Karnacký zoznam kráľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Karnacký zoznam kráľov alebo Zoznam kráľov z Karnaku je zoznam 61 staroegyptských panovníkov. Bol umiestnený v juhozápadnom kúte siene chrámu Ach menu Thutmoseho III. Chrám sa neskôr stal základným priestorom chrámu Amon-Rea v Tébach.

Zoznam začína zakladateľom 4. dynastie Snofruom. Dnes je čitateľných 48 mien, z toho jedno nie je umiestnené v kartuši. Neobsahuje úplný zoznam, je však dôležitý kvôli menám panovníkov z Prvého a Druhého prechodného obdobia, ktoré sa v ostatných zoznamoch kráľov obyčajne nevyskytujú.

Jednej noci roku 1843 francúzsky orientalista a dobrodruh Émile Prisse „v záujme Francúzska“ vybral a odviezol kamenné bloky, na ktorých bol vytesaný zoznam. Dozvedel sa totiž, že sa blíži po Níle do Karnaku nemecká expedícia vedená Lepsiusom.[1] Poškodené bloky sú dnes vystavené v Louvri v Paríži, v inštalácii zvanej Chambre des Ancetres.

Nákres reliéfu kráľovského zoznamu

Zoznam panovníkov[upraviť | upraviť zdroj]

Tabuľka obsahuje poradové čísla (#), transliteráciu mien panovníkov uvedené na zozname, ich prepis, ustálené mená a príslušnú dynastiu či obdobie (D, 2po = Druhé prechodné obdobie).[2][3]

# nápis prepis panovník D
1 [nfr‑k3‑rˁ] [Neferkare] Neferkare I. 2
2 s‑nfr‑w(j) Snofru Snofru Hor-Nebmaat 4
3 s3ḥ‑w‑rˁ Sahure Sahure Hor-Nebchau 5
4 jnj Ini Niuserre Ini 5
5 jssj Isesi Džedkare Isesi 5
6      
7      
8 sḫm‑rˁ s‑mn‑t3.wj Sechemre‑sementauej Sechemre Sementauej Džehuti 2po
9      
10 jnj‑(j)t[=f] Ant[ef] Antef II. Hor-Vahanch (?) 11
11 jnj‑[?] An… Antef I. Hor-Sehertauej (?) 11
12 mn‑[?] Men… Mentuhotep I. Hor-Tepija (?) 11
13 jnj‑[(j)t=f] An[tef] ?  
14 [ttj] [Teti] Teti II. Hor-Seheteptauej 6
15 ppy Pepi Merire Pepi I. 6
16 mr(j)‑n‑rˁ Merenre Merenre I. Nemtiemsaf 6
17 s‑ḥtp‑jb‑rˁ Sehetepibre Sehetepibre Amenemhet I. 12
18 nbw‑k3.w‑rˁ Nebukaure Nebkaure Amenemhet II. 12
19      
20      
21 m3ˁ‑ḫr-w‑rˁ Maacherure Maacherure Amenemhet IV. 12
22 sbk‑nfr-w‑rˁ Sebeknefrure Sebekkare Sebeknofru (Neferusobek) 12
23 jnj‑(j)t=f Antef Sehetepkare Antef (IV.) 2po
24 ḫpr‑k3‑rˁ Cheperkare Cheperkare Senusret I. 12
25 z‑qn(j)‑n‑rˁ Sekenenre Sekenenre Tao 17
26 z‑nḫt‑n‑rˁ Senachtenre Senachtenre (Tao) 17
27 s‑wsr‑n‑rˁ Seuserenre Seuserenre Bebianch 2po
28 nbw‑ḫpr‑rˁ Nubcheperre Nubcheperre Antef (VII.) 17
29 nb‑ḥ3pt‑rˁ Nebhepetre Nebhepetre Mentuhotep II. 11
30 s‑nfr‑k3‑rˁ Seneferkare Sanchkare Mentuhotep III. 11
31 [?]‑rˁ …re Nebtauejre Mentuhotep IV. (?) 11
32 [ḫˁ(j)‑k3‑rˁ] [Chakare] Chakaure Senusret III. 12
33 ḫˁ(j)‑nfr‑rˁ Chaneferre Chaneferre Sebekhotep (IV.) 2po
34 ḫˁ(j)‑sḫm‑rˁ Chasechemre Chasechemre Neferhotep I. 2po
35 sḫm‑rˁ s‑w3ḏ‑t3.wj Sechemre‑sevadžtauej Sechemre Sevadžtauej Sebekhotep (III.) 2po
36 sḫm‑rˁ ḫw‑t3.wj Sechemre‑chutauej Sechemre Chutauej Sebekhotep (I.) 2po
37 sˁ‑ˁnḫ‑jb‑rˁ Saanchibre Sanchibre Amenemhet VI. 2po
38 s‑w3ḏ‑n‑rˁ Sevadženre Sevadženre Nebirirau I. 2po
39 [?]‑k3.w …kau ?  
40      
41 mr(j)‑sḫm‑rˁ Mersechemre Mersechemre Neferhotep II. 2po
42 mr(j)‑k3.w‑rˁ Merkaure Merkaure Sebekhotep (VII.) 2po
43 s.w‑wsr‑t3.wj Seusertauej Sechemre Seusertauej Sebekhotep (VIII.) 2po
44 [?]‑rˁ …re ?  
45 s‑nfr‑[?]‑rˁ Senefer…re ?  
46 ḫˁ(j)‑ḥtp‑rˁ Chahetepre Chahetepre Sebekhotep (V.) 2po
47 ḫˁ(j)‑ˁnḫ‑rˁ Chaanchre Chaanchre Sebekhotep (II.) 2po
48 w3ḥ‑ḫˁ(j).w‑rˁ Vahchaure Sechemre Vadžchau Sebekemsaf (I.) (?) 17
49 s‑w3ḥ‑n‑rˁ Sevahenre Sevahenre Senebmiu 2po
50 mr(j)‑ḥtp‑rˁ Merhetepre Merhetepre Sebekhotep (VI.) 2po
51 ḫw(j)‑t3.wj‑rˁ Chutauejre Chutauejre Vegaf 2po
52      
53      
54 sḫm‑rˁ w3ḥ‑ḫˁ(j).w Sechemre‑vahchau Sechemre Vahchau Rahotep 17
55 [?]‑rˁ …re ?  
56 s‑nfr‑[?]‑rˁ Senefer…re ?  
57 s‑w3ḏ‑[n]‑rˁ Sevadž[en]re ?  
58 s‑sḫm‑[?]‑rˁ Sechem…re ?  
59      
60      
61      

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Monderson 2007, s. 58
  2. Königl. Akad. d. Wiss. 1853, s. 455
  3. Mená podľa (Bareš, Veselý a Gombár 2009, s. 708–715), s prihliadnutím k (Baker 2008), (Beckerath 1997) a (Shaw 2003).

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karnak king list na anglickej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]