Lines of action

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lines of action

Lines of action
Základné informácie
AutorClaude Soucie
Počet hráčov2
Rok vydania1969

Lines of action alebo aj LOA je abstraktná dosková hra pre dvoch hráčov, ktorú v roku 1969 vymyslel Claude Soucie.

Pravidlá[upraviť | upraviť zdroj]

Hracia doska má tvar štvorca a skladá sa z 8x8 polí. Každý z hráčov má k dispozícii 12 hracích kameňov svojej farby. Jeden hráč má biele kamene a druhý čierne. Na začiatku hry sa kamene umiestnia na hraciu dosku do počiatočnej pozície.

Pohyb hracích kameňov[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč môže preskakovať kamene vlastnej farby

Hráči striedavo vykonávajú jednotlivé ťahy, pričom začína čierny. V každom ťahu môže hráč presunúť jeden hrací kameň svojej farby v ľubovolnom ortogonálnom alebo diagonálnom smere práve o toľko polí, koľko kameňov (ľubovolnej farby) sa práve nachádza na línii po ktorej vykonáva pohyb. Hracie kamene rovnakej farby sa môžu pri pohybe preskakovať. Súperove kamene sa preskakovať nesmú.

Odstránenie kameňa[upraviť | upraviť zdroj]

Hráč môže premiestniť svoj kameň na pole obsadené kameňom súpera, ktorý následne odstráni z hracej dosky.

Na tejto hre je zaujímavé to, že nie je vždy jasné či odstránenie súperovho kameňa je výhodou alebo nie. Väčší počet hracích kameňov na hracej doske znamená viac možností na blokovanie súpera. Na druhej strane menší počet hracích kameňov sa ľahšie spája do jednej skupiny.

Cieľ hry[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom hry je premiestniť svoje kamene tak, aby tvorili jednu spojitú skupinu. To znamená, že kamene tejto farby sa musia navzájom dotýkať v ľubovolnom smere – ortogonálne aj diagonálne. Víťazom hry je ten hráč, ktorému sa podarí spojiť všetky svoje kamene do jednej skupiny bez ohľadu na to, ktorý hráč je práve na ťahu.

V prípade, že v jednom ťahu sa spoja do jednej skupny kamene oboch hráčov, víťazí ten hráč ktorý je práve na ťahu. Ak niektorému hráčovi zostáva na hracej doske len jeden hrací kameň, stáva sa víťazom pretože splnil cieľ hry.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Hra Lines of action bola prvýkrát predstavená širokej verejnosti po svojom zverejnení v knihe od Sida Sacksona A Gamut of Games v roku 1969, ale v nasledujúcich rokoch nedosiahla širšiu popularitu. Začiatkom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia však začala popularita hry postupne stúpať a začali vznikať aj počítačové programy pre Lines of action.

Autor Lines of action, Claude Soucie, zomrel skôr, než začal byť o túto hru širší záujem. Sid Sackson vymyslel v roku 1982 podobnú hru s názvom Fields of action.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]