Ján Beliansky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ján Beliansky (* 17. 11. 1922, Veľký Klíž, Slovensko – † 2. 2. 2008, Cleveland, USA) bol slovenský publicista a krajanský pracovník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení základnej školy nastúpil do Baťovej školy v Zlíne, po jej absolvovaní sa stal zamestnancom firmy Baťa[1] v Baťovanoch (dnes Partizánske). Roku 1948 emigroval do Rakúska a Talianska, rok nato do Londýna a v roku 1952 do Spojených štátov.

Tu Beliansky študoval ekonómiu na Pittsburskej univerzite, kde v roku 1964 získal titul B.B.A. Pôsobil v mestách Lakewood, Monessen, Pittsburgh, Detroit, a nakoniec v Clevelande. Počas svojho života sa angažoval v americkom politickom živote, bol prívržencom Republikánskej strany.

Práca[upraviť | upraviť zdroj]

Ako krajanský pracovník, novinár a aktivista, prispieval do slovenskej i exilovej tlače (Slovák v Amerike, Jednota, Slovenská obrana, Slobodné Slovensko, Furdek). Bol redaktor a vydavateľ časopisov Vatra (1949 – 52) a Slovak Heritage (Detroit MI). V 80. rokoch spoluzakladateľ a riaditeľ Slovenského výskumného ústavu v Amerike, ktorý vydal viaceré diela slovenských exilových historikov.

Až do odchodu do dôchodku bol redaktorom slovenskej časti dvojtýždenníka Jednota i tlačového orgánu Prvej katolíckej jednoty. Beliansky bol tiež funkcionár krajanských exilových organizácií a spolkov, zaslúžil sa o humanitárnu pomoc Slovenku a o vydanie mnohých slovenských kníh a časopisov v USA a Kanade.

Počas svojho života bol taktiež tajomníkom Združenia slovenskej mládeže, tajomník Slovenského republikánskeho klubu v Michigane, funkcionár Svetového kongresu Slovákov a začiatkom 70. rokov 20. storočia predseda miestneho Výboru na pomoc slovenským utečencom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. S.R.O, VIRTUELITY. Živá spomienka - Ján Beliansky, 1922 – 2008 – životopis [online]. www.zivaspomienka.sk, [cit. 2021-07-12]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]