James Matthew Barrie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
James Matthew Barrie
škótsky spisovateľ a dramatik
škótsky spisovateľ a dramatik
Narodenie9. máj 1860
Kirriemuir, Škótsko
Úmrtie19. jún 1937 (77 rokov)
Londýn, Anglicko
PodpisJames Matthew Barrie, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkaco.uk
Projekt
Guttenberg
James Matthew Barrie
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons James Matthew Barrie

Sir James Matthew Barrie, Baronet (* 9. máj 1860, Kirriemuir, Škótsko – † 19. jún 1937, Londýn), bol škótsky spisovateľ a dramatik. Je autorom známej literárnej postavičky Petra Pana.

Barry sa narodil ako druhý najmladší syn z desiatich detí. Študoval na akadémiách v Glasgow, Forfar, Dumfries a na Univerzite v Edinburgu. Stal sa žurnalistom v Nottinghame aj v Londýne. Potom začal písať romány a neskôr aj hry. V roku 1913 bol vymenovaný za baróna. Pochovaný je vedľa svojich rodičov v Kirriemuir.

James Matthew Barrie napísal niekoľko kníh, ktoré boli určené pre deti, najznámejšou z nich je určite divadelná hra Peter Pan, alebo chlapec, ktorý nechcel vyrásť. Pred touto hrou napísal pre deti dve prozaické diela, v tom čase cenené Sentimental Tommy a Tommy and Grizel. Tieto knihy majú v sebe niektoré časti, ktoré sú predzvesťou neskoršieho Petra Pana.

Peter Pan je zložený z piatich príbehov, ktoré Barrie vymyslel pre piatich synov svojich priateľov Arthura a Sylvie Daviesovcov. Neskôr po ich smrti sa o chlapcov staral.

V roku 1904 sa hralo prvé predstavenie Petra Pana a o dva roky neskôr, v roku 1906 dostala hra knižnú podobu s názvom Peter Pan in Kensington Gardens. O rok neskôr vyšiel knižne aj Peter Pan or the boy who would not grow up.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]