problematike AIDS An Early Frost z roku 1985, v ktorom hlavnú rolu stvárnila Gene Rowlandsová.

V 90. rokoch 20. storočia hral v 38 filmoch, medzi ktorými bolo mnoho televíznych filmov. V hollywoodskych filmoch sa objavil ako nosný herec, ale pracoval s mnohými renomovanými režisérmi, ako sú bratia Coenovci (The Big Lebowski), Spike Lee (Summer of Sam) a John McTiernan (The Thomas Crown Affair).

Herectvu sa venoval i po svojej sedemdesiatke. V roku 2003 sa objavil vo filme Dogville, režírovanom dánskym enfant terrible Larsom von Trier, po boku austrálskej herečky Nicole Kidmanovej.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ben Gazzara