Lupita Nyong'o

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lupita Nyong'o.
Celé menoLupita Amondi Nyong'o
Narodenie 1. marec 1983 (41 rokov)
Mexiko, Mexiko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2005 – súčasnosť

Lupita Amondi Nyong'o (* 1. marec 1983, Mexiko, Mexiko) je mexická herečka, ktorá v roku 2013 získala Oscara, za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za film 12 rokov otrokom.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je kenského pôvodu, má mexické aj kenské občianstvo. Vyrastala v Keni, je druhou najstaršou zo šiestich detí. V Nairobi si zahrala v divadelnej inscenácií Rómea a Júlie, kde stvárnila postavu Julie. V šestnástich rokoch sa vrátila do Mexika, pod tým, že sa naučí španielsky. Neskôr sa dostala na dramatickú fakultu Yale. Počas štúdia sa objavila v niekoľkých divadelných predstaveniach.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2013 bola obsadená do autobiografického príbehu o otroctve, 12. rokov otrokom. Aj keď sa režisérovi zdala moc krásna na úlohu Patsey, jej herecký výkon každého očaril a presvedčil. Za tento film získala ocenenie Academy Awards, za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Jedná sa tak o šiestu černošskú herečku, ktorá získala toto ocenenie.

V roku 2014 si zahrala po boku Liama Neesona a Julianne Moore v dráme Non - Stop. V roku 2015, 2017 a 2019 pôsobila v sérií filmov Star Wars, ako Maz Kanata. O rok neskôr si zahrala vo filme Queen of Katwe, ktorí sa natáčal aj v Dominikánskej republike. V rovnakom roku si zahrala aj v dobrodružnom filme Kniha džungle.

V roku 2017 hrala vo file Intelligent Life. O rok neskôr hrala vo filme Black Panther, po boku Chadwicka Bosemana. Za jej herecký výkon získala nomináciu na ocenenie Saturn. V roku 2019 stvárnila hlavnú postavu v horore Us. V rovnakom roku sa objavila aj v komediálnom filme so zombie tématikou, Little Monsters.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí k najlepšie obliekajúcim sa celebritám a pôsobí tiež ako modelka. Hovorí plynule anglicky, španielsky luo a swahílsky. Je zapojená do organizácie Monther Health International, ktorej cieľom je poskytnúť pomoc ženám a deťom v Ugande, založením pôrodných centier.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lupita Nyong'o na anglickej Wikipédii.