Korytnačka žltohnedá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korytnačka žltohnedá
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Testudo graeca
L., 1758

Mapa rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Korytnačka žltohnedá (Testudo graeca) je bylinožravá korytnačka vyskytujúca sa od južnej Európy po Stredný východ a v severnej Afrike (Maroko, Líbya, Egypt).

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dosahuje veľkosti až 30 cm, u niektorých jedincov aj viac. Je veľmi podobná korytnačke zelenkastej, ale je trochu menej nazelenalá.

Táto korytnačka má na okraji karapaxu (vrchná časť panciera) nad chvostom len jeden štítok, to ju odlišuje od korytnačke zelenkastej. Tá tam má štítky dva. Na stehnách nôh má ostrohy. Nad chvostom väčšinou nemá rozdelený nadchvostový štítok, ktorý je u iných druhov korytnačiek rozdelený. Na pancieri nad hlavou má znateľne vyobrazenú mašľu. Pohlavie korytnačky nemožno určiť hneď po narodení, ale zhruba okolo piatich rokov.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

V prírode sa pári od septembra do októbra. Samica znáša 2 – 12 vajec od apríla do júla. Žije v krovinách, na lúkach a piesočných dunách. Je bylinožravá, ale môže sa živiť aj mäsom. Aj v zajatí je možné vychovať korytnačku ako keby žila v prírode, toto šťastie však toľko korytnačiek nemá.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Želva žlutohnědá na českej Wikipédii.