Krokodíl filipínsky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krokodíl filipínsky

Hlava mladého krokodíla filipínskeho.
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Crocodylus mindorensis
Schmidt, 1935

Rozšírenie krokodíla filipínskeho.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Krokodíl filipínsky alebo krokodíl mindorský (lat. Crocodylus mindorensis) je druh z rodu krokodíl (Crocodylus).

Bývalé zaradenie[upraviť | upraviť zdroj]

Krokodíl filipínsky bol opísaný v roku 1935, a to ako samostatný druh. V 50.-70. rokoch 20. storočia bol často považovaný za poddruh krokodíla novoguinejského, a to pod názvom krokodíl novoguinejský mindorský[1] (Crocodylus novaeguineae mindorensis). Od konca 70. rokov sa definitívne znova považuje za samostatný druh.[2][3]

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Krokodíl filipínsky obýva len malé jazerá a rybníky, malé riečne prítoky a močiare na Filipínach.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Krokodíl filipínsky nedorastá do takých rozmerov ako krokodíly obývajúce slané vody a pochádzajúce z rovnakej oblasti, zato spoločným znakom je relatívne široký nos a vysoko obrnené telo. Je to pomerne malý krokodíl, pretože dĺžka tela samcov väčšinou nepresiahne 3 m, samice sú mierne menšie. Mláďatá sú tmavo sfarbené, dospelí jedinci sú obvykle zlatohnedí.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

O spôsobe života krokodíla filipínskeho nie je príliš veľa informácií. Živí sa hlavne bezstavovcami, občas aj malými stavovcami. Samica stavia relatívne malé (1,5 na šírku × 0,5 m na výšku) kopcovité hniezdo, do ktorého znesie 7 až 20 vajec. Inkubačná doba trvá zhruba 85 dní a samica mláďatám poskytuje rodičovskú starostlivosť.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je na Filipínach lov krokodílov filipínskych prísne zakázaný, ale aj napriek tomu je tento druh krokodíla stále ohrozovaný ničením jeho prirodzeného biotopu, vyberaním hniezd, ale tiež lovením rýb pomocou dynamitu [4], vďaka čomu je na Červenom zozname IUCN zaradený do kategórie kriticky ohrozených druhov. Patrí vôbec medzi najviac ohrozované druhy na Filipínach. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije už len 200 dospelých jedincov schopných rozmnožovania [5].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1]
  2. [2] S. 37
  3. [3]
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2005-10-15]. Dostupné online. Archivované 2005-10-15 z originálu.
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2008-05-10]. Dostupné online. Archivované 2008-01-02 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]