Kamenný les Shilin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kamenný les Shilin
Skalnatý les
Štát Čína Čína
Lokalita svetového dedičstva UNESCO
Rok zápisu
(č. zasadnutia)
2007 (#31)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Kamenný les Shilin známy aj ako "Les kameňov" alebo "Les skalných pilierov", je pôsobivý prírodný fenomén nachádzajúci sa v autonómnej prefektúre Yunnan v Číne. Najznámejšou turistickou atrakciou je "Ashima stone" ku ktorému sa viaže legenda o Ashime. Je uznávaným svetovým prírodným dedičstvom. V roku 2007 bol zaradený do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, čím sa stal jedným z najdôležitejších a najcennejších prírodných lokalít na svete.

Poloha a rozloha[upraviť | upraviť zdroj]

Tento unikátny a majestátny komplex skalných formácií sa tiahne na ploche 350 km2, z čoho najväčší a najznámejší je „Veľký kamenný les“. Nachádza sa 110 km Juhovýchodne od Kunmingu (Kchun-ming). Skaly dosahujú 20-50 metrov do výšky. V priebehu stoviek tisícov rokov sa postupne horniny pod vplyvom slnka, vetra a dažďa začali rozpadať a vytvárať nezvyčajné skalné formácie, akými sú obdivuhodné pilierovité skaly Kamenného lesa dnes.

Yunan China- Stone forest Shilin

Mezi vápencovými útvary vedou chodníčky a schody, díky nimž se můžete dostat až do samotného srdce Kamenného lesa. Na některé věže se dá i s trochou zdatnosti vyšplhat až do vyhlídkových altánků, odkud se pak můžete pokochat tou neobvyklou nádherou. Po cestách tu s pohodlnějšími turisty jezdí i elektrobusy.”[1]

Ashima stone

Legenda[upraviť | upraviť zdroj]

Legiend ktoré sa viažu k tomuto miestu je tisíce ale legenda o Ashime krásnej dievčine z miestnej etnickej skupiny Yi je najznámejšia. Ashima sa stala obeťou tragického milostného príbehu v ktorom sa premenila na kameň aby tam zostala navždy. Ku tejto krásnej legende sa viaže najznámejšia skala “Ashima Stone” ktorá sa svojím tvarom podobá na dievča so šatkou na hlave a bambusovým košíkom na chrbte. Tento príbeh je odrazom bohatej kultúry a histórie etnickej skupiny Yi a významným symbolom Kamenného lesa.

Skaly hovoria príbeh, ktorý je starý milióny rokov a pokračuje aj dnes. Každý, kto má šťastie vidieť tento prírodný zázrak na vlastné oči, sa nemôže ubrániť jeho tajomstvu a kráse. Les Shilin je skutočne živou knihou, ktorá rozpráva príbeh Zeme a jej obyvateľov.

Kamenný les Shilin Panoráma

Európania mieria za krásami Juhočínskeho krasu najčastejšie do mesta Guilin a jeho krásy spoznávajú z hladiny rieky Li, zatiaľ čo národný park Š´lin a jeho časť zvaná Kamenný les stoja tak trochu mimo hlavného záujmu. A pritom je to škoda. Tisíce kamenných špičiek tu trčia k nebu a vyzerajú ako skamenené stromy, tisíce príbehov ukrývajú tunajšie spletité kamenné labyrinty, ktoré sú pôsobivé z vyhliadok, ale ešte viac v okamihu, keď sa nimi snažíte vymotať von, ale znovu a znovu sa strácate…”[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kamenný les Shilin: podivuhodné útvary jsou hříčkou fantazie přírody | Cestovinky [online]. www.cestovinky.cz, [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. (po česky)
  2. Nepoznaný div sveta: Kamenný les v Číne ukrýva skamenené dievča i milencov túžiacich po súkromí [online]. Dromedár.sk, [cit. 2023-11-02]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]