Korozluky (zámok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korozluky
zámok
priečelie
Štát Česko Česko
Región Úsťanský kraj
Okres Most
Obec Korozluky
Súradnice 50°28′46″S 13°43′32″V / 50,479583°S 13,725556°V / 50.479583; 13.725556
Staviteľ František Václav Rajský z Dubnice
Štýl Klasicizmus
Vznik okolo roku 1775
Česko: Korozluky
Korozluky
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Korozluky Castle
Webová stránka: www.zamekkorozluky.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zámok Korozluky je klasicistický zámok nachádzajúci sa na južnom svahu Jánskeho vrchu nad obcou Korozluky v okrese Most v Úsťanskom kraji. Od roku 1958 je chránený ako kultúrna pamiatka ČR.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik a premeny[upraviť | upraviť zdroj]

Na mieste dnešného zámku stála stredoveká tvrdza spomínaná prvýkrát už v roku 1408, ktorá neskôr zanikla. Okolo roku 1775 dal na jej mieste František Václav Rajský z Dubnice, krajský hajtman litoměřického kraja vystavať neskoro barokový jednoposchodový kaštieľ. Stavba bola v roku 1786 súdne predaná na zaplatenie dlhov. Zámok v roku 1806 nechal vtedajší majiteľ rytier Václav Beníško z Dobroslavi prestavať do klasicistickej podoby ako jednoposchodovú dvojkrídlovú stavbu. V roku 1848 sa stali majiteľmi zámku pivovarskí podnikatelia z Mostu Alex a Josef Fleischeroví, ktorí ho v roku 1870 prestavali do dnešnej podoby. V roku 1887 kúpila zámok rodina Richterových a vlastnila ho až do konfiškácie v roku 1945.

Zámok po roku 1945[upraviť | upraviť zdroj]

Po druhej svetovej vojne slúžil kaštieľ ako ubytovňa, potom sa jeho používateľom stalo družstvo Včela, krátko aj miestne JRD. V roku 1960 bolo na zámku zriadené odborné poľnohospodárske učilište, ktoré však bolo následne preložené do Podbořan. S plánovanou adaptáciou zámku na školu vrátane prístavby učební a telocvične sa síce započalo, ale nikdy nebola dokončená. Potom zámok slúžil ako administratívna budova Státního statku Bílina a nakoniec ako sklady civilnej obrany pre Okresný národný výbor v Moste. Po vyprataní bola stavba ponechaná osudu, až sa z nej stala ruina s obvodovými múrmi bez strechy. Rovnako poškodený bol aj priľahlý park a kaplnka. Na objekt bol preto vydaný demolačný výmer.

Obnova zámku[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1994 získal torzo zámku architekt Miroslav Perout ako náhradnú reštitúciu za hračkársku továreň v Mělníku a začal jeho obnovu. Novému majiteľovi sa podarilo na záchranu získať jednak dotácie od okresného úradu a ďalej v rámci Programu záchrany architektonického dedičstva ČR Ministerstva kultúry bola vykonaná hrubá stavba. Potom prispel Ústecký kraj na opravu interiérov a priľahlého zámockého parku. Park sa dostal tiež do Programu na obnovu záhrad a parkov Ministerstva životného prostredia.

Zámocký park[upraviť | upraviť zdroj]

Kaplnka sv. Jozefa v zámockom parku

Park vrátane obory nechali na konci 19. storočia zriadiť vtedajší majitelia Richterovi. Tí tiež nechali pri príjazdovej ceste vystavať kaplnku sv. Jozefa v podobe rotundy.

Devastácia sa nevyhla ani parku. Postupne zarastali náletovými drevinami a priestor slúžil ako skládka odpadu, predovšetkým popola a škvary z kotolne.

Regenerácia zámockého parku počíta s postupným vyčistením a vysadením parku novými stromy aj teplomilnými a suchomilnými rastlinami, ktoré sú typické pre neďaleké chránené územie - národnú prírodnú pamiatku na Jánskom vrchu. V parku už bola obnovená kaplnka sv. Jozefa, ktorú v roku 2004 znovu vysvätil litoměřický biskup Josef Koukl. Park bude doplnený lavičkami a sochami.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sú na zámku dve pamiatkové expozície. V prízemí je sakrálne umenie z mobiliáru starých mostových kostolov, na poschodí potom zámocké interiéry z 18. a 19. storočia. Zámok je pre verejnosť prístupný po dohode s majiteľom zámku pánom Peroutom.

Celý areál zámku je už dnes využívaný aj k ďalším kultúrnym a spoločenským účelom. V roku 2008 sa v parku a zámku pre verejnosť uskutočnil spoločenský večer Veľká nočná hudba, ktorý má pokračovanie v roku 2009.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Katalóg kultúrnych pamiatok Česka [online]. 2015-05-22. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • ANDĚL, Rudolf, a kol. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku: Severní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda. Kapitola Korozluky – zámek, s. 212–213.
  • MACAN, Jiří. Pravnuk císařského dvorního rady opravil Korozluky. Kulturní kalendář Mostecka Pontanus, september 2007, roč. 2, čís. 7, s. 20–21. Dostupné online.
  • VESELÝ, Jan. Splnil si sen, zachránil zámek. Rodina ale málem zbankrotovala [online]. Praha: IDNES.cz, 2009-11-12, [cit. 2015-05-22]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Korozluky (zámek) na českej Wikipédii.