Jason Patric

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jason Patric
v roku 2016
Celé menoJohn Anthony Miller III.
Narodenie 17. jún 1966 (57 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia1985 – súčasnosť
PriateľkaDanielle Schreiber (2002-2012)
Deti1
RodičiaJason Miller, Linda Gleason

John Anthony Miller III. (* 17. jún 1966, New York, New York, USA) známy ako Jason Patric, je americký herec.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Patric sa narodil v New Yorku v štvrti Queens a je synom herca Jasona Millera (rodným menom John Anthony Miller Jr.) a herečky Lindy Millerovej (rod. Linda Mae Gleason) a jeho starý otec z matkinej strany bol herec a komik Jackie Gleason. Jeho nevlastným bratom je herec Joshua John Miller. Je írskeho a nemeckého pôvodu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po promócii bol obsadený do televízneho filmu, Toughlove kde hral po boku Lee Remick a Brucea Derna z roku 1985. V roku 1990 si zahral Až sa zotmie, miláčik a o rok neskôr, hral po boku Jennifer Jason Leigh, vo filme Opojenie.

V roku 1993 si zahral po boku Gene Hackmana a Roberta Duvalla vo filme Geronimo: Americká legenda. V roku 1996 hral vo filme Spáči.

Za svoj herecký výkon vo filme Narkotiká, z roku 2002, získal pozitívne recenzie, za svoj herecký výkon.

V roku 2005 sa objavil na Broadwayi v divadelnej inscenácii Brick spoločne s Ashley Judd, Ned Beatty a Margo Martindale.

V roku 2016 sa pridal k hereckému obsadeniu druhej série, televízneho seriálu Mestečko Pines.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Patric začal chodiť s herečkou Juliou Roberts niekoľko dní po tom, čo v júni 1991 zrušila svoju svadbu s Kieferom Sutherlandom.

Mal vzťah desať rokov s Danielle Schreiberovou. Počas vzťahu počali syna prostredníctvom oplodnenia in vitro. V máji 2012 sa však rozišli. Schreiberovi právnici tvrdili, že podľa kalifornských zákonov bol Patric iba darcom spermií, keďže Schreiberová a Patric sa nezosobášili a dieťa bolo počaté umelými prostriedkami, a preto nemal Patric žiadne opatrovnícke právo. Patric presadzoval zmeny v zákone, ktorý bráni takýmto rodičovským právam. Potom žaloval o rodičovské práva na dieťa, ale spor prehral na úrovni prvostupňového súdu.

Odvolací súd v Kalifornii však rozhodol, že kalifornský zákon o rodine nevylučuje, aby Patric stanovil, že bol považovaný za rodiča na základe jeho správania po narodení. Prípad bol vrátený súdu prvého stupňa a koncom roka 2014 bol právoplatne uznaný za otca svojho syna, pričom súd mu priznal rodičovské práva. Po prehre na súde loboval v kalifornskom zákonodarcovi, aby darcom spermií priznal rodičovské práva.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jason Patric

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku James Patric na anglickej Wikipédii.