Levnov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Levnov
hrad
Pohľad na skalu so zvyškami hradu Levnova
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský
Okres Brno-venkov
Súradnice 49°08′22″S 16°14′26″V / 49,139369°S 16,240611°V / 49.139369; 16.240611
Vznik na počiatku vlády Karola IV.
Poloha hradu Levnov na Morave
Poloha hradu Levnov na Morave
Wikimedia Commons: Levnov
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Levnov alebo Ketkovický hrad je zrúcanina hradu medzi obcami Senorady a Ketkovice v okrese Brno-venkov. Jeho zvyšky sú chránené ako kultúrna pamiatka Českej republiky.[1]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Zrúcanina sa nachádza na 120 metrov vysokom skalnom ostrohu nad riekami Oslavou a Chvojnicou v blízkosti ich sútoku. Priamo pod hradnou skalou sa nachádza Ketkovický mlyn. Hrad sa nachádza na turistickej značke tri kilometre južne od obce Ketkovice a v jej katastrálnom území a je súčasťou prírodnej rezervácie Údolí Oslavy a Chvojnice. Z hradu je výhľad na údolie rieky Oslavy, zrúcaninu hradu Kraví Hora, Malú skalu na protiľahlom riečnom brehu a tiež jadrovú elektráreň Dukovany.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Levnov získala zrúcanina hradu znovu späť až v roku 1970. Vtedy bol identifikovaný na základe zápisov v archiváliách, do tej doby sa nevedelo, kde Levnov stával. Hrad bol postavený na začiatku vlády Karola IV. Lévom z Levnova (podľa ktorého nesie meno Levnov). Neskôr slúžil na ochranu tovaru třebíčskeho kláštora. Po čase klesol jeho význam a bol majiteľmi opustený, ako mnoho iných. Šľachta si stavala pohodlnejšie sídla. Rozhodnutím Moravského zemského snemu bol hrad vykúpený a spolu s ostatnými určený na zbúranie. Dôvodom pre toto rozhodnutie bolo zamedziť usídľovaniu lúpežných rytierov, ktorí odtiaľ plienili okolie. Preto bol hrad v roku 1442 obľahnutý zemskou hotovosťou, dobytý (vraj sa posádka hradu vzdala za voľný odchod do Rakús) a zborený.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hrad Levnov, zrúcanina [online]. REV. 2013-04-02, [cit. 2014-10-25]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Levnov

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Levnov na českej Wikipédii.