Lichfieldská katedrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lichfieldská katedrála
Lichfieldská katedrála (letecký pohľad, nov. 2011)

Lichfieldská katedrála je katedrála v anglickom meste Lichfield. Je jedinou stredovekou anglickou katedrálou s tromi vežami. Jej vnútorná dĺžka je 112 m, šírka hlavnej chrámovej lode je 21 m a hlavná veža je vysoká 77 m.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Keď bol svätý Ceada menovaný mercijským biskupom, presťahoval sídlo diecézy z Reptonu do Lichfieldu. Dôvodom bolo asi to, že miesto bolo zviazané s mučeníckou smrťou v dobe vlády Rimanov. Prvá katedrála bola vybudovaná okolo roku 700, kedy tu biskup Hedda dal postaviť nový kostol v ktorom boli uschované ostatky sv. Ceadu. Jeho hrob sa stal cieľom mnohých pútnikov.

V roku 1085 bola začatá stavba novej kamennej katedrály v normanskom slohu nahradzujúcej pôvodnú drevenú saskú stavbu. Táto prvá kamenná katedrála bola nahradená gotickým variantom, ktorého výstavba začala v roku 1195. Výstavba bola dokončená dostavbou kaplnky v roku 1330. Kňažisko pochádza z roku 1200, krížová loď z roku 1240 a stavba hlavnej chrámovej lode bola začatá v roku 1260. Osemboká kapitula, ktorá bola dokončená v roku 1249 a je jednou z najkrajších častí katedrály, obsahuje zbierky pokladov katedrály, Lichfieldské gospely a zdobené rukopisy z 8. storočia.

V dobe občianskej vojny bola katedrála opevnená a niekoľkokrát obliehaná. Dôvodom bolo to, že cirkevní hodnostári stáli na strane panovníka, kým obyvatelia mesta boli väčšinou parlamentaristi. Pri obliehaní utrpela katedrála veľké škody – hlavná veža sa zrútila, bola zničená jej strecha i mozaikové okná. Obnova stavby bola začatá v roku 1660, ale celková oprava všetkých škôd spôsobených občianskou vojnou bola dokončená až v 19. storočí.

I keď bolo 18. storočie obdobím rozvoja mesta, katedrála podliehala rozkladu. Jej knižnica z 15. storočia v severnej strane hlavnej chrámovej lode bola premiestnená na pôvodné miesto nad kapitulu. Väčšina sôch zo západnej brány bola odstránená. Na konci storočia bol odstránený hlavný oltár, aby vznikol jeden priestor pre kňazište. Zdobenú západnú bránu obnovil vo viktoriánskom období Georg Gilbert Scott. Tieto práce obsahovali okrem iného vytvorenie mnohých sôch kráľov, kráľovien a svätých vytvorených z pôvodného materiálu.

Vo februári 2003 bola objavená pod podlahou hlavnej chrámovej lode doska s vytesanou podobou archanjela Gabriela (Lichfieldský anjel) pochádzajúca z 8. storočia. Bola rozlomená na tri časti, ale zachovali sa časti pôvodnej maľby. Teraz je vystavená v katedrále.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]