Laktáza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Laktáza tetramer, E.Coli.

Laktáza (ß-galaktozidáza) je enzým, ktorý štiepi mliečny cukorlaktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu. Chemické označenie laktázy je LCT alternatívne označenie LAC; LPH; LPH1. EC kód pre laktázu je 3.2.23.

Najvyššia produkcia laktázy je v dojčenskom veku človeka. Potom prirodzene klesá. Nedostatočná tvorba enzýmu laktáza je asociovaná s pojmom intolerancie laktózy, alebo neznášanlivosti mliečneho cukru.

Laktáza je komerčne vyrábaná z kvasníc ako napr. Kluyveromyces fragilis a Kluyveromyces lactis a húb Aspergillus niger a Aspergillus oryzae. Účelom je hydrolyzovať laktózu v mlieku a mliečnych produktoch pre ľudí s intoleranciou laktózy. Takéto produkty majú znížený obsah laktózy a sú lepšie stráviteľné. Dostupné sú tiež výživové doplnky s aktívnym obsahom laktázy určené pre doplnenie laktázy počas konzumácie mliečnych výrobkov obsahujúcich laktózu.

Laktáza sa často pridáva do zmrzlín a nanukov, keďže hydrolyzované mlieko má sladšiu, príjemnejšiu chuť pri zachovaní kalorickej hodnoty a tiež všetkých ostatných nutričných parametrov.