Leo Kestenberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leo Kestenberg
politik, klavirista, hudobný pedagóg
politik, klavirista, hudobný pedagóg
Narodenie27. november 1882
Ružomberok
Úmrtie13. január 1962 (79 rokov)
Tel Aviv
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Leo Kestenberg

Leo Kestenberg (* 27. november 1882, Ružomberok  – † 13. január 1962, Tel Aviv, Izrael) bol nemecký a izraelský politik, organizátor, klavirista a hudobný pedagóg.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Leo Kestenberg sa narodil v Slovenskom Ružomberku v rodine kantora, ktorý syna ako prvý učil hrať na klavíri. Už ako 18-ročný navštevoval Kurz pre majstrov u známeho pianistu a skladateľa Ferruccio Busoniho a v roku 1904 sa presťahoval za svojím učiteľom do Berlína. Neskôr navštevoval konzervatórium Klindworth-Scharwenka a Sternovo konzervatórium, zároveň poskytoval súkromné hodiny klavíra.

Ako aktívny člen SPD sa zapojil do sociálno-demokratickej výchovy. Podieľal sa okrem iného na vydávaní literárnych a politických spisov Ernst Barlach, Oskar Kokoschka a Rosa Luxemburg. V rokoch 1929 – 32 bol námestníkom pruského ministerstva vedy, umenia a vzdelávania a začal rozsiahlu reformu hudobnej výchovy (tzv. Kestenbergove reformy). V rokoch 1923 – 1933 bol profesorom Vysokej školy v Berlíne-Charlottenburgu.

Po prevzatí moci národnými socialistami bol Kestenberg ako Žid škandalizovaný a z Nemecka odišiel do Prahy, kde pôsobil ako referent pre hudobnú výchovu na československom ministerstvo školstva a založil Medzinárodnú spoločnosť pre hudobnú výchovu. Po nemeckej okupácii Sudet v roku 1938 utiekol cez Paríža do izraelského Tel Avivu.

Tam sa stal riaditeľom orchestra Palestíny. Od roku 1945 sa zameral na činnosť v oblasti hudobného, ale aj politického vzdelávania a založil hudobný učiteľský ústav v Tel Avive, kde organizoval až do neskorého veku semináre pre hudobných pedagógov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]