Lucy Halová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lucy Halová
Lucy Halová
Rod. menoKaren Lucille Hale
Narodenie14. jún 1989 (34 rokov)
Memphis, Tennessee, USA
Profesiaherečka, speváčka
Aktívne roky2003 – súčasnosť
Odkazy
Webstránkalucyhale.com/
CommonsSpolupracuj na Commons Lucy Halová

Lucy Halová[pozn 1] (angl. Lucy Hale, celým menom Karen Lucille Hale; * 14. jún 1989, Memphis, Tennessee, USA) je americká herečka a speváčka. Bola jednou z piatich víťazov reality show American Juniors. Preslávila sa ako Aria Montgomeryová v seriáli ABC Family – Roztomilé mrchy (Pretty Little Liars). V roku 2014 vydala svoj debutový album Road Between.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Memphise, v Tennessee, ako dcéra Julie Knightovej a Prestonovi Haleovi. Bola pomenovaná po jednej zo svojich prababičiek. Jej matka je zdravotná sestra. Má staršiu sestru Maggie a nevlastnú sestru Kirby. Lucy mala domáce vyučovanie. Počas svojho detstva, mala hodiny herectva a spevu. V auguste 2012 sa ukázalo, že trpela poruchou príjmu potravy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát sa objavila v televízii v reality show American Juniors v roku 2003. Bola súčasťou top finálovej päťky. Po American Juniors sa presťahovala do Los Angeles vo veku 15 rokov v nádeji, že získa nahrávaciu zmluvu. Krátko potom šla na konkurz a získala malú rolu v Drake & Josh a ďalšie vedľajšie role v seriáloch ako sú Ned's Declassified School Survival Guide, O.C. California, a Ako som spoznal vašu mamu. Objavila sa v dvoch epizódach seriálu Kúzelníci z Waverly na Disney Channel.

Objavila sa v NBC v Bionic Woman ako Becca Sommersová, mladšia sestra Jaime Sommersovej (Michelle Ryan). Jej najúspešnejším debutom bola rola mladšej sestry Leny Kaligarisovej (Alexis Bledelová) vo filme Sesterstvo putovných nohavíc 2. Potom hrala v seriáli Rozprávkovo bohaté. Hrala Rose Bakerovú po boku s Ashley Newbrough a Joanna Garcia. Hrala tiež vo filme Babské vojny.

V decembri 2009 bola obsadená do role Arie Montgomeryovej v televíznom seriáli Roztomilé mrchy, ktorý bol založený na knižnej sérii od Sary Shepardovej. Lucy vyhrala v roku 2010 Teen Choice Award (ženská kategória) za jej herecký výkon v tomto seriáli. V januári 2010 si zahrala rolu v C.S.I.: Kriminálka Miami v epizóde "Show Stopper". V auguste 2010 získala rolu vo Vreskot 4. Bola obsadená do hlavnej úlohy vo filme Moderná popoluška 2. Natáčanie začalo vo februári 2011 a film bol vysielaný v januári 2012. Zúčastnila sa tiež v jednej epizóde Punk'd, kde si zahrali aj Ian Harding, Vanessa Hudgensová a Josh Hutcherson.

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Lucy opísala hudbu ako jej "prvú lásku". Jej rané hudobné vplyvy boli Shania Twain a Faith Hill, ale to, čo podnietilo jej záujem pokračovať s hudbou bola Britney Spears "Baby One More Time". Počúvala aj Dixie Chicks. Nahrala piesne pre film Moderná popoluška 2.

12. júna 2012 podpísala nahrávaciu zmluvu s Hollywood Records. Neskôr v roku 2012 mala začať nahrávať country album a singel. Kristian Bush z country skupiny Sugarland povedal: „Znie ako Carrie Underwood—silná po bluesovej aj popovej stránke. Je to ako Faith Hill.“

Debutový singel "You Sound Good to Me" bol vydaný 7. januára 2014. Videoklip k tejto piesni režíroval Philip Andelman. 3. júna 2014 vyšiel jej debutový album s názvom Road Between.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Rola Poznámky
2008 Sesterstvo putovných nohavíc 2 Effie Kaligaris
2009 Fear Island Megan / Jenna Televízny film
2009 Babské vojny Katie Parker Televízny film
2011 Vreskot 4 Sherrie
2011 Moderná popoluška 2 Katie Gibbs
2012 Cililing a tajomstvo krídiel Periwinkle Hlas
2018 Truth or Dare Olivia Barron

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Rola Poznámky
2005 Ned's Declassified School Survival Guide Amy Cassidy Epizóda: "Upperclassmen & Gross Biology Dissection"
2006 Drake & Josh Hazel Epizóda: "Theater Thug"
2006 O.C. California Hadley Hawthorne Epizóda: "The Man of the Year"
2007, 2014 Ako som spoznal vašu mamu Katie Scherbatsky Epizóda: "First Time in New York"
Epizóda: "Vesuvius"
2007 Bionic Woman Becca Sommers
2007 – 2008 Kúzelníci z Waverly Miranda Hampson Epizóda: "First Kiss"
Epizóda: "Pop Me and We Both Go Down"
2008 – 2009 Rozprávkovo bohaté Rose Baker
2009 Ruby & the Rockits Kristen Epizóda: "Smells Like Teen Drama"
2009 Private Practice Danielle Epizóda: "Pushing the Limits"
2010 C.S.I.: Kriminálka Miami Phoebe Nichols/Vanessa Patton Epizóda: "Show Stopper"
2010 – 2017 Roztomilé mrchy Aria Montgomery
2012 Punk'd Seba Epizóda: "Lucy Hale"
2014 Baby Daddy Piper Stockdale Epizóda: "Bonnie's Unreal Estate"

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. S. 129. uvádza „Od mužských priezvisk anglického a francúzskeho pôvodu zakončených na -e, ktoré sa nevyslovuje, toto tzv. nemé e sa pri tvorení ženských priezvisk vynecháva aj v písme, napr. Stone [stoun] – Stonová [stounová], Wilde [vajld] – Wildová[vajldová].“

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lucy Halová

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lucy Hale na anglickej Wikipédii.