Leví kráľ

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Leví kráľ

Základné informácie
Originálny názov The Lion King
Žáner Animovaný film
Dĺžka 87 minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1994
Dátum uvedenia 15. jún 1994
Spoločnosť Walt Disney Feature Animation
Rozpočet 45 miliónov $
Zárobok 951 583 777 $[1]
Filmový štáb
Réžia Roger Allers
Rob Minkoff
Scenár Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Produkcia Don Hahn
Hudba filmová hudba:
Hans Zimmer
Piesne:
Elton John
Tim Rice
Lebo M
Strih Ivan Bilancio
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Leví kráľ (angl. The Lion King) je americký animovaný film z roku 1994, produkovaný spoločnosťou Walt Disney Feature Animation. Je to v poradí 24. animovaný film produkovala spoločnosť Walt Disney Feature Animation.

Príbeh antropomorfných levov je inšpirovaný biblickým príbehom Jozefa a Mojžiša a Shakespearovými hrami Hamlet a Macbeth. Film sa stal veľmi úspešným a populárnym.

Do kín vkročil s neuveriteľne rekordnou tržbou, ktorá prevyšovala závratných 700 000 000 $. Táto snímka bola ovenčená dvoma cenami Oscara. Jeden za pieseň od svetoznámeho pesničkára Eltona Johna s názvom „Can You Feel the Love Tonight“. Na hudbe k filmu spolupracovali Elton John, Tim Race a Hans Zimmer.

Dej filmu[upraviť | upraviť zdroj]

V Levej ríši vládne zvieratám spravodlivý kráľ Mufasa, ktorému sa narodí jeho prvý syn, levíček Simba. Mufasov zákerný brat Scar sa chce stať kráľom a tak vymýšľa rôzne plány, ako sa Mufasu a Simbu zabiť. Simba je Scarom úmyselne navádzaný do nebezpečenstva, hoci nemá tušenie, že za tým stojí práve Scar. V sloniom cintoríne Simbu a jeho kamarátku Nalu takmer roztrhajú hyeny, ktoré Scarovi slúžia. Neskôr Scar za pomoci týchto hyen splaší stádo pakoňov, ktoré sa rúti kaňonom na Simbu. Mufasa sa ho vydá zachrániť, čo sa mu podarí, a sám šplhá na skalu, aby sa zachránil. Na vrchole však čaká Scar a zhodí ho do kaňonu, takže Mufasa zomrie pod kopytami pakoňov. Simba uteká, pretože mu Scar nahovoril, že je to jeho vina. Zachráni ho Pumba, prasa bradavičnaté, a jeho kamarát Timon, čo je malá surikata. Tí žijú podľa hesla Hakuna Matata, čo znamená „netráp sa“, a týmto prístupom nakazia aj Simbu. Ten potom u nich prežíva bezstarostný život a dospieva v silného leva.

Medzitým Levej ríši kraľuje Scar, ale jeho vláda ju úplne zdevastuje. Nala sa vydá hľadať pomoc a pritom stretne Simbu. Zamilujú sa do seba a Nala ho presviedča, aby sa vrátil a ujal sa vlády, ale Simba to odmieta. Potom však Mufasov priateľ opičiak Rafiqa Simbovi pripomenie, že je Mufasov syn a jediný pravý kráľ. Simba sa vráti so Scarom bojovať.

Scar sa pokúsi Simbu zastrašiť pripomienkou toho, že Simba mal podiel na Mufasovej smrti. Pritom je však donútený prezradiť, že on sám mufasu zabil. Vypukne bitka medzi hyenami, ktoré uznávajú Scara, a levíčatá, ktoré za kráľa pokladajú Simbu. Levica nakoniec zvíťazí a Scar dostáva od Simba milosť, ale vzápätí je roztrhaný hyenami. Krajina opäť zozelenie a Simba s Nalou oslavujú narodenie potomka.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Lion King [online]. Box Office Mojo, [cit. 2012-06-21]. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]